Bezpieczna Obozowa

Petycja dot. zapewnienia bezpieczeństwa na ul. Obozowej

Szanowni Państwo,

My, niżej podpisani, zwracamy się do Państwa z prośbą o podjęcie pilnych działań na rzecz zwiększenia bezpieczeństwa pieszych na przejściach przez ul. Obozową.

Kierowcy często łamią tu przepisy ruchu drogowego, w tym przekraczają dopuszczalną prędkość i wyprzedzają na pasach. W dniu 11. września, w godzinach porannych, już po raz kolejny byliśmy świadkami tragedii na przejściu na wysokości ul. Gostyńskiej – wypadku, w którym tym razem ofiarą było dziecko.

fot.jpg

Apelujemy o wprowadzenie rozwiązań, które zapewnią bezpieczeństwo, a jednocześnie nie będą stanowiły dyskomfortu dla okolicznych mieszkańców, takich jak:

• instalacja fotoradaru lub fotoradarów odcinkowych, które wyliczą średnią prędkość na odcinku ul. Obozowej i pozwolą na ukaranie kierowców przekraczających dopuszczalną prędkość na całym odcinku,
  • progi zwalniające,
  • budowa tzw. aktywnego przejścia – ostrzegającego kierowców o zbliżaniu się pieszego do pasów dzięki czujnikom ruchu, znakom z lampami ostrzegawczymi, a także wyposażonym w specjalną antypoślizgową nawierzchnię, odblaskowe elementy i w wyraźnej biało-czerwonej kolorystyce.

Nie zgadzamy się z odkładaniem dokonania niezbędnych zmian do czasu kompleksowego remontu ul. Obozowej. Nie zgadzamy się z argumentem, że teraz „nie opłaca się” czegokolwiek tu zmieniać – przecież życie i zdrowie każdego człowieka jest bezcenne. Choć nic nie zastąpi rozsądku kierowców, to nie zgadzamy się też z argumentacją, że tylko oni mogą wpłynąć na poprawę bezpieczeństwa na ul. Obozowej. Owszem, kierowców należy edukować, jednak w sytuacjach takich jak przez nas opisywana, to miasto i jego komórki muszą zadbać o infrastrukturę i organizację ruchu – organizację, która będzie bezpieczna dla wszystkich uczestników ruchu drogowego.

Liczymy na szybką decyzję w tej sprawie – liczymy, że nie pozwolą Państwo na to, by w tym miejscu doszło do kolejnego wypadku.

Z poważaniem,
Mieszkańcy Woli i Warszawy
Użytkownicy ul. Obozowej
Stowarzyszenie Wola Mieszkańców