Do dyrektora wydziału kultury miasta Wrocławia, Jarosława Brody

Wrocław, 21.08.2016r.

Szanowny Panie Dyrektorze! Jako osoby na co dzień biorące udział w życiu kulturalnym chcemy wyrazić swoje zaniepokojenie tym, w jaki sposób we Wrocławiu podejmuje się decyzje w sprawie kultury. Widzimy, że podejmowanych jest wiele ciekawych, autorskich przedsięwzięć, które dostrzegane są w kraju i za granicą – jednak sami ich twórcy i animatorzy przestają funkcjonować we wrocławskiej przestrzeni kulturalnej z powodów, które nie są podawane do wiadomości publicznej. Wobec tego chcemy w liście otwartym postawić Panu Dyrektorowi szereg pytań. W dalszym ciągu, mimo licznych interwencji, nie przedstawiono opinii  publicznej przekonujących wyjaśnień, dlaczego miasto zakończyło współpracę z Dorotą Monkiewicz, znaną i cieszącą się międzynarodowym uznaniem kuratorką sztuki, dyrektorką Muzeum Współczesnego Wrocław, która tę świetnie funkcjonującą instytucję w dużej mierze własną pracą stworzyła. Kolejną taką sprawą jest odejście Jarosława Borowca z wydawnictwa Warstwy, o którym w rozmowie w „Gazecie Wyborczej” (12.08.2016) gorzko poinformował sam były redaktor naczelny. Jarosław Borowiec od podstaw i z sukcesem zbudował na trudnym dziś rynku księgarskim propozycję jednocześnie ambitną, dostrzegalną i potrzebną, przeznaczoną w równej mierze dla wyspecjalizowanych czytelników, jak i dla osób spoza obiegu literackiego. Dlaczego wydawnictwo, przedstawiane najpierw jako niezależna i rokująca wielkie nadzieje miejska inicjatywa – zostało podporządkowane Wrocławskiemu Domowi Literatury? W jaki sposób została wyłoniona jego nowa dyrekcja i dlaczego w jej składzie nie znalazł się Jarosław Borowiec, skoro dobrze już działające wydawnictwo zostało Wrocławskiemu Domowi Literatury podporządkowane? Jakie kompetencje ma nowo wyłoniona dyrekcja, jeżeli chodzi o zarządzanie domem wydawniczym, a przede wszystkim profesjonalne wydawanie książek? Jaki jest budżet Wrocławskiego Domu Literatury, jakie są zadania, cele i kompetencje tej instytucji?  Na nasze pytania domagamy się otwartej odpowiedzi, która zostanie opublikowana w prasie.

Tomasz Bąk, Maciej Bielawski, Marian Bielecki, Tomasz Broda, Wojciech Browarny, Paweł Kaczmarski, Mateusz Karolak, Marta Koronkiewicz, Hubert Kostkiewicz, Urszula Kozioł, Milan Lesiak, Tomasz Majeran, Klara Nowakowska, Joanna Orska, Piotr Rudzki, Bartosz Sadulski, Jakub Skurtys, Paweł Szroniak, Ilona Witkowska