Petycja za jak najszybsze uruchomienie autobusów Krynica-Bardejov / Petícia za čo najskorší štart autobusov Bardejov-Krynica

Vážený Pán

Milan Majerský

Predseda Prešovského samosprávneho kraja

Slovenská verzia dole

Szanowny Panie Przewodniczący,

My niżej podpisani obywatele Republiki Słowackiej oraz Rzeczpospolitej Polskiej zwracamy się z uprzejmą prośbą o jak najszybsze uruchomienie zaplanowanych już kilka lat temu samorządowych autobusów Krynica-Bardejov oraz uruchomienie pozostałych autobusów transgranicznych z województwem Małopolskim i Podkarpackim (w tym Poprad-Zakopane). W czerwcu w Województwie Małopolskim odbędą się Igrzyska Europejskie, które zaplanowane są m.in. w Krynicy, Krakowie, Tarnowie i Zakopanem. Władze Województwa Małopolskiego przywiązują do tego wydarzenia ogromną wagę, licząc na to, że to wydarzenie sportowe pobudzi rozwój turystyki na Sądecczyźnie i przyczyni się tym samym do rozwoju gospodarczego obszarów górskich na pograniczu polsko-słowackim. Obecnie jednak do Krynicy nie ma jak ze Słowacji dojechać, bo nie kursują żadne stałe transgraniczne połączenia autobusowe ani kolejowe. Autobus Krynica-Bardejov zaplanowany przez Preszowski Kraj Samorządowy posiada już wszystkie potrzebne zezwolenia i miał już zostać uruchomiony w 2022 roku, dlatego niepokoi nas, że start tych połączeń się opóźnia. Apelujemy o jak najszybsze uruchomienie tego i innych autobusów transgranicznych jeszcze przed Igrzyskami Europejskimi oraz o prowadzenie wspólnie z Województwem Małopolskim intensywnej kampanii reklamowej, tak by autobus jeździł maksymalnie pełny i by nikomu nie przyszło do głowy zlikwidowanie tych połączeń. Jesteśmy przekonani, że autobus Krynica-Bardejov przyczyni się do trwałego rozwoju gospodarczego Sądecczyzny oraz Kraju Preszowskiego, które dziś wskutek wykluczenia komunikacyjnego należą do najbiedniejszych regionów Europy. Nie przyjmujemy do uwagi argumentów, że zawsze jest coś ważniejszego niż autobusy transgraniczne i dlatego na te autobusy musimy poczekać – czekamy tak już sześć lat, gdyż pierwsze połączenia miały ruszyć już w 2017 roku. Autobusy transgraniczne są konieczne, by na Wschodzie Słowacji oraz na Sądecczyźnie powstały nowe miejsca pracy nie tylko w turystyce oraz by zachodził transfer wiedzy i doświadczeń pomiędzy Słowacją a Polską, kluczowy zwłaszcza dla uczniów i studentów z Kraju Preszowskiego i Sądecczyzny. Autobus transgraniczny to miejsca pracy, rozwój gospodarczy i edukacja dla młodych ludzi, to szansa na dotarcie Słowaków do Krakowa i Warszawy, a Polaków do Koszyc i Budapesztu, na poznawanie Europy i lepszą przyszłość. To wszystko nie może czekać w nieskończoność, a czekamy już wystarczająco długo.

Petycję stworzyła Inicjatywa obywatelska Polska-Słowacja-autobusy

Wesprzyj naszą inicjatywę zakupem naszych ebooków o Słowacji:

Vážený pán predseda,

My, dolupodpísaní občania Slovenskej republiky a Poľskej republiky, Vás srdečne žiadame, aby ste čo najskôr spustili autobusy Prešovského samosprávneho kraja Bardejov-Krynica plánované už niekoľko rokov a vyvinuli ďalšie cezhraničné autobusy s Malopoľským a Podkarpatským vojvodstvom (vrátane spojenia Poprad-Zakopané). V júni v Malopoľskom vojvodstve sa budú konať Európske hry, v Krynici, Krakove, Tarnove a Zakopanom. Vedenie Malopoľského vojvodstva pripisuje tomuto podujatiu veľký význam a dúfa, že toto športové podujatie podnieti rozvoj cestovného ruchu v regióne Nowy Sącz a prispeje tak k hospodárskemu rozvoju horských oblastí na poľsko-slovenskom pohraničí, na čom v prípade fungovania autobusu získa aj Bardejovsko a celý Prešovský kraj. V súčasnosti sa však do Krynice zo Slovenska nedá dostať, pretože neexistujú žiadne stále cezhraničné autobusové ani vlakové spojenia. Autobus Krynica-Bardejov plánovaný Prešovským samosprávnym krajom už má všetky potrebné povolenia a mal byť spustený v roku 2022, preto sa obávame, že štart týchto spojov mešká. Žiadame, aby tento a ďalšie cezhraničné autobusy boli spustené čo najskôr, ešte pred Európskymi hrami, a aby sa spolu s Malopoľským vojvodstvom rozbehla intenzívna reklamná kampaň, aby autobusom jazdilo čo najviac cestujúcich a aby nikto ani nepomyslel v budúcnosti o likvidáciu týchto spojení. Sme presvedčení, že autobus Krynica-Bardejov prispeje k trvalo udržateľnému ekonomickému rozvoju regiónu Nowy Sącz a Prešovského kraja, ktoré dnes z dôvodu chýbajúcej cezhraničnej doprave patria medzi najchudobnejšie regióny v Európe. Neakceptujeme argumenty, že vždy je niečo dôležitejšie ako cezhraničné autobusy a preto si na tieto autobusy vraj musíme počkať – čakáme tak už šesť rokov, keďže prvé spoje mali začať už v roku 2017. Cezhraničné autobusy sú nevyhnutné pre vytváranie nových pracovných miest na východe Slovenska a v regióne Nowy Sącz nielen v cestovnom ruchu. Sú nevyhnutné aj pre prenos vedomostí a skúseností medzi Slovenskom a Poľskom, ktorý je kľúčový najmä pre žiakov a študentov z Prešovského kraja a regiónu Nowy Sacz, ich vzdelanie, perspektívy a budúcnosť na trhu práce. Cezhraničný autobus znamená pracovné miesta, ekonomický rozvoj a vzdelávanie pre mladých ľudí. Toto všetko nemôže čakať donekonečna a my sme čakali už dosť dlho.

Petíciu vytvorila občianska iniciatíva Poľsko-Slovensko-autobusy

Podporte našu iniciatívu nákupom e-knihy "Poľsko a poľština pre Slovákov"

Krajobraz_polsko-slowckiego-pogranicza.JPG

Fotografia ilustracyjna: krajobraz polsko-słowackiego pogranicza

Inicjatywa obywatelska "Polska - Słowacja - autobusy" / Občianska iniciatíva Poľsko-Slovensko-autobusy    Skontaktuj się z autorem petycji

Podpisując, upoważniam Inicjatywa obywatelska "Polska - Słowacja - autobusy" / Občianska iniciatíva Poľsko-Slovensko-autobusy do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.

Adres e-mail nie będzie wyświetlany publicznie w Internecie.