List otwarty w sprawie pobicia Prof. Jerzego Kochanowskiego

Warszawa, 9 września 2016

Jako studenci i absolwenci Instytutu Historycznego Uniwersytetu Warszawskiego w Warszawie wyrażamy głęboki sprzeciw wobec aktu agresji, której ofiarą padł jeden z naszych profesorów, Jerzy Kochanowski. Chcemy też wyrazić solidarność z Panem Profesorem i jego rodziną, zapewniając o naszym wsparciu.

Mamy moralny obowiązek stanąć w obronie profesora Kochanowskiego, który zawsze z niezwykłą kulturą osobistą, a przede wszystkim ogromnym szacunkiem, odnosi się do każdego studenta, niezależnie od jego światopoglądu. Jest dla nas zawsze godnym naśladowania przykładem spokoju i ogłady, także w sytuacjach, kiedy innych ponoszą nerwy. Tym bardziej jesteśmy poruszeni tym, co wydarzyło się 8 września.

Nie rozumiemy, co zmienia się w otaczającym świecie. W mieście, które powinno być przyjazne, wielokulturowe i otwarte, mają miejsce zachowania ksenofobiczne
i nacjonalistyczne. Nie godzimy się na to. Nie chcemy żyć w czasach, kiedy mówienie
w języku innym niż ojczysty, staje się przyczyną napaści i agresji. Jako studenci, którym przez wiele lat wpajano, że musimy uczyć się na błędach historii, aby nigdy nie powtórzyły się wydarzenia z jej najczarniejszych kart, nie możemy godzić się na takie zachowania.
Nie ma i nie będzie przyzwolenia na przemoc i ksenofobię!

Szanowny Panie Profesorze, chcielibyśmy zwrócić się także bezpośrednio do Pana, aby wyrazić nasz ogromny smutek oraz chęć pomocy. Mamy nadzieję, że szybko wróci Pan do zdrowia, a sprawca tego godnego pożałowania incydentu poniesie zasłużoną karę.

Studenci i absolwenci Instytutu Historycznego