Najpierw wiadukt, potem most - petycja mieszkańców Targówka

Mieszkańcy Dzielnicy Targówek

m.st. Warszawy

Rada Miasta Stołecznego Warszawa

Mieszkańcy Targówka ochoczo poparli koncepcję budowy Mostu Krasińskiego, czego wyraz dali m.in. poprzez zebranie przeszło 23 tys. podpisów pod petycją w tej sprawie. Na każdym etapie dyskusji o tej inwestycji, także z ust dzielnicowych radnych i miejskich urzędników, otrzymywali zapewnienia, że szykowany jest most lokalny łączący Targówek z Żoliborzem; z komunikacją publiczną, tramwajem i drogami dla rowerów, który umożliwi im szybki i sprawy dojazd na drugi brzeg.

Jesteśmy jednak zaniepokojeni informacjami o opóźnieniu realizacji połączenia Targówka z trasą dojazdową do mostu. Budowa Mostu Krasińskiego wraz z dojazdem do Placu Wilsona oraz prowadzących do niego wiaduktów nad torami kolejowymi na Żeraniu (czyli wygodnego połączenia Targówka z przeprawą przez Wisłę), to de facto dwie oddzielne inwestycje. Podczas gdy budowa mostu planowana jest na lata 2021-23 i to się już raczej nie zmieni, termin realizacji wiaduktów ciągle ulega zmianie. Najnowsza, zaprezentowana mieszkańcom Targówka podczas konsultacji społecznych 7 marca 2016 roku data to lata 2022-24, przy czym decyzja w sprawie przyznania środków zapadnie dopiero na sesji Rady Miasta 17 marca. Na takie opóźnienie budowy wiaduktów nie ma naszej zgody!

Wobec zmieniających się deklaracji władz miasta dotyczących harmonogramu budowy wiaduktów nad torami kolejowymi na Żeraniu między ul. Jagiellońską a ul. Wysockiego, domagamy się zagwarantowania środków finansowych i zrealizowania tej inwestycji co najmniej w latach 2021-23 (równocześnie z mostem), a najlepiej jeszcze przed wybudowaniem Mostu Krasińskiego. Tylko w ten sposób mieszkańcy Targówka zyskają gwarancję, że inwestycja, którą tak masowo popierają, faktycznie pomoże rozwiązać problemy komunikacyjne dzielnicy. Bez budowy wiaduktów nad torami kolejowymi na Żeraniu mieszkańcy Targówka w żaden sposób nie skorzystają z nowego mostu. Dojazd do niego przestanie się opłacać, bowiem prowadzić będzie zakorkowanymi w porannym szczycie Rondem Żaba i ulicą Starzyńskiego lub Trasą Armii Krajowej, która w przypadku jakiekolwiek stłuczki lub wypadku drogowego przestaje być drożna, pomimo zakończonej jakiś czas temu przebudowy.

Mieszkańcy Targówka mają obawy, że po zakończeniu budowy II linii metra na Bródnie (chodzi o lata 2019-2021), władze miasta uznają, że nie ma potrzeby budować wiaduktów nad torami kolejowymi na Żeraniu. Obawy te nie są bezpodstawne – władze miasta wielokrotnie zmieniały termin realizacji ważnych inwestycji drogowej w tej części miasta, m.in. ulicy Łodygowej, Nowotrockiej, czy odcinka obwodnicy śródmiejskiej między Rondem Żaba a ul. Radzymińską.

Domagamy się podjęcia decyzji, która sprawi, że interesy mieszkańców Targówka będą rzeczywiście zabezpieczone.

Ruch Sąsiedzki Targówek Bródno Zacisze    Skontaktuj się z autorem petycji