NIE DLA SMOGU NA URSYNOWIE - PROPOZYCJE DZIAŁAŃ

W ostatnim czasie obserwujemy m.in. na Ursynowie, znaczne przekroczenia norm czystości powietrza. Sytuacja ta została zauważone przez wszystkie media oraz władze Warszawy, które dla zachęty, aby pozostawić samochody w domach, udostępniły komunikację miejską.

Uważamy, że jest to za mało, dlatego wzywamy władze Dzielnicy Ursynów, do podjęcia dodatkowych działań mających na celu poprawę jakości powietrza.

Sytuacja jakości powietrza może się w najbliższym czasie znacznie pogorszyć, w związku z budową Południowej Obwodnicy Warszawy i zaplanowanymi w związku z tą inwestycją, budowy dwóch potężnych instalacji odprowadzających spaliny z tunelu. Instalacje te, zwane wyrzutniami spalin zostaną usytuowane na dwóch krańcach tunelu przebiegającego przez Ursynów, tj. okolice ul. Płaskowickiej/ul. Gandhi i z drugiej strony okolice ul. Rosoła i Płaskowickej. O budowie POW możecie Państwo przeczytać na naszej stronie http://www.naszursynow.org/pow.html

Wyrzutnie spalin usytuowane na dwóch krańcach czyli kominy o wysokości 15 MB, będą jedynymi kanałami odprowadzającymi spaliny z całego tunelu o długości 2,3 km, którym przejadą tysiące samochodów dziennie.

Jako Stowarzyszenie Nasz Ursynów, w imieniu mieszkańców Ursynowa złożyliśmy wniosek do Urzędu Dzielnicy Ursynów oraz do Generalnej Dyrekcji Dróg Krajowych i Autostrad o podjęcie działań mających na celu zniwelowanie skutków budowy Południowej Obwodnicy Warszawy przez Ursynów, poprzez:

- montaż instalacji wypełnionej specjalną odmianą mchu, która poza walorami estetycznymi posiada zdolność absorpcji zanieczyszczeń równą 275 drzewom. Koszt takiej instalacji kształtuje się na poziomie 110 000 PLN. Cała konstrukcja wyposażona jest w czujniki kontrolujące rozrost kolonii mchu, system nawadniania i panele słoneczne.

- montaż instalacji wieży antysmogowej. Rozwiązania tego typu znane są na świecie, m.in. Pekin, Rotterdam. Wykorzystują technologię jonizacyjną do oczyszczania powietrza. Dookoła wieży powstaje warstwą czystego, świeżego powietrza. Wieża oczyszcza 30.000 metrów sześciennych powietrza na godzinę i wykorzystuje przy tym mniej prądu niż czajnik elektryczny. Koszt realizacji takiej inwestycji kształtuje się na poziomie 250 000 PLN.

W tym miejscu zwracamy się do Państwa z PROŚBĄ o podpisanie niniejszej petycji, jako głosu poparcia w naszych działaniach. Petycja ta zostanie przez nas złożona do odpowiednich instytucji i będzie elementem wspierającym nasze starania o poprawę czystości powietrza.

Warszawa_+_stop.jpg

W myśl hasła: "Nic o Nas bez Nas" - dziękujemy za podpisanie petycji i wsparcie naszych działań