Nie dla linii 400kv w Gminie Wiskitki

Poddawszy analizie ogólnodostępne dane i opinie na temat negatywnych skutków wybudowania linii 400kV na środowisko naturalne, zdrowie człowieka, dziedzictwo narodowe, architekturę krajobrazu jako mieszkaniec Gminy Wiskitki wyrażam sprzeciw wobec planów realizacji inwestycji linii energetycznej 2x400kV Kozienice-Ołtarzew poprzez tereny Gminy Wiskitki.

Gmina Wiskitki posiada już wiele barier przestrzennych spowodowanych ponadlokalną infrastrukturą, takich jak autostrada A2, droga krajowa nr 50, droga wojewódzka nr 719, linia wysokiego napięcia 220kV. Dodatkowo w Planie zagospodarowania przestrzennego Województwa Mazowieckiego została ustalona lokalizacja linii kolejowej tzw. dużych prędkości. Wskazane przebiegi linii 400kV wpłyną bardzo negatywnie na możliwości rozwoju przestrzennego Gminy Wiskitki, wykluczą w znacznym stopniu planowane wykorzystanie strefy produkcyjno-usługowej Węzła Wiskitki oraz innych obszarów mieszkaniowo-usługowych, będą inwestycją zaporową dla dalszego rozwoju Gminy.

Ponadto wskazana inwestycja stanowić będzie zagrożenie dla mieszkańców Gminy, wpłynie negatywnie na wartość nieruchomości, przebiegać będzie przez obszar chronionego krajobrazu, przechodzić będzie w sąsiedztwie ujęć wody. Spowoduje to zniszczenie atrakcyjności Gminy Wiskitki jako miejsca gdzie chętnie osiedlają się nowi mieszkańcy i istotnie przyczyni się do pogorszenia poziomu życia lokalnej społeczności.

W związku z powyższym ponawiam mój sprzeciw wobec planowanego przebiegu przedmiotowej inwestycji i wnioskuje o wycofanie koncepcji budowy linii wysokiego napięcia przez tereny Gminy Wiskitki.