Petycja na rzecz utworzenia strefy Kiss & Ride przy SP nr 110

Osoby popierające petycję postulują o utworzenie strefy Kiss and Ride przy Szkole Podstawowej nr 110. Idea strefy  polega na tym, że kierowca zatrzymuje się, by pożegnać i pozostawić pasażera, w tym przypadku dziecko, przywożone do szkoły. Strefa K+R jest miejscem, gdzie nie wolno parkować – samochód może stać tu nie dłużej niż 2 minuty. Stworzenie takiej strefy w okolicach Szkoły Podstawowej 110 zdecydowanie poprawi bezpieczeństwo wsiadających i wysiadających dzieci. Biorąc pod uwagę niefortunne usytuowanie wejścia do SP110 na łuku i skrzyżowaniu     ul. Bohaterów z ul. Dynamiczną oraz niewydolny 10 stanowiskowy parking przyszkolny, wskazujemy następującą lokalizację, jako optymalną: 4-5 stanowiskowa zatoczka Kiss&Ride na prostym odcinku ul. Bohaterów, stojąc przodem do szkoły na prawo od furtki SP110, rozpoczynająca się około 25m od zakończenia łuku ulicy. Od zatoczki K&R do wejścia do szkoły należy dobudować chodnik biegnący tuż przy ogrodzeniu szkoły, aby dzieci idące dalej pieszo były maksymalnie oddalone od ulicy.

Proponowane położenie zatoczki Kiss&Ride

Poniżej przykładowe zdjęcie zatoczki

Mariola Olszewska, Monika Szczepańska – Duda    Skontaktuj się z autorem petycji