Petycja o przeniesienie sprawy Ryszarda Milewskiego

sekretariat@lublin.so.gov.pl

sygn. akt. V Ka 1067/12

Szanowny Panie Prezesie!

Zwracam się z prośbą o spowodowanie, by rozpoznanie apelacji oskarżonego Ryszarda Milewskiego i jego obrońcy od niesłusznie skazującego go wyroku Sądu Rejonowego Lublin-Zachód w Lublinie z dnia 25 maja 2012 r. (sygn. akt. III K 482/11)  nie odbyło się w Lublinie. Proszę by Sąd Okręgowy zgodnie z art. 37 kpk wystąpił do Sądu Najwyższego o przekazanie w/w sprawy do rozpoznania innemu sądowi równorzędnemu ze względu na dobro wymiaru sprawiedliwości.

Uzasadnienie

Ryszard Milewski w 2006 r. informował Ministra Sprawiedliwości o nieprawidłowościach w Sądzie Okręgowym w Lublinie i lubelskim środowisku prawniczym. W latach 2000-2007 był ławnikiem i członkiem Rady Ławniczej, a w latach 2003-2007 Przewodniczącym Rady Ławniczej Sądu Rejonowego w Lublinie. Został oskarżony przez adw. Katarzynę Stefaniuk z wpływowej rodziny prawniczej, z tego powodu Prezes Sądu Rejonowego w Lublinie zwrócił się w 2007 r. o odwołanie Ryszarda Milewskiego z funkcji ławnika. Rada Miasta Lublin dwukrotnie odmówiła Prezesowi Sądu odwołania go z tej funkcji. Sądzenie Ryszarda Milewskiego i rozpoznawanie tej sprawy w Lublinie w odbiorze społecznym będzie traktowane jako zemsta na nim i będzie miało bardzo negatywny wpływ na dobro wymiaru sprawiedliwości.