PETYCJA PRZECIWKO LIKWIDACJI LINII AUTOBUSOWEJ NR 210

80-874 Gdańsk

Dyrektor  mgr Jerzy Dobaczewski

Szanowny Panie Dyrektorze,

Jesteśmy zaniepokojeni informacjami dotyczącymi planowanej likwidacji linii autobusowej 210. Pragniemy wyrazić swoje wątpliwości dotyczące rzekomej "nieprzydatności" tej linii po uruchomieniu Pomorskiej Kolei Metropolitalnej.

Linia autobusowa 210 jest bardzo popularnym środkiem transportu wśród pasażerów Komunikacji Miejskiej w Gdańsku. Niewątpliwie wielu mieszkańców Gdańska codziennie korzysta z tego autobusu. Dlatego też mieszkańcy miasta proszą o zmianę decyzji w sprawie likwidacji połączenia opatrzonego numerem 210, która ma nastąpić w związku z zakończeniem inwestycji PKM.

Mieszkańcy północnego Gdańska sądzili, że PKM będzie doskonałym, wręcz "złotym" środkiem transportu do centrum miasta. Jak się później dowiedzieliśmy, Pomorska Kolej Metropolitalna ma kończyć swój kurs we Wrzeszczu. Udało nam się znaleźć minimum trzy poważne argumenty (a warto zauważyć, że mieszkańcy podają także wiele innych) - aby linia nr 210 została utrzymana i wykonywała kursy z tą samą częstotliwością co dotychczas.

Pierwszy argument przemawiający na niekorzyść likwidacji linii 210 jest banalny - chodzi nam o dużo wyższe ceny biletów, które dotkną nas po wprowadzeniu wyżej wymienionego pomysłu w życie. Poza biletem na PKM wielu z nas będzie musiało zakupić kolejny bilet - czy to na SKM, czy autobus lub tramwaj w granicach Gdańska. Słyszeliśmy o planach łączenia biletów, jednakże bilet metropolitalny będzie dla nas i tak droższy niż zwykły bilet na komunikację miejską (np. miesięczny). Gdy we Wrzeszczu będzie trzeba się jeszcze przesiąść na SKM-kę, albo do tramwaju, autobusu, gdzie obowiązują inne bilety, koszty podróży zdecydowanie wzrosną. Pomnóżmy to przez ilość dni w miesiącu - różnica będzie znacznie odczuwalna. Ponadto, czas przejazdu tych środków komunikacji miejskiej zostanie znacznie wydłużony, bo trzeba tutaj jeszcze uwzględnić czas na przesiadkę (np. z jednej kolejki na drugą, a do tego czas oczekiwania na przyjazd tej drugiej). Nawet jeśli postarają się Państwo o przesiadki drzwi w drzwi - nierzadko zdarza się , że tramwaj, autobus odjeżdża zanim poprzedni środek transportu przyjedzie (wystarczy wziąć pod uwagę pętlę Łostowice/Chełm. Także ryzykownym jest zakładanie absolutnej płynności przesiadek w dużym mieście wojewódzkim. Trzeba się też liczyć z tym, że wyłączenie linii autobusowej 210 automatycznie zwiększy ruch samochodowy na ul. Spacerowej, a jak powszechnie wiadomo, droga ta słynie z nieustających korków.

Warto nadmienić, że Osowa dzięki swemu położeniu geograficznemu jest bardzo zależna od linii autobusowej 210. Poprzez likwidację tego autobusu mieszkańcy stracą bezpośrednie połączenie komunikacyjne z centrum miasta, będą tracić pieniądze i czas. Ponadto, linia autobusowa 210 jest bardzo popularna wśród pasażerów innych dzielnic Gdańska - ludzie chwalą sobie bezpośredni połączenia między Orunią - Centrum Miasta - Moreną (np. dojazd do dwóch dużych centrów handlowych, dużej przychodni lekarskiej, wielu miejsc pracy). Z linii korzysta bardzo wiele dzieci jadących samodzielnie do szkoły, a dla nich jakiekolwiek przesiadanie się jest dodatkową trudnością - w tym wypadku zapewne rodzice zaczną wozić swoje dzieci samochodami.

Jako mieszkańcy Gdańska podpisujemy się pod poniższą petycją, aby wyrazić swoje niezadowolenie z planów likwidacji naszego autobusu. Liczymy na zainteresowanie wyżej wymienionymi kwestiami i dialog z mieszkańcami przed podjęciem tak znaczących dla nich decyzji.

młodzieżowy radny

Jan Perucki