POSTULATY FIRM LEŚNYCH

My, PRZEDSIĘBIORCY LEŚNI z całej Polski zwracamy się do Lasów Państwowych o załatwienie najważniejszych w tej chwili dla nas spraw.

CZTERY KLUCZOWE SPRAWY, absolutnie konieczne dla FIRM LEŚNYCH:

1)     Kosztorysowanie i rozliczanie prac wyłącznie wg katalogów

2)     Minimalne stawki:

·         Pozyskanie: 26,48 zł to stawka minimalna wynikająca z obecnego prawa. Minus 15% czyli w 2016 - 23 zł. W kolejnych dwóch latach dojście do 26 zł (+ ew. wzrost wynikający ze wzrostu minimalnego wynagrodzenia). Docelowo więc wzrost w stosunku do obecnej średniej o 30% w ciągu 3 lat, z uwzględnieniem ew. wzrostu płacy minimalnej. Mamy na poparcie stanowiska trzy kalkulacje: SPL, UP w Poznaniu (29 zł bez zysku kalkulacyjnego wynoszącego 8%, z zyskiem to ok. 31 zł), PIP (ponad 31 zł). Kalkulacja jest oparta o minimalne wynagrodzenie. To absolutne minimum!

·         Hodowla: 25 zł to stawka minimalna wynikająca z obowiązującego prawa. Dochodzimy do niej w ciągu 3 lat. W roku 2016 minimum minus 15% czyli 21 zł.

·         Zrywka: 220 zł/godzinę do katalogu nasiębierna, 160 zł/godzinę do katalogu półpodwieszona

·         Godzina ciągnikowa 150 zł.

3)   Pakiety harwesterowe

·     Jesteśmy za poszerzeniem frontu pracy dla maszyn wielooperacyjnych (harwesterów) równomiernie w skali całego kraju, ale w ramach pakietów całościowych

·     Pakiety harwesterowe w przypadku klęsk żywiołowych

4)     Wytyczne dotyczące zasad kontraktowania usług leśnych – TAK, ale po modyfikacjach. Nasze główne uwagi złączamy.

·         Konieczne są dalsze prace nad wytycznymi (i powołanie w tym celu zespołu) w gronie przedsiębiorców leśnych, pracowników LP, niezależnych ekspertów. Zastrzegamy sobie prawo do zgłoszenia kolejnych uwag do wytycznych.

·         Kluczową sprawą jest kosztorysowanie usług leśnych. Niezbędne jest tu określenie zasad kosztorysowania, które obejmą koszt robocizny (minimalna stawka netto dla robotnika), katalogowe pracochłonności wykonywania prac, narzuty z tytułu kosztów pośrednich firmy oraz zysk kalkulacyjny. W przypadku kalkulacji kosztów maszynowego wykonania prac uwzględnić trzeba rzeczywiste koszty jednostkowe pracy maszyn (z podziałem na kategorie maszyn) oraz realne wydajności.

Oczekujemy od LP stworzenia warunków organizacyjnych i prawnych zmierzających do stabilizacji rzetelnych wykonawców prac leśnych.

Popieram powyższe postulaty (podpisy)