powiedz nie wiatrakom w gminie Rutka-Tartak

Gmina Rutka-Tartak obejmuje jedne z najciekawszych krajobrazów polodowcowych na terenie naszego kraju. Jest położona w bezpośrednim sąsiedztwie Suwalskiego Parku Krajobrazowego a na jej terenie znajdują się objęte ochroną obszary Natura 2000. Nie ma tu wielkiego przemysłu lecz przyciągające turystów zdrowe powietrze, lasy, jeziora i pofałdowany krajobraz. Są na naszym obszarze również siedliska dzikiego ptactwa i rzadkich niejednokrotnie gatunków zwierząt. To bogactwo, te wszystkie walory przyrodnicze jesteśmy zobowiązani pozostawić dla przyszłych pokoleń.

Stąd też nasza petycja do władz gminy o odstąpienie od planów budowy na tym terenie elektrowni wiatrowych, których negatywnego wpływu na środowisko i zdrowie ludzi nie jesteśmy w stanie przecenić. Oprócz zmiany dotychczasowego krajobrazu i fatalnego wpływu na przelatujące tędy ptactwo i nietoperze musimy zwrócić uwagę na mozliwy wpływ na zdrowie zamieszkujących tu ludzi. Szczególnie w sytuacji, gdy turbiny miałyby być budowane w odległości mniejszej niż 2-4 km (wskazówki Ministerstwa Zdrowie) ludzie narażeni zostaną na ich negatywne oddziaływanie. Wśród szkodliwych czynników w ciągle trwających badaniach wskazuje się infradźwięki (oddziaływują na organizm człowieka, choć ich nie słyszy), migotanie cienia (efekt stroboskopowy), drgania powodujące chorobę wibroakustyczną czy tak zwany efekt turbiny wiatrowej. Zaburzenia snu, osłabienie lub utrata słuchu, arytmia serca to tylko niektóre z możliwych efektów działania turbin. Na komfort życia wpływać też może w niektórych sytuacjach zakłócanie przez turbiny pracy odbiorników telewizyjnych, radiowych, komputerów i telefonów komórkowych.

Dodać należy, że w roku 2015 zostanie oddany do użytku tzw. Litewsko-Polski Most Energetyczny, który ma zaspokoić ewentualne niedobory energii w północno-wschodnim regionie naszego kraju. Fakt ten wskazuje jednoznacznie, że konieczności budowy turbin wiatrowych na tym terenie nie ma.

Biorąc pod uwagę możliwość wystąpienia powyższych czynników zwracamy się do radnych, członków Rady Gminy Rutka-Tartak o wnikliwe przeanalizowanie problemu i wycofanie się z projektu budowy turbin wiatrowych na naszym terenie. Będzie to jedyna dobra decyzja dla dobra obecnych wyborców jak i dla zdrowia przyszłych pokoleń.

Krzysztof Masłowski    Skontaktuj się z autorem petycji