Przebudowa ronda Dmowskiego w Warszawie

Prezydent

Miasto Stołeczne Warszawa

Szanowna Pani Prezydent,

my niżej podpisani mieszkańcy Warszawy, turyści, miłośnicy stolicy, zwracamy się z prośbą o ponowne rozpatrzenie możliwości przebudowania ronda Dmowskiego w Warszawie. W obecnej formie rondo jest ogromnym utrudnieniem komunikacyjnym, które dziennie pokonują tysiące osób niepełnosprawnych, starszych, matek z dziećmi, rowerzystów, podróżnych z bagażami. Chcemy, aby to reprezentatywne miejsce, tuż obok Pałacu Kultury i Nauki, służyło wszystkim mieszkańcom, także pieszym, a nie tylko - tak jak ma to teraz miejsce - kierowcom. Apelujemy zatem o przebudowę ronda na tradycyjne skrzyżowanie dwóch głównych ulic: Alei Jerozolimskich i Marszałkowskiej oraz wyznaczenie naziemnych przejść dla pieszych, tak aby uspokoić ruch samochodowy w tym miejscu, zlikwidować bariery architektoniczne i stworzyć nową przestrzeń publiczną w centrum Warszawy. Wszelkie wyliczenia organizacji społecznych pokazują, że ograniczenie ruchu samochodowego na rondzie Dmowskiego i poszerzenie przestrzeni użytkowej dla pieszych i rowerzystów pozytywnie wpłyną na rozwój tego miejsca, jego funkcje przesiadkowe i publiczne oraz na ograniczeie hałasu i emisji dwutlenku węgla w Warszawie.

Niżej podpisani,

DzieńDobryŚródmieście.pl    Skontaktuj się z autorem petycji