RATUJMY UKOCHANE GIMNAZJUM NR 1!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Dzisiaj (tj. dnia 17.01.2012r.) w godzinach przedpołudniowych strona internetowa "Echo Dnia" ogłosiła plan zamknięcia Gimnazjum nr 1 im. Stanisława Jachowicza przez prezydenta.
Powodem podanym przez "Echo" jest zwiększenie budżetu miasta na rok 2013.

Fragment Echa:

"A pomysł na zmiany w oświacie jest następujący. Gimnazjum nr 1 przy ulicy Jachowicza zostaje podzielone pomiędzy Gimnazjum nr 2 i 3. Do budynku wprowadza się Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2, dawny rolnik.

– Oznacza to, że nie ogłaszamy naboru, a dzieci są przenoszone do innych placówek – tłumaczył prezydent Tarnobrzega. - Budynek przedszkola nr 5 przejmuje pobliskie Gimnazjum nr 3. Tym samym ucinam pogłoski o zamiarze jego sprzedaży."

Oto jedne z wypowiedzi uczniów:

"nie pozwolimy, aby ktoś odebrał nam nie tylko szkołę jako budynek, ale to co ja tam przeżyłam i moja klasa, i wszystko co możliwe nie da się opisać. Ktoś widzę szuka kasy może następne lodowisko zrobimy? albo więcej pieniędzy wyślemy na koszykówkę? skoro wg Państwa to jest lepsze i ważniejsze niż nauka w NAJLEPSZYM gimnazjum w Tarnobrzegu. Grno pedagogiczne jest świetne! Nie możecie zniszczyć 150 letniej tradycji.Choćbyście chcieli będziemy stali murem nad jedynką!"

"Jako uczennica Gimnazjum nr 1 chciałabym tylko wtrącić, że z naszej strony będą podjęte wszelkie kroki, żeby szkołę przed zlikwidowaniem uchronić. Mamy dobre wyniki, tradycję, osiągamy sukcesy na polu sportowym i co, to mało? NIE MA OPCJI, żebyśmy pozwolili na zniszczenie tego, nad czym pracowano 100 lat."

"Dla nie których to tylko szkoła, taki zwykły budynek mający nie co więcej lat niż inne takie budynki w Tarnobrzegu. Jednak dla ucznia tego budynku albo raczej Gimnazjum nr 1 jest to drugi dom, są to wspomnienia, przyjaciele, śmieszne chwilę których nigdy nie zapomnimy, jest to tradycja, pierwsze miłości, poznawanie świata dzięki nauczycielom tam pracującym. Ale przede wszystkim jest to CZĘŚĆ NASZEGO ŻYCIA, jest to CZĘŚĆ NAS. Właśnie w tym gimnazjum każdy uczeń tam chodzący, każdy absolwent opuszczając tą szkołę w trzeciej klasie ( dawniej w ósmej ) zostawia po sobie jakiś ślad. I widzę, że likwidując tą szkołę pragniecie, aby uczniowie chodzący do tej szkoły i przerywający w niej naukę ze względu na zmianę gimnazjum nie odcisnęli tam swojego śladu. Pewnie wy myślicie: o przeniesiemy ich kilka osób pójdzie do gim. 2 kilka do gim.3. Ale mylicie się to tylko dla was tak brzmi dla nas uczniów, jest to nowe otoczenie, nowi ludzie ( nigdy nie wiadomo jacy, ponieważ ktoś kto chodzi tam od początku zdążył poznać ludzi, jak się zachowują na kogo uważać, z kim się przyjaźnić ) dla nas to jest pożegnanie przyjaciół, klasy. TO JEST STRATA TEGO CO W ŻYCIU NAJCENNIEJSZE. STRATA PRZYJACIÓŁ. A to dlatego ze na pewno idąc do innych gimnazjów nie będziemy się widzieć tak samo często jak teraz."

"jedynka jest to super szkoła sama teraz do niej chodzę jest super pod względem nauki i osiągnięć kadra również swietna... bedziemy o nią walczyc nie oddamy jej tak łatwo !"

Najgorsze jest to, że wszystkie klasy zostaną rozrzucone bo 2 innych gimnazjach, które znajdują się w naszym mieście.

Oto niektóre z osiągnięć naszej szkoły:

• Jako pierwsze gimnazjum w mieście otrzymaliśmy od Ministerstwa Edukacji Narodowej certyfikat "SZKOŁY ODKRYWCÓW TALENTÓW".
  • Zajmujemy 8. miejsce w Sportowym Współzawodnictwie Szkół Gimnazjalnych Podkarpacia (na 482 gimnazja).
  • UKS "Jedynki" Uczniowski Klub Sportowy "Jedynka" otrzymał tytuł MIEJSCE ODKRYWANIA TALENTÓW.
  • Od wielu lat uzyskujemy znakomite wyniki egzaminów gimnazjalnych (niejednokrotnie byliśmy najlepsi!).
  • Corocznie mamy laureatów Rejonowego Konkursu Recytatorskiego i innych artystycznych (plastycznych, muzycznych, wokalnych, teatralnych).
  • Każdego roku uczniowie naszej szkoły zostają laureatami konkursów z przedmiotów matematycznych i przyrodniczych o zasięgu międzynarodowym, ogólnopolskim, wojewódzkim, powiatowym.
  • Bierzemy udział w programie Comenius.
  • Jesteśmy wśród 80 szkół w Poslce testujących projekt zintegrowanego nauczania przedmitów matematyczno-przyrodniczych "Interblok".
  • Posiadamy tytuły: "Szkoła Promująca Zdrowie", "Szkoła z klasą", "Szkoła bez przemocy".
  • Nasz uczeń w roku szkolnym 2010/2011 został laureatem nagrody dla najzdolniejszej młodzieży Podkarpacia, a kilku otrzymuje stypendia marszałkowskie.

A oto komentarz władz szkoły na tą decyzję:

Szanowni Rodzice i Przyjaciele naszej szkoły!

Z zaskoczeniem przeczytaliśmy na stronie internetowej "Echa Dnia", że władze miasta zamierzają zlikwidować Gimnazjum nr 1. Mamy nadzieję, że pomysł ten zostanie poddany pod dyskusję we wszystkich organach i instytucjach odpowiedzialnych za kształt i poziom szkolnictwa.

Nasza placówka jest jedną z wizytówek miasta, a my czujemy się godnymi spadkobiercami tarnobrzeskich pedagogów. Wiele pokoleń tarnobrzeżan to absolwenci "Jedynki". Szkoła jest nie tylko elementem miejskiego krajobrazu, łączą nas ze środowiskiem stałe i bliskie związki.

Zamierzamy podjąć merytoryczną dyskusję i w ten sposób bronić przyszłości naszej placówki. Prosimy wszystkich Państwa o pomoc i wsparcie w naszych działaniach.

Dyrekcja i Rada Pedagogiczna Gimnazjum nr 1 im. St. Jachowicza w Tarnobrzegu

Bardzo prosimy wszystkich mieszkańców Tarnobrzega (i nie tylko), którzy podobnie jak my, podopieczni Gimnazjum nr 1, uważają, że prawidłowy ROZWÓJ dzieci i młodzieży, jest nie możliwy bez podtrzymywania w nich nauki i kultury by podpisali się pod tą petycją.