TAK dla egzaminów praktycznych na motocykl w Nowym Targu

Wojska Polskiego 9

34-400 Nowy Targ

Szanowny Panie,

minęły już ponad dwa lata od uruchomienia nowotarskiego oddziału Małopolskiego Ośrodka Ruchu Drogowego, a my, motocykliści i kandydaci na kierowców jednośladów, nadal nie możemy przystępować do egzaminów praktycznych w kategoriach AM, A1, A2 i A w tym oddziale.

Czujemy się oszukani, bo jeszcze przed otwarciem oddziału szeroko mówiło się, że w Nowym Targu będzie można zdawać egzaminy teoretyczne i praktyczne na wszystkie kategorie B (osobowe) i A (motocyklowe). Szczególnie, że w bliźniaczym oddziale otwieranym kilka miesięcy wcześniej, w Oświęcimiu, takie możliwości są.

Przez wiele miesięcy wprowadzaliście nas w błąd, tłumacząc np. brak możliwości zdawania egzaminów praktycznych niewielką liczbą zainteresowanych, aby we wrześniu tego roku przyznać, że od początku wiadomo było, że plac w Nowym Targu jest za mały na wprowadzenie tam egzaminów motocyklowych. Na pocieszenie dostaliśmy możliwość zdawania egzaminu teoretycznego, co – choć pomocne – nie rozwiązuje problemu.

Z roku na rok jednoślady stają się coraz bardziej popularne. Przybywa na naszych drogach skuterów, motorowerów i motocykli. Wpływa to znacząco na upłynnienie ruchu w zatłoczonych miastach, większą dostępność miejsc do parkowania czy zmniejszenie emisji spalin.

Wielu kierowców, szczególnie młodych, nie jest w stanie opłacić bardzo wysokich kosztów kursu i egzaminów, więc decydują się na jazdę bez uprawnień. W tym momencie minimalna cena kursu motocyklowego wraz z opłatami egzaminacyjnymi to około 2 tys zł (z nadzieją, że wszystko zda się za pierwszym razem). Wprowadzenie egzaminowania praktycznego na motocykle w Nowym Targu pozwoli na obniżenie kosztów kursu nawet o kilkaset złotych oraz zaoszczędzenie czasu na wielogodzinne dojazdy do oddalonych o około 100 kilometrów ośrodków w Bielsku Białej, Krakowie czy Nowym Sączu.

W wypowiedziach do mediów kilkakrotnie wspominał Pan o nierentowności wprowadzenia egzaminów praktycznych na kategorie motocyklowe w Nowym Targu tłumacząc to niewielkim zainteresowaniem. Dodał Pan również, że „jeżeli to zainteresowanie wzrośnie, zmierzymy się z problemem i zastanowimy nad szukaniem innego placu”.

W związku z tym deklarujemy, że my motocykliści, nasi znajomi, przyjaciele lub członkowie rodziny jesteśmy zainteresowani przystąpieniem do egzaminów praktycznych na kategorie AM, A1, A2 lub A w Nowym Targu i zwracamy się z prośbą o udostępnienie takiej możliwości.

MotoPodhale.info Podhalański Informator dla Motocyklistów    Skontaktuj się z autorem petycji