12 listopada dniem wolnym także dla pielęgniarek i położnych!

098Bez tytułu.png

Pan

Piotr Duda

Przewodniczący Krajowej Komisji

NSZZ "Solidarność"

Zwracamy się do Pana Przewodniczącego w sprawie ustawy ustanawiającej 12 listopada 2018 roku dniem wolnym od pracy. Ustawa ta w brzmieniu przekazanym do Senatu, nie wprowadzała zakazu handlu. Na skutek poprawki zgłoszonej przez prorządowy związek NSZZ "Solidarność", senat wprowadził przedmiotowy zakaz i w związku z tym rzesza ponad 800 tys. pracowników handlu będzie miała ustawowo zagwarantowany dzień wolny od pracy. Niestety, zabrakło Panu determinacji dla skutecznych działań w celu objęcia przedmiotową ustawą 300 tys. pielęgniarek i położnych.

Uważamy, że My pielęgniarki i położne jesteśmy pełnoprawnymi obywatelami państwa polskiego i nie można w imię nawet wyższych racji wprowadzać rozwiązań, które dyskryminują zawody pielęgniarki i położnej.

Warto podkreślić, że system ochrony zdrowia sprawnie funkcjonuje w dni świąteczne np. Święta Wielkanocne oraz Bożego Narodzenia.

Ustawa w brzmieniu skierowanym przez Senat do ponownego rozpatrzenia przez Sejm, jest nie do przyjęcia, gdyż dzieli obywateli Polski na lepszych i gorszych.

Pielęgniarki i położne

użytkownicy Ogólnopolskiego Portalu Pielęgniarek i Położnych

www.pielegniarki.info.pl

28 paździenika 2018 roku

098Bez tytułu1.png

Mariusz Mielcarek    Skontaktuj się z autorem petycji

Twój adres e-mail nie będzie widoczny na naszej stronie. Jednak należy zaznaczyć, że autor petycji zobaczy wszystkie informacje, które udostępnisz w tym formularzu.