Nie dla ekranów akustycznych wzdłuż ulicy Lazurowej.

Skontaktuj się z autorem petycji

Bądź obecny na jutrzejszej radzie dzielnicy !! chcą nam zrobić ekspresówkę !!

2017-10-17 11:35:57

Szanowni Mieszkańcy,

mam dla Was przykrą wiadomość. Przed chwilą dowiedziałem się, że na jutrzejszej tj. 18 października, sesji Rady Dzielnicy Bemowo, będzie poddane pod głosowanie propozycja "Stanowiska Rady Dzielnicy Bemowo m.st. Warszawy na temat budowy ekranów akustycznych wzdłuż ulicy Lazurowej."

Przedstawione stanowisko (dostępne w powyższym linku) jednoznacznie opowiada się za utworzeniem EKRANÓW i stworzenie drogi ekspresowej  przez Jelonki i Chrzanów.

Jeżeli nie jest Ci obojętne Twoje zdrowie i życie - PRZYJDŹ !
Jeżeli zależy Ci na bliskich i naszej dzielnicy OPROTESTUJ propozycję stanowisko Rady Dzielnicy!

Najgorsze w tym wszystkim jest to, iż stanowisko to nie jest podparte żadnymi badaniami czy opiniami ekspertów. Jednocześnie nie wiadomo kto jest autorem tego stanowiska.
Biorąc pod uwagę (pseudo) konsultacje przedstawicieli Prawo i Sprawiedliwość, które odbyły się nie dawno, można podejrzewać iż są inicjatorami propozycji tego stanowiska.

W związku z powyższym proszę wszystkich, którzy są zwolennikami skutecznej alternatywy, niwelujący i pochłaniającej uliczny hałas oraz zanieczyszczenie powietrza, o przyjście na obrady!
Osoby które chcą zadbać o swoje ZDROWIE i życie o oprotestowanie w jutrzejszym posiedzeniu rady propozycji stanowiska Rady Dzielnicy.

Rada Dzielnicy rozpocznie się o godzinie 17:00 w Ratuszu Bemowo

#ZieloneBemowo #SMOG  #NieDlaEkranów #OddychajWarszawo

17.10_.17_Porządek_sesji_Rady_Dzielnicy_Bemowo_1.png

Maciej Bartosiak

Bądź obecny na jutrzejszej radzie dzielnicy !! chcą nam zrobić ekspresówkę !!

2017-10-17 11:22:19

Szanowni Mieszkańcy,

Przedstawione stanowisko (dostępne w powyższym linku) jednoznacznie opowiada się za utworzeniem EKRANÓW i stworzenie drogi ekspresowej przez Jelonki i Chrzanów.

Jeżeli nie jest Ci obojętne Twoje zdrowie i życie - PRZYJDŹ !

Rada Dzielnicy rozpocznie się o godzinie 17:00 w Ratuszu Bemowo

#ZieloneBemowo #SMOG  #NieDlaEkranów #OddychajWarszawo

17.10_.17_Porządek_sesji_Rady_Dzielnicy_Bemowo_1.png

Maciej Bartosiak

Spotkanie w sprawie ekranów wzdłuż ul. Lazurowej

2017-09-28 07:58:11

Szanowni Państwo,

w ostatnich miesiącach dowiedzieliśmy się o kilku przypadkach "pomijania" naszej inicjatywy, aby nie rzutowała na realizację istniejących planów. Zaczęło się od sytuacji, gdy ZMID nie przekazał do RDOŚ naszej petycji, który to organ wydawał decyzję środowiskową dla ul. Lazurowej. Nie jesteśmy informowani przez Urząd o decyzjach i ewentualnych zmianach.
Spółdzielnie Mieszkaniowe, wśród mieszkańców przeprowadziły zbiórkę podpisów popierających budowę ekranów, wmawiając iż albo ekrany albo będzie hałas. Brak przedstawienia im danych i pełnej informacji, jest co najmniej niewłaściwe.
Na szczeście dowiedzieliśmy się, iż niezależnie / równolegle do naszej petycji, grupa mieszkańców z Chrzanowa złożyła pismo wraz z podpisami, sprzeciwiając się budowie ekranów. A ich pismo znalazło się w dokumentacji w sprawie wydania ww. decyzji środowiskowej.

W dniu dzisiejszym znaleźliśmy informację (poniżej) o spotkaniu w sprawie ekranów wzdłuż ul. Lazurowej, które odbędzie się  5 października (czwartek) o godz. 18:00, w szkole nr 316 przy ul. Szobera - Jelonki Płn.

Liczymy na Państwa liczną obecność i wsparcie !!

17.09_.28_Spotkanie_w_szkole__._._._.jpg

Nowa ul. Lazurowa cicha i zielona, bez NIEskutecznych ekranów

2017-03-24 12:23:30

Szanowni Państwo,

Pomimo podjętych działań, nie udało się zachować drzew rosnących wzdłuż ul. Lazurowej, któych wycinka była uwzględniona w projekcie rozbudowu ulicy. Przez co nie zdążyliśmy Państwa poinformować o dwóch pozytywnych decyzjach. W Karcie Informacyjnej Przedsięwzięcia (KIP) tj. budowy ul. Lazurowej:
- nie przewidziano konieczności budowy NIEskutecznych ekranów odbijających dźwięk,
- zaproponowano aby wykonawca zastosował warstwę ścieralną BBTM zmniejszającą hałas od 3 do 5 dB.

Wyżej wymieniona KIP jest załacznikiem do wniosku o wydanie nowej decyzji środowiskowej.

Jesteśmy coraz bliżej sukcesu. W obecnej sytuacji, zwiększonej świadomości naszych Przyjaciół i Sąsiadów o szkodliwym powietrzu w Warszawie, możemy zmobilizować jeszcze większą liczbę osób popierających nasze postulaty.

Nasze rozwiązanie, w przeciwieństwie do ekranów odbijających hałas i tworzących mur w środku dzielnicy, ma niepodważalne walory jakim są:

- zmniejszenie wytwarzanego hałasu, poprzez zastosowanie ww. nawierzchni ścieralnej, pozostawienie dotychczasaowego ozraniczenia prędkości na poziomie 50 km/h oraz nasadzenia zieleni, które pochłaniają wytworzony hałas,

- funkcja oczyszczająca powietrze. Drzewa i inna roślinność - oprócz pochłaniania dwutlenku węgla - produkują również tlen i nawilżają powietrze, ochładzając okoliczną przestrzeń. Poprzez liście i szpilki drzewa wychwytują cząsteczki pyłów oraz sadzy, a także rozmaite szkodliwe substancje gazowe zanieczyszczające powietrze. Dla przykładu jedna dorosła sosna “produkuje” tlen niezbędny do życia trzech osób,

- przyjazna przestrzeń. Nasadzenia odpowiednich drzew i krzewów spowodują, że spełnione zostaną normy ograniczenia hałasu oraz uzyskamy przyjazną przestrzeń. Zamiast tunelu/muru w betonowej przestrzeni, będziemy mieli otoczenie o urokliwym klimacie, sprzyjające spacerom.

TAK dla zdrowia i otwartych przestrzeni. NIE dla ekranów.

Jednocześnie chcieliśmy poprosić o dalszą edukację, gdyż część osób "ślepo" wierzy w ekrany, zapominając o skutecznych alternatywach. Zapominając o podjęciu koniecznych działaniach, dzięki którym nasze dzieci, my i nasi rodzice nie będą chorować na choroby układu oddechowego itp. Jest również wiele osób, które podzielają naszą opinię na temat funkcjonowania Dzielnicy, Miasta, Zdrowia. Zachowania równowagi ekosystemu miejskiego. Te osoby mogły jeszcze nie podpisać petycji.

Dlatego też prosimy o rozpowszechnienie naszej wspólnej petycji wśród bliskich i znajomych, niech będzie nas jeszcze więcej !! Działając wspólnie możemy osiągnąć więcej.

W imieniu grupy inicjatywnej Mieszkańców serdecznie dziękuję za działanie i wsparcie.

Maciej Bartosiak

NIE dla ekranów wzdłuż Lazurowej. TAK dla skutecznej alternatywy i Naszego zdrowia.

2017-01-24 13:05:43
Szanowni Państwo,
W imieniu grupy zaangażowanej w sprzeciw budowaniu ekranów wzdłuż ul. Lazurowej, która wybiera skuteczna alternatywę na rzecz poprawy Bemowskiej przestrzeni i Naszego zdrowia, zwracam się z prośbą o rozpowszechnienie petycji.
W udzielonej odpowiedzi zamieszczonej poniżej, na przełomie stycznia i lutego Pani Dyrektor występować będzie o nową decyzję środowiskowych uwarunkowań. To jest ten moment, gdy ze zdwojoną energią musimy zadbać o Nasze zdrowie i Naszą przestrzeń.

W obecnej sytuacji, gdy zwiększyła się świadomość o szkodliwych substancjach unoszących się w powietrzu i gdy zwiększyło się ryzyko zachorowań na choroby układu oddechowego w tym POCHP, musimy również zwiększyć Nasze starania aby przekonać #ZMID.

Jest jeszcze wiele osób które nam kibicują, które podzielają naszą opinię na temat zachowania równowagi wśród użytkowników ruchu drogowego. Osób które sprzeciwiają się postawienia MURU, a chcą skutecznej alternatywy w postaci nasadzeń zieleni i budowy cichego asfaltu.

Dlatego też prosimy o rozpowszechnienie wspólnej petycji wśród bliskich i znajomych.
Niech będzie Nas jeszcze więcej !
Działając wspólnie możemy osiągnąć więcej.
Dziękujemy :)

#ZmieniamyBemowo #Chrzanów #Jelonki #ILoveBemowo #PrzyjazneMiasto
#ZielonaWarszawa #Warszawa2030 #ZmieniamyWarszawę

16.12_.14_odpowiedź_ZMID_Maciej_Bartosiak_2.jpg

TAK dla skutecznej alternatywy. NIE dla ekranów wzdłuż ul. Lazurowej

2016-12-07 15:05:56

Szanowni Państwo,

Chciałem w imieniu całej grupy zaangażowanej jak i w swoim własnym serdecznie podziękować za zaangażowanie w eukowanie rodziny, sąsiadów i znajomych, oraz za złożone podpisy.

Wszystkie złożone podpisy są dla nas bardzo cenne i dodają otuchy do dalszego działania. W dniu wczorajszym została złożona petycja (prośba) do Pani Dyrektor ZMID (poniżej) wraz z załączonymi podpisami. Lecz złożenie tego pisma nie kończy naszej aktywności !

NIE dla ekranów akustycznych (MURU i to nieskutecznego). TAK dla skutecznej alternatywy, przyjaznej Mieszkańcom !

Jest jeszcze wiele osób które nam kibicują, które podzielają naszą opinię na temat funkcjonowania Dzielnicy, Miasta, Zdrowia, zachowania równowagi wśród użytkowników ruchu drogowego.

Dziękujemy :)

Maciej Bartosiak

Pomóż uzbierać więcej podpisów tej petycji.

Jak promować petycję?

• Udostępnij petycję na swojej tablicy na Facebooku i w grupach związanych z tematyką petycji.
  • Skontaktuj się ze swoimi przyjaciółmi
    1. Napisz wiadomość, w której wyjaśnisz, dlaczego podpisujesz się pod tą petycją, jako że ludzie są bardziej skłonni złożyć swój podpis, gdy rozumieją, jak ważny jest temat.
    2. Skopiuj i wklej adres internetowy petycji do swojej wiadomości.
    3. Wyślij wiadomość za pomocą poczty e-mail, usługi SMS, serwisów Facebook, WhatsApp, Twitter, Skype, Instagram i LinkedIn.