Autobus z Wieliczki przez Stary Bieżanów do os. Podwawelskiego

Skontaktuj się z autorem petycji

linia 284 ruszyła na trasie Wieliczka Centrum - Wygoda - Potrzask - Ks. Popiełuszki - Nowy Bieżanów Południe

2021-11-20 14:39:12

Linia 284 ruszyła w dniu 20.11.2021 roku.  Autobus kursuje na trasie Wieliczka Centrum - Wygoda - Potrzask - Ks. Popiełuszki - Bieżanowska - Duża Góra - P&R Bieżanów - Nowy Bieżanów Południe. Kursy tylko co około 70 min. Wieliczka będzie miała pieniądze na większą ilość kursów od stycznia 2022 roku i będzie wtedy mogła zwiększyść ilość autobusów, ale musi pojawić się nacisk społeczny.

258585447_4800925239959177_6155930868114073517_n.jpg?_nc_cat=108&ccb=1-5&_nc_sid=ae9488&_nc_ohc=rFvvgLnWDMkAX9YaETZ&_nc_ht=scontent.fktw2-1.fna&oh=fb4ce9a3913f5e72201c78d5fea587f1&oe=61BF4A74

nowe wieści

2021-10-01 10:27:27

Dostałem pismo od ZDMK. Autobus pojedzie na trasie Wieliczka Centrum - Wygoda - Potrzask - Ks, Łaczka - Bieżanówska - Duża Góra - P&R Bieżanów - Nowy Bieżanów Południe. Kursy tylko co 70 min, Wieliczka będzie miała pieniądze na większą ilość kursów od stycznia 2022 roku  i będzie wtedy mogła zwiększyść ilość autobusów, ale musi pojawić się nacisk społeczny. Nowa linia ruszy prawdopodobnie w połowie października 2021 roku.

nowa linia 284

2021-09-16 14:30:14

Przygotowania do uruchomienia nowego połączenia MPK - na trasie Wieliczka Centrum - Wygoda - Potrzask - P&R Nowy Bieżanów - są na ostatniej prostej. Wyczekiwany autobus, któremu nadano numer 284 ma rozpocząć przejazdy najpóźniej w połowie października 2021. Rozkłady jazdy są jeszcze opracowywane, ale wiadomo już że nowa linia będzie kursować z mniejszą częstotliwością niż oczekiwali mieszkańcy. Kursy codziennie tylko co 70 min. Tylko jeden autobus MPK będzie skierowany do obsługi tej ważnej trasy.

Aby autobus wreszcie wystartował konieczne są jeszcze niewielkie prace drogowe w Krakowie i Wieliczce. Po stronie krakowskiej trzeba zamontować dwa dodatkowe przystanki przy ul. Potrzask, ma to zostać wykonane w najbliższym czasie.

nowa linia autobusowa 284

2021-07-02 13:59:28

Nowa linia autobusowa numer 284 pojedzie na trasie WIELICZKA CENTRUM – Powstania Warszawskiego – Ks. Goliana – Czarnochowska – Wygoda – (Kraków) Potrzask – Sucharskiego – Półłanki – Christo Botewa –  MAŁY PŁASZÓW lub na trasie z Wieliczki przez Potrzask do P&R Bieżanów.

Władzom Wieliczki zależało, aby mieszkańcy dojechali do zakładów pracy na Rybitwach. Ze Strego Bieżanowa zajedziemy bezpośrednio do centrum Wieliczki i pętli Mały Płaszów.

Dziękuje wszystkim za setki podpisów w sprawie autobusu ze Starego Bieżanowa do Wieliczki. Nie udało się uruchomić nowej linii MPK do osiedla Podawelskiego, ale będzie chociaż autobus na Mały Płaszów. Petycji nie usuwam, bo Mały Płaszów/Bieżanów to nie osiedle Podawawelskie.

dalsze losy petycji

2019-07-10 21:47:30

Dziękuję bardzo za ponad 600 podpisów pod petycją ;)

Nowe wieści :

- radni Krakowa Rafał Komarewicz i Łukasz Gibała popierają naszą petycje

- Zarząd Transportu Publicznego (ZTP) obecnie analizuje proponowane warianty tras, do tego trwa sezon urlopowy..

Interpelacja do prezydenta miasta Krakowa

2019-07-07 11:37:00

dalsze losy petycji

2019-07-04 13:04:34

Petycję już podpisało ponad 250 osób dziękuję bardzo za podpisy i cenne komentarze, niektóre z nich zostały użyte w mediach. Petycja została wysłana do Wydziału Infrastruktury dzielnicy Kraków Bieżanów- Prokocim i została oceniona pozytywnie. Teraz czekamy na decyzję i odpowiedź od ZTP, MPK Kraków oraz od Urzędu Miasta Wieliczka.

link do artykułu na temat petycji https://www.se.pl/krakow/mieszkancy-wieliczki-i-starego-biezanowa-domagaja-sie-bezposredniego-polaczenia-z-centrum-krakowa-aa-iz26-HWUd-2ki1.html

O tej petycji możemy usłyszeć w Radiu Plus i w Super Expressie.

Piotr Salawa

Pomóż uzbierać więcej podpisów tej petycji.

Jak promować petycję?

• Udostępnij petycję na swojej tablicy na Facebooku i w grupach związanych z tematyką petycji.
  • Skontaktuj się ze swoimi przyjaciółmi
    1. Napisz wiadomość, w której wyjaśnisz, dlaczego podpisujesz się pod tą petycją, jako że ludzie są bardziej skłonni złożyć swój podpis, gdy rozumieją, jak ważny jest temat.
    2. Skopiuj i wklej adres internetowy petycji do swojej wiadomości.
    3. Wyślij wiadomość za pomocą poczty e-mail, usługi SMS, serwisów Facebook, WhatsApp, Twitter, Skype, Instagram i LinkedIn.