Petycja w obronie Lasku Czyżyńskiego przed wycinką i przeznaczeniem pod zabudowę usługową

Skontaktuj się z autorem petycji

Małopolska potrzebuje sprawnego transportu międzypowiatowego, a nie betonowego Cogiteonu

2020-05-06 14:01:29

Szanowni Państwo,

zachęcam do podpisywania  udostępnienia internetowej petycji, która byś może pozwoli ocalić tereny zielone dawnego lotniska przed zabudową, a równocześnie zapewni lepszy transport kolejowy i autobusowy mieszkańcom Małopolski.

Podpisanie petycji zajmuje zaledwie kilka minut, poniżej link do petycji:

Jakub Łoginow

Walczymy o zieleń dawnego lotniska

2020-03-24 21:44:18

Szanowni Państwo,

obecne trudne czasy pokazały, jak bardzo nam się wszystko przewartościowało, jak mało istotne w tych trudnych dniach są ogromne, kosztowne betonowe gmaszyska (w tym centra nauki), a jak ważny jest dostęp do dużych terenów zieleni w naszym bezpośrednim sąsiedztwie. Mało brakowało, a władze miasta i radni miejscy popierający obecnego prezydenta doprowadziłyby do zniszczenia i zabetonowania Lasku Czyżyńskiego. Dziś to samo zagrożenie dotyczy rozległych przestrzeni dawnego lotniska, gdzie władze Krakowa i Małopolski zaplanowały sobie ogromne betonowe centrum nauki.

Zachęcam do podpisywania internetowej petycji, której celem jest zachowanie zielonych przestrzeni dawnego lotniska, wykup terenów zielonych i utworzenie tam parku:

www.petycjeonline.com/parklotnisko

Najbardziej destruktywną rolę w tym wszystkim odgrywa jednak właściciel większości terenów zielonych dawnego lotniska, czyli Politechnika Krakowska. Jeżeli są Państwo na Facebooku, warto polubić stronę, poprzez którą staramy się wywrzeć międzynarodową presję na Politechnikę, by zaprzestała niszczenia zieleni na swoim terenie:

www.facebook.com/formerairport

Polecam także ostatnie artykuły na ten temat:

Bądźcie zdrowi i korzystajcie w bezpieczny sposób z zieleni w Państwa sąsiedztwie, o ile jeszcze jakaś pozostała.

Jakub Łoginow

Lasek Czyżyński uratowany! Walczymy o park przy Muzeum Lotnictwa, zagrożony zabetonowaniem

2019-12-21 22:25:26

Szanowni Państwo! Marzenia się spełniają, zwłaszcza w tym Świątecznym okresie. Dzięki naszemu wspólnemu zaangażowaniu uratowaliśmy przed wycinką Lasek Czyżyński, mimo że w pewnym momencie wydawało się, że jest już „pozamiatane”. Presja władz i biznesu na zabetonowanie tego miejsca była ogromna. A jednak! Jak zapewne wiecie, Rada Miasta po burzliwej dyskusji z aktywnym udziałem Mieszkańców walczących o nasz lasek, przyjęła poprawkę chroniącą to miejsce przed zabudową. Poprawka przeszła wpoprzek podziałów partyjnych, co nie zdarza się często. Poszczególni radni wyłamali się z dyscypliny partyjnej nakazującej głosowanie w interesie deweloperów dzięki wspólnie przez nas wytworzonej presji społecznej. Dla takich chwil warto żyć i się angażować w lokalne sprawy, bo naprawdę widać efekty :) Nie ma lepszego dowodu na to, że to zwykli Mieszkańcy, każdy z nas, mają głos i realny wpływ na nasze miasto, jeżeli tylko się zorganizujemy i stanowczo będziemy walczyć o swoje. Dziękuję każdemu spośród 2105 osób, które podpisały petycję w obronie Lasku Czyżyńskiego – bez tego Lasek Czyżyński poszedłby pod topór i pojawiłby się tu wszędzie beton. Ale sama petycja by nie wystarczyła, gdyby nie odważni, zdeterminowani Mieszkańcy ul. Cichociemnych AK, Zajęczej, Sierpowej, Niepołomskiej i pozostali, którzy zaangażowali się w obronę tego terenu, przyszli w tej sprawie do Rady Dzielnicy, a w kluczowym momencie na sesję Rady Miasta. Jest moc! Z Laskiem Czyżyńskim się udało, choć nadal trzeba pilnować tematu, a teraz walczymy o kolejny teren zielony w okolicy. Znane nam wszystkim i lubiane ogromne przestrzenie zielone zachodniej części dawnego lotniska Rakowice-Czyżyny są niestety zagrożone totalnym zabetonowaniem. Nie możemy na to pozwolić! Zachęcam do podpisywania i udostępniania petycji w tej sprawie. Zatrzymajmy beton w tej okolicy i utwórzmy nowy duży park. Zróbmy sobie i innym Mieszkańcom prezent na Święta i Nowy Rok, bo jeśli petycję podpisze 4000 osób, naprawdę jest spora szansa, że się uda. Link do petycji: https://www.petycjeonline.com/parklotnisko Z pozdrowieniami, Jakub Łoginow

---

P.S. Bądźmy w kontakcie i na bieżąco z wiadomościami w sprawie tego i innych tematów - zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku i subskrybowania mojego Twittera

Lasek Czyżyński i Park Przy Muzeum Lotnictwa

2019-09-09 10:38:44

Szanowni Państwo!

Bardzo dziękuję za podpis pod petycją w sprawie ochrony Lasku Czyżyńskiego. Wytworzona przez nas wszystkich presja społeczna ma sens - Zarząd Zieleni Miejskiej pozytywnie odniósł się do naszych postulatów i zawnioskował do Wydziału Planowania Urzędu Miasta o zmianę projektu planu miejscowego, tak by w miejsce usług wpisać las.

Jest więc pierwszy sukces, ale nadal nie wiemy, co zrobi Wydział Planowania. Może uwzględnić ten wniosek, może też go odrzucić. Dlatego nadal musimy patrzeć urzędnikom na ręce i być gotowi do ewentualnych protestów.

Lasek Czyżyński to nie jedyny teren zielony w okolicy, o który warto powalczyć. To część sporego zielonego korytarza, ciągnącego się od Mistrzejowic aż do Wisły i obejmującego m. in. Park Tysiąclecia, tereny dawnego lotniska Rakowice-Czyżyny i Park Lotników. Zabiegam o wykup części terenów dawnego lotniska przez Miasto Kraków i Województwo Małopolskie oraz utworzenie tam parku. Aby tak się jednak stało, należy najpierw zadbać o te tereny zielone, które już należą do marszałka województwa, a są zaniedbane. Dlatego gorąco zachęcam do oddania głosu w budżecie obywatelskim Małopolski na mój projekt "Park przy Muzeum Lotnictwa".

Głosowanie już ruszyło. Strona do głosowania:

Należy wybrać Miasto Kraków i na liście projektów odnaleźć nr 32 - Park przy Muzeum Lotnictwa.

Projekt zakłada remont alejek, ustawienie nowych ławek, koszy na śmieci, urządzeń sportowych. Jest też formą zwrócenia uwagi urzędnikom na to, że dla Mieszkańców ten teren jest ważny i oczekują zadbania o niego oraz powiększenia parku. W przypadku wygranej projektu, zamierzam bardzo mocno zaangażować się w starania o wykup przez Województwo Małopolskie okolicznych działek i powiększenia Parku przy Muzeum Lotnictwa. Wygrana projektu będzie mocnym argumentem w rozmowach z Marszałkiem i radnymi wojewódzkimi, że dla Mieszkańców ta sprawa jest ważna.

Zachęcam zatem do zagłosowania oraz proszę Państwa o pomoc w promocji projektu. Namówcie znajomych i rodzinę do oddania głosu na Park, jeżeli są Państwo obecni na Facebooku - proszę o polubienie strony Park przy Muzeum Lotnictwa - wojewódzki budżet obywatelski i zaproszenie znajomych do jej polubienia: https://www.facebook.com/parkprzymuzeum/

Na Park przy Muzeum Lotnictwa można też zagłosować w formie papierowej - np. w siedzibie Urzędu Marszałkowskiego przy ulicy Basztowej i Racławickiej. Mogę też podjechać z kartą do głosowania, jeżeli jest taka potrzeba. W razie pytań proszę o kontakt: kuba.loginow@gmail.com

Pozdrawiam serdecznie,

autor petycji w sprawie ochrony Lasku Czyżyńskiego

autor projektu "Park przy Muzeum Lotnictwa"

Jakub Łoginow

Pomóż uzbierać więcej podpisów tej petycji.