Petycja w obronie Lasku Czyżyńskiego przed wycinką i przeznaczeniem pod zabudowę usługową

Skontaktuj się z autorem petycji

Lasek Czyżyński i Park Przy Muzeum Lotnictwa

2019-09-09 10:38:44

Szanowni Państwo!

Bardzo dziękuję za podpis pod petycją w sprawie ochrony Lasku Czyżyńskiego. Wytworzona przez nas wszystkich presja społeczna ma sens - Zarząd Zieleni Miejskiej pozytywnie odniósł się do naszych postulatów i zawnioskował do Wydziału Planowania Urzędu Miasta o zmianę projektu planu miejscowego, tak by w miejsce usług wpisać las.

Jest więc pierwszy sukces, ale nadal nie wiemy, co zrobi Wydział Planowania. Może uwzględnić ten wniosek, może też go odrzucić. Dlatego nadal musimy patrzeć urzędnikom na ręce i być gotowi do ewentualnych protestów.

Lasek Czyżyński to nie jedyny teren zielony w okolicy, o który warto powalczyć. To część sporego zielonego korytarza, ciągnącego się od Mistrzejowic aż do Wisły i obejmującego m. in. Park Tysiąclecia, tereny dawnego lotniska Rakowice-Czyżyny i Park Lotników. Zabiegam o wykup części terenów dawnego lotniska przez Miasto Kraków i Województwo Małopolskie oraz utworzenie tam parku. Aby tak się jednak stało, należy najpierw zadbać o te tereny zielone, które już należą do marszałka województwa, a są zaniedbane. Dlatego gorąco zachęcam do oddania głosu w budżecie obywatelskim Małopolski na mój projekt "Park przy Muzeum Lotnictwa".

Głosowanie już ruszyło. Strona do głosowania:

Należy wybrać Miasto Kraków i na liście projektów odnaleźć nr 32 - Park przy Muzeum Lotnictwa.

Projekt zakłada remont alejek, ustawienie nowych ławek, koszy na śmieci, urządzeń sportowych. Jest też formą zwrócenia uwagi urzędnikom na to, że dla Mieszkańców ten teren jest ważny i oczekują zadbania o niego oraz powiększenia parku. W przypadku wygranej projektu, zamierzam bardzo mocno zaangażować się w starania o wykup przez Województwo Małopolskie okolicznych działek i powiększenia Parku przy Muzeum Lotnictwa. Wygrana projektu będzie mocnym argumentem w rozmowach z Marszałkiem i radnymi wojewódzkimi, że dla Mieszkańców ta sprawa jest ważna.

Zachęcam zatem do zagłosowania oraz proszę Państwa o pomoc w promocji projektu. Namówcie znajomych i rodzinę do oddania głosu na Park, jeżeli są Państwo obecni na Facebooku - proszę o polubienie strony Park przy Muzeum Lotnictwa - wojewódzki budżet obywatelski i zaproszenie znajomych do jej polubienia: https://www.facebook.com/parkprzymuzeum/

Na Park przy Muzeum Lotnictwa można też zagłosować w formie papierowej - np. w siedzibie Urzędu Marszałkowskiego przy ulicy Basztowej i Racławickiej. Mogę też podjechać z kartą do głosowania, jeżeli jest taka potrzeba. W razie pytań proszę o kontakt: kuba.loginow@gmail.com

Pozdrawiam serdecznie,

Jakub Łoginow

autor petycji w sprawie ochrony Lasku Czyżyńskiego

autor projektu "Park przy Muzeum Lotnictwa"

Jakub Łoginow

Pomóż uzbierać więcej podpisów tej petycji.