Petycja w sprawie utworzenia „Krakowskiego Central Parku” w Czyżynach wraz z podziemnym układem drogowym chroniącym tereny zielone

Skontaktuj się z autorem petycji

Czeka nas głęboka recesja i ostre cięcia wydatków. Czy w takich warunkach jest sens budować Cogiteon?

2020-03-24 21:35:28

Szanowni Państwo,

epidemia koronawirusa całkowicie zmieniła i przewartościowała wszystko. Prawdopodobnie w domach pozostaniemy do maja-czerwca, już teraz służba zdrowia nie daje rady, a lepiej nie będzie. Jesienią może nas czekać kolejna fala wirusa. Ostatecznie się z nim pod względem medycznym i sanitarnym uporamy. Ale efektem będzie bardzo głęboka recesja.

Moje prognozy ekonomiczne są następujące:

2020 - spadek PKB Polski o 9%

2021 - szczyt recesji: -15% PKB

2022 - końcówka recesji, wyhamowanie spadku do -3%, pierwsze początki odbicia

2023 - wyjście mniej więcej na zero

2024 rok - pierwszy rok powrotu do wzrostu gospodarczego.

Oczywiście trzymajmy wszyscy kciuki, by ten scenariusz się nie sprawdził i by w tym i przyszłym roku gospodarka Polski była tylko lekko na minusie a nie tak, jak w mojej prognozie. Ale na razie sprawdza się raczej ten gorszy scenariusz.

Czy w takich realiach powinniśmy budować Cogiteon, gdy będzie brakować na o wiele ważniejsze potrzeby? Do tej pory uważałem, że sam Cogiteon jest dobrym choć kosztownym pomysłem, a zmiany wymaga jedynie układ drogowy, plus postulowałem wykup terenów zielonych solidarnie przez Województwo i Miasto. Dziś już wiemy, że nie będzie na to pieniędzy.

Wszystko wskazuje na to, że jedynym realnym sposobem na uratowanie zieleni dawnego lotniska jest po prostu odstąpienie od budowy Cogiteonu, w związku z czym również droga dojazdowa do niego stanie się bezprzedmiotowa. Do tematu warto wrócić za 5-6 lat, w nowej lokalizacji - na terenach poprzemysłowych Nowej Huty w rejonie Ruszczy lub hałd w Pleszowie, z dobrym dojazdem koleją miejską, w lepszych, normalnych czasach.

Oczywiście to tylko moja subiektywna ocena sytuacji, z którą niekoniecznie każdy musi się zgadzać. Czasy mamy trudne i nienormalne. Tu nie ma dobrych rozwiązań, możemy tylko wybierać te najlepsze spośród złych.

Polecam mój artykuł na ten temat:

A także wcześniejsze artykuły:

Jeżeli są Państwo na Facebooku, warto polubić stronę i zaprosić znajomych do jej polubienia: www.facebook.com/formerairport

Nie będzie Lotniczego Parku Kulturowego

2020-03-18 18:31:57

Szanowni Państwo,

Mam dla was garść świeżych informacji i wskazówek, jak nadal działać w temacie ochrony terenów dawnego lotniska przed zabudową. Niekoniecznie dobrych, ale za to wiemy, na czym stoimy. Po kolei w punktach:

1. Niestety nie będzie Lotniczego Parku Kulturowego, na który wszyscy liczyliśmy. To znaczy będzie, ale najwcześniej za 12 lat. Narzędzie jakim jest park kulturowy zatem nam nie pomoże i musimy skupić się na innych rozwiązaniach. Więcej w tym artykule:

2. Jeżeli są Państwo na Facebooku, proszę polubić i zaprosić wszystkich Państwa znajomych do polubienia strony "Cracow University of Technology - stop destroying former airport". Postaramy się wywrzeć międzynarodową presję na Politechnikę, by zaprzestała betonowania swoich terenów i utworzyła Ogród Akademicki:

www.facebook.com/formerairport

3. W sytuacji kryzysu epidemiologicznego i nadchodzącej recesji pod znakiem zapytania jest sam sens wydawania ok. 200 milionów złotych na Cogiteon i infrastrukturę towarzyszącą, gdy już teraz mamy niewydolne szpitale, brakuje maseczek, całe branże gospodarki stoją, a ten rok skończymy nie na 5% wzroście gospodarczym jak zakładaliśmy, ale w najlepszym wypadku na wyniku -1% PKB. Będą cięcia w budżecie i konieczność przesunięć, to kwestia czasu. Pytanie, czy w związku z tym warto mimo wszystko siłą inercji przepchnać Cogiteon by nie stracić dotacji unijnej, ale będzie to dużym kosztem i ze złą drogą dojazdową, czy też może warto podjąć temat rezygnacji z tego zadania i przeznaczenia tych terenów po park. Zapraszam do zagłosowania w ankiecie:

Z pozdrowieniami,

Kuba Łoginow

Ruszają konsultacje w sprawie przebiegu drogi dojazdowej do MCN

2020-03-09 20:20:18

Szanowni Państwo,

dzięki naszemu naciskowi społecznemu Zarząd Dróg Miasta Krakowa ogłosił w końcu (po roku!!!) konsultacje społeczne dotyczące przebiegu drogi dojazdowej do Małopolskiego Centrum Nauki. Opierali się temu przez cały rok jak mogli, nie chcieli słuchać nas Mieszkańców, ale w końcu musieli się ugiąć. To jednak wcale nie oznacza sukcesu a jedynie drobny wyłom w urzędniczym dążeniu do zabetonowania tych terenów. ZDMK wciąż proponuje tylko jeden przebieg drogi dojazdowej w wariancie który zniszczy tereny zielone dawnego lotniska. Ale w końcu pojawiła się formalna możliwość by zakończyć to szaleństwo. Należy zasypać ZDMK wnioskami (w tym mailami) w których nie zgadzają się Państwo na obecnie proponowane rozwiązanie i proponują drogę do MCN od Bora-Komorowskiego lub w tunelu.

Wysłanie takiego maila lub wypełnienie stosownego formularza zajmie czasem mniej niż minutę, a ma ogromne znaczenie. Nie trzeba się rozpisywać, wystarczy jedno, dwa, trzy zdania - nie zgadzam się na drogę w obecnie proponowanym wariancie, wnioskuję o drogę od strony Bora-Komorowskiego lub w tunelu zgodnie ze złożoną w tej sprawie internetową petycją. I tyle.

Jeżeli są Państwo na Facebooku, proszę dołączyć do wydarzenia dotyczącego konsultacji by być na bieżąco:

Link do ogłoszenia o konsultacjach:

Stwarzamy też międzynarodowy nacisk na Politechnikę Krakowską, by zaprzestała niszczyć i betonować te tereny. Wkrótce opublikujemy w tej sprawie anglojęzyczną petycję, którą wyślemy m. in. zagranicznym partnerom Politechniki by wiedzieli, jak postępuje ich partner. Użytkowników Facebooka zapraszam do polubienia i udostępnienia strony:

Cracow University of Technology - stop destroying former airport

oraz do dołączenia do grupy: Politechnika zielona czy betonowa?

Bądźmy w kontakcie.

Z poważaniem,

Jakub Łoginow

Kuba Łoginow

Zapraszam na sesję Rady Miasta - temat lotniska Rakowice-Czyżyny w najbliższą środę 26 lutego

2020-02-23 20:57:40

Szanowni Państwo, już ponad 4000 osób podpisało naszą petycję w sprawie Krakowskiego Central Parku zamiast betonu na dawnym lotnisku Rakowice-Czyżyny. Dziękuję! Zachęcam równocześnie do udostępniania naszej petycji i namawiania znajomych czy kolegów z pracy, szkoły, uczelni do jej podpisania – niech będzie nas 5000 :)

Nasze postulaty w końcu zaczynają docierać do urzędników i decydentów i zarysowuje się szansa na jakieś pozytywne rozwiązania. Niedawno dzięki uprzejmości radnego wojewódzkiego Grzegorza Biedronia przedstawiałem temat na komisji Sejmiku. Radni wojewódzcy wyrazili zdziwienie, dlaczego miasto upiera się przy budowie drogi od strony Stella-Sawickiego zamiast zgodzić się na wariant od Bora-Komorowskiego, generalnie popierają nasze postulaty. Pojawiły się też uwagi radnych, że problemu by nie było, gdyby nie stanowisko władz Politechniki, które nie chcą iść na rękę lokalnej społeczności i dążą do betonowania tych terenów.

Przed nami bardzo ważna batalia, która może zdecydować o przyszłości terenów, o które walczymy. W najbliższą środę, 26 lutego, będę referował na Radzie Miasta Krakowa mój projekt uchwały kierunkowej w sprawie ochrony układu urbanistycznego dawnego lotniska Rakowice-Czyżyny. Sama uchwała jest bardzo ogólna i niezobowiązująca, bo tylko taka zgodnie z przepisami może być. Najważniejsza będzie jednak dyskusja, która przy tej okazji się wywiąże. I tutaj kluczową rolę mogę odegrać Mieszkańcy, czyli właśnie każdy z was. Ważne jest, by na sesję przyszła grupa mieszkańców Krakowa, najlepiej z transparentami, które można wywiesić z galeryjki dla publiczności. To z reguły pomaga, zwraca uwagę radnych, urzędników i dziennikarzy na problem. Druga kwestia – podczas dyskusji nad projektem uchwały, każdy mieszkaniec może wejść na mównicę i zabrać głos. Wystarczy najpóźniej kilka minut przed procedowaniem naszej uchwały pójść do sekretariatu Rady Miasta i tam poprosić o formularz dotyczący możliwości zabrania głosu. Imię, nazwisko, uchwała w której chcemy zabrać głos, kogo reprezentujemy (np. wspólnota mieszkaniowa, reprezentant mieszkańców) – i gotowe! Prowadzący obrady najpierw dopuszcza do głosu radnych, a później wyczytuje po kolei mieszkańców, którzy się zgłosili do dyskusji. Każdy z nich ma do dyspozycji 3 minuty.

Gorąco zachęcam do przyjścia i zabrania głosu.
Sesja Rady Miasta odbędzie się w sali obrad na Placu Wszystkich Świętych. Początek o godzinie 10:00, jednak nasz punkt jest dopiero 55, może być w porządku obrad koło południa lub później. Ale może też być tak, że ze względu na dużą liczbę mieszkańców, przewodniczący przesunie go na wcześniejszą godzinę, żeby Państwa nie trzymać cały dzień – tak też się często robi. Jeżeli tak się stanie, na pewno nie będzie to wcześniej, niż o godzinie 11:00.

Jeżeli Państwo w tym dniu nie pracują lub mogą wziąć wolne, warto przyjść – choćby po to, by zobaczyć wszystko od środka, poznać inne osoby które walczą o nasz park, porozmawiać z radnymi, również w innych tematach które są dla was ważne. Od siebie dodam, że taka wizyta na sesji Rady Miasta jest też po prostu ciekawym doświadczeniem. Jeśli tylko macie taką możliwość – warto. Link do porząku obrad: https://www.bip.krakow.pl/?dok_id=103304&sub=porzadek_obrad Na Facebooku jest założone wydarzenie, na którym można dowiedzieć się więcej informacji czy omówić szczegóły: https://www.facebook.com/events/514690022519886/ Skoro już jesteśmy w temacie Facebooka, to zapraszam serdecznie do dołączenia do: Informacje o sprawach związanych z naszą petycją na bieżąco publikuję też na mojej stronie na Facebooku, na którą serdecznie zapraszam.

Z zielonymi pozdrowieniami, Jakub Łoginow Autor petycji

Jakub Łoginow

Temat drogi do Cogiteonu na poniedziałkowej komisji Sejmiku

2020-02-13 21:38:19

Szanowni Państwo,

Mimo ogromnej presji na zniszczenie terenów zielonych dawnego lotniska nie przerywamy działań, aby to powstrzymać. Ostatnio otrzymaliśmy mocne wsparcie w tej sprawie ze strony radnego wojewódzkiego Grzegorza Biedronia. Ustaliliśmy, że temat drogi dojazdowej do Cogiteonu będzie jednym z tematów obrad najbliższej komisji Rozwoju Regionu, której pan radny Grzegorz Biedroń przewodniczy. Będę miał zaszczyt referować stanowisko Mieszkańców na tej komisji i przedstawię nasze postulaty:

- opracowanie wielowariantowej koncepcji drogi dojazdowej zamiast obecnie forsowanego jednego wariantu,

- przyjęcie przez Sejmik Województwa opracowanego przeze mnie Apelu Sejmiku w tej sprawie,

- wykup terenów zielonych i powstrzymanie chaotycznej zabudowy,

- podjęcie pilnych konsultacji społecznych dotyczących rozwiązań komunikacyjnych i przyszłości terenów dawnego lotniska.

Na posiedzenie Komisji może przyjść każdy chętny, nie trzeba się wcześniej rejestrować. Posiedzenie odbędzie się:

DATA: poniedziałek, 17 lutego

GODZINA: 13:30 - początek komisji, nasz temat będzie w punkcie trzecim a więc można przyjść po godzinie 14:00

MIEJSCE: siedziba Urzędu Marszałkowskiego, ul. Racławicka 56, sala 414, IV piętro

Zachęcam wszystkich chętnych do obecności i zabrania głosu z poparciem naszych postulatów.

Niezależnie od tego, zachęcam do udostępnienia najlepiej od razu naszej petycji. Jest nas już ponad 3250, to bardzo dużo - idźmy więc za ciosem, udostępniajmy link do petycji gdzie się da, niech będzie nas jeszcze więcej:

www.petycjeonline.com/parklotnisko

Ulotki promujące petycję można wydrukować i pobrać ze specjalnie do tego celu stworzonej grupy na Facebooku:

www.facebook.com/groups/lotniczyparkcentralny

Jak jeszcze można pomóc?

Przede wszystkim piszcie w tej sprawie do radnych miejskich i wojewódzkich, do radnych dzielnic Prądnik Czerwony i Mistrzejowice (radni z Czyżyn znają temat) oraz do posłów wybranych z Małopolski. Namiary na biura poselskie znajdą Państwo pod linkiem: http://sejm.gov.pl/Sejm9.nsf/poslowie_wojewodztwo.xsp?wojewodztwo=ma%C5%82opolskie Warto pisać, gdyż w każdym biurze poselskim jest kilku pracowników, zatrudnionych na etacie, którzy te maile rzeczywiście czytają i reagują na nie. Piszcie też do senatorów z Krakowa: Bogdana Klicha i Jerzego Fedorowicza.

Bogdan Klich - biuro senatorskie: biuro@klich.pl

Jerzy Fedorowicz - biuro senatorskie: Jerzy.Fedorowicz@onet.eu

Co im napisać w mailu? Że jesteście zaniepokojeni planami zniszczenia zieleni dawnego lotniska, prosicie o pilną interwencję, a szczegóły są podane w naszej petycji - link do petycji:  www.petycjeonline.com/parklotnisko

O dalszych działaniach będę na bieżąco informował na mojej stronie na FB  Jakub Łoginow - Kraków, na którą serdecznie zapraszam.

Musimy wygrać tę batalię, dlatego dziękując za wasz podpis, bardzo proszę o dalsze zaangażowanie, w tym takie jakie opisałem powyżej.

Jakub Łoginow, autor petycji

Krakowski Central Park – pierwsze sukcesy i plan działań na najbliższe dni

2020-01-19 21:05:40

Szanowni Państwo, gorąco dziękuję za każdy wasz podpis pod naszą petycją w sprawie utworzenia „Krakowskiego Central Parku” w Czyżynach wraz z podziemnym układem drogowym chroniącym tereny zielone. Mamy już ponad 2000 podpisów! To bardzo dużo i dzięki temu jest szansa, że uda się obronić te piękne tereny przed zabetonowaniem i zmienić fatalną koncepcję drogi dojazdowej do MCN. Idźmy zatem za ciosem i postarajmy się, by podpisów było dużo więcej – nawet 5000, co powinno skłonić polityków do rezygnacji z betonu na rzecz zieleni. Dlatego bardzo proszę, by każdy z was pomógł dostarczyć informację o naszej petycji waszym znajomym, sąsiadom, koleżankom i kolegom ze szkoły lub z pracy. Można to zrobić w dość prosty sposób.\
  1. Jeżeli są Państwo na portalach społecznościowych (Facebook, Twitter, Instagram i in.) - proszę o udostępnienie linka do naszej petycji na waszych tablicach, stronach którymi zarządzacie, na grupach dyskusyjnych w których jesteście: www.petycjeonline.com/parklotnisko
  1. Zachęcam także aby wydrukować 50 sztuk ulotek (lub więcej) informujących o naszej petycji i wrzucić je do skrzynek w Państwa bloku, klatce, na ulicy, osiedlu. A także zostawić w lokalnym sklepie lub punkcie usługowym, nakleić na drzwiach wejściowych do bloku, przyczepić na tablicy ogłoszeniowej. Wzór ulotki mogą Państwo pobrać z tej grupy na Facebooku – zapraszam do dołączenia do niej: https://www.facebook.com/groups/lotniczyparkcentralny/ Mogę też wysłać plik na maila lub przekazać wydrukowane ulotki – proszę do mnie w tej sprawie pisać na adres: kuba.loginow@gmail.com
W TEN poniedziałek (jutro lub dzisiaj, zależy kiedy czytają Państwo to ogłoszenie) temat „Krakowskiego Central Parku” będzie omawiany na Komisji Planowania Rady Miasta Krakowa. Zachęcam do licznego przybycia. Każdy mieszkaniec może przyjść i zabrać głos, bez potrzeby wcześniejszej rejestracji. Poniedziałek, 20 stycznia, w siedzibie Urzędu Miasta Krakowa przy placu Wszystkich Świętych, pierwsze piętro. Na razie tyle, działamy, oby do skutku! Jakub Łoginow Autor petycji i projektu uchwały w sprawie Krakowskiego Central Parku

www.twitter.com/kubaloginow

Kuba Łoginow

Pomóż uzbierać więcej podpisów tej petycji.