Petycja do Ministra Spraw Zagranicznych w sprawie liczby i lokalizacji obwodów głosowania dla obywateli polskich przebywających za granicą.

Skontaktuj się z autorem petycji

MSZ proponuje 169 obwodów i w większości krajów wyłącznie głosowanie korespondencyjne

2020-06-05 14:47:57

Szanowni Państwo,

Na stronie internetowej Rządowego Centrum Legislacji opublikowano dzisiaj projekt rozporządzenia Ministra Spraw Zagranicznych w sprawie utworzenia obwodów głosowania w wyborach Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej w 2020 roku dla obywateli polskich przebywających za granicą. Projekt przewiduje utworzenie tylko 169 obwodów głosowania za granicą, a w większości krajów dopuszcza wyłącznie głosowanie korespondencyjne. Szczegóły dotyczące projektu można znaleźć tutaj, a wykaz propnowanych  OBWODÓW GŁOSOWANIA W WYBORACH PREZYDENTA RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ W 2020 ROKU DLA OBYWATELI POLSKICH PRZEBYWAJĄCYCH ZA GRANICĄ TUTAJ.

W związku z tym, że w większości krajów głosowanie odędzie się wyłącznie w formie korespondencyjnej, ważne jest, aby do 15 czerwca zgłosić do właściwego konsula zamiar głosowania korespondencyjnego za granicą. Ustawowe terminy sprawiają, że dla wielu wyborców za granicą, głosowanie korespondencyjne może być bardzo trudne. Zgodnie z ustawą z dnia 12 maja 2020 r. o szczególnych zasadach organizacji wyborów powszechnych na Prezydenta Rzeczpospolitej Polskiej pakiety wyborcze umożliwiające zgłoszonym oddanie głosu korespondencyjnie powinny zostać wysłane do nich przez konsulaty co najmniej 6 dni przed datą wyborów. Oznacza to, że konsulowie mogą najpóźniej w poniedziałek 22 czerwca wysyłać pakiety. Pozostawi to bardzo mało czasu na otrzymanie przesyłki (w niektórych krajach operatorzy pocztowi nadal działają z dużym opóźnieniem, ze względu na COVID-19), wypełnienie, udanie się na pocztę (trzeba samemu wnieść opłatę pocztową) i odesłanie pakietu wyborczego, tak aby dotarł on do właściwego konsulatu przed niedzielą 28 czerwca.

W związku z tym, zachęcamy do występowania z apelem do lokalnych konsulów, aby konsulat wysyłał wyborcom pakiety do głosowania bezzwłocznie, w miarę napływania zgłoszeń, nie czekając do określonego ustawą minimum 6 dni przed dniem wyborów. Dałoby to wyborcom szansę na wypełnienie kart i odesłanie pakietów tak, aby mogły dotrzeć do konsulatu przed 28 czerwca. Wydaje się, że to właśnie od tego, jak szybko konsulowie wyślą pakiety wyborcze zarejestrowanym do głosowania korespondencyjnego wyborcom, zależy, czy miliony Polaków i Polek mieszkających za granicą zdołają oddać swój głos w tych wyborach. Poniżej zamieszczamy wzór treści listu z takim apelem. Zachęcamy do przystosowania go do lokalnych warunków i wysyłania do Państwa lokalnych konsulatów.

Miasto, …. czerwca 2020

Sz. Pan/ Pani

Imię i nazwisko
Konsul Generalny RP
w ... Adres

Szanowny Panie Konsulu  /Szanowna Pani Konsul,

Marszałek Sejmu RP ogłosiła wczoraj termin wyborów na urząd Prezydenta RP, które odbędą się 28 czerwca oraz 12 lipca (jeśli potrzebna będzie druga tura) 2020 r. W związku z tym zwracamy się do do Pana/Pani z prośbą o podjęcie wszelkich niezbędnych czynności, które umożliwią jak największej liczbie Polaków przebywających na terenie [nazwa kraju] wzięcie udziału w wyborach.

Nasza motywacja pozostaje niezmienna: chcemy być pewni, że władze naszego państwa  dołożą wszelkich starań, abyśmy rzeczywiście mogli, jako obywatele Polski głosujący za granicą, skorzystać w pełni z prawa udziału w powszechnych, równych, bezpośrednich, uczciwych i sprawiedliwych wyborach, w których przestrzegana będzie zasada tajności głosowania.

Stwierdzamy z przykrością, że obawy wyrażane wcześniej przez przedstawicieli Polonii - dotyczące sposobu, w jaki przygotowywane były wybory zaplanowane na 10 maja - zostały potwierdzone. W dalszym ciągu nie znamy odpowiedzi na szczegółowe pytania o sposób dostarczenia wyborcom kart do głosowania korespondencyjnego, zabezpieczenie odesłanych kart do głosowania przed dniem wyborów, gwarancję zachowania zasad sanitarnych (przy spełnieniu wymogów władz [nazwa kraju]) w przypadku głosowania w lokalu wyborczym, organizację liczenia głosów z zachowaniem wymogów tajności i bezpieczeństwa zdrowotnego, sposobu publikacji miejscowej i przekazywania protokołów przez zagraniczne komisje wyborcze do Polski, czy też o procedurę zabezpieczenia kart do głosowania, zarówno wypełnionych jak i niewykorzystanych oraz przekazania ich do depozytu.

Przede wszystkim zwracamy się dziś jednak do Pana/Pani z apelem o podjęcie wszelkich niezbędnych czynności, które sprawią, że Polacy zamieszkali w [nazwa kraju] będą mogli faktycznie skorzystać z prawa do głosowania korespondencyjnego, które wynika bezpośrednio z ustawy z dnia 12 maja 2020 r. o szczególnych zasadach organizacji wyborów powszechnych na Prezydenta Rzeczpospolitej Polskiej, szczególnie jeśli nie zmieni się ilość zagranicznych okręgów wyborczych w porównaniu z tą, jaka ustalona została rozporządzeniem Ministra Spraw Zagranicznych z dnia 20 kwietnia br.

Zgodnie z ww. ustawą obywatele, których nazwiska figurują w spisie wyborców, będą mogli zgłaszać chęć głosowania korespondencyjnego do piętnastu dni przed głosowaniem. Pakiety wyborcze umożliwiające zgłoszonym oddanie głosu korespondencyjnie powinny zostać wysłane do nich przez konsulaty co najmniej sześć dni przed głosowaniem. Tak określone terminy i napięty kalendarz wyborczy stwarzają ryzyko, że możliwość skutecznego skorzystania z prawa do głosowania korespondencyjnego będzie bardzo ograniczona. Bez wątpienia ustawodawca i władze państwowe podjęli decyzje dotyczące tego terminarza świadomi trudności wynikających z opóźnień w działaniu poczty w wielu krajach podczas trwającej wciąż pandemii COVID-19. Pragniemy jednak wierzyć, że decyzje te były też podejmowane z poczuciem szacunku dla konstytucyjnych praw obywateli Polski zamieszkałych poza jej granicami.

W związku z powyższym apelujemy, aby konsulat wysyłał wyborcom pakiety do głosowania bezzwłocznie w miarę napływania zgłoszeń, tak aby wypełnione karty mogły dotrzeć do konsulatu przed 28 czerwca.

Apelujemy też o niezwłoczne i skuteczne poinformowanie obywateli RP o terminach i procedurze rejestracji wyborców na listach wyborczych oraz o ewentualnym zgłaszaniu chęci głosowania korespondencyjnego.

Składamy też na Pana/Pani ręce apel, z prośbą o przekazanie go Ministrowi Spraw Zagranicznych, o zwiększenie w nowym rozporządzeniu  liczby okręgów wyborczych tak, aby lokalizacja siedzib zagranicznych komisji wyborczych była jak najbardziej zbliżona do tej wymienionej w rozporządzeniu MSZ z dnia 12 września 2019 r. Ograniczenie możliwości oddania głosu w lokalu wyborczym do [miast(a) z komisjami wyborczymi w danym kraju wg stanu na 10 maja] - w sytuacji gdy ustawowy terminarz wyborczy utrudnia skuteczne głosowanie korespondencyjne - stwarza ryzyko pozbawienia wielu obywateli prawa udziału w wyborach.

W nadziei na szybką odpowiedź i podjęcie przez Pana/Panią decyzji, które ułatwią obywatelom polskim zamieszkałym w [nazwa kraju] skorzystanie z prawa wyborczego załączamy wyrazy szacunku,

[PODPIS]

Maciej Dokurno

Odpowiedź Przewodniczącego Państwowej Komisji Wyborczej na list w sprawie obwodów głosowania za granicą

2020-05-29 16:26:24

Szanowni Państwo,

Poniżej znajdą Państwo treść pisma otrzymanego wczoraj od Przewodniczącego Państwowej Komisji Wyborczej w odpowiedzi na list wysłany równocześnie z naszą petycją do MSZ, w sprawie obwodów głosowania za granicą. Proszę o zachęcanie znajomych, zarówno tych mieszkających za granicą, jak i w Polsce (liczba i lokalizacja obwodów wyborczych może mieć wpływ na powszechność oraz równość wyborów, a tym samym na ważność wyboru Prezydenta RP – dotyczy to więc wszystkich wyborców, bez względu na sympatie polityczne i miejsce zamieszkania) do podpisywania i udostępniania petycji.

Serdecznie pozdrawiam

Screen_Shot_2020-05-29_at_17.18_.02_1.png

Screen_Shot_2020-05-29_at_17.18_.24_1.png

Maciej Dokurno

Przypomnienie o konieczności potwierdzenia podpisania petycji

2020-05-24 12:54:00

UWAGA! Prośba do wszystkich, którzy podpisali Petycję do MSZ lub udostępnili ją dalej. Proszę upewnijcie się, że potwierdziliście podpisanie petycji w mailu i przekażcie tę ważną informację innym. Bez tego Wasze poparcie dla petycji nie jest liczone. Proszę o przekazanie dalej.

Dziękuję i pozdrawiam

Maciej Dokurno

Pomóż uzbierać więcej podpisów tej petycji.

Jak promować petycję?

• Udostępnij petycję na swojej tablicy na Facebooku i w grupach związanych z tematyką petycji.
  • Skontaktuj się ze swoimi przyjaciółmi
    1. Napisz wiadomość, w której wyjaśnisz, dlaczego podpisujesz się pod tą petycją, jako że ludzie są bardziej skłonni złożyć swój podpis, gdy rozumieją, jak ważny jest temat.
    2. Skopiuj i wklej adres internetowy petycji do swojej wiadomości.
    3. Wyślij wiadomość za pomocą poczty e-mail, usługi SMS, serwisów Facebook, WhatsApp, Twitter, Skype, Instagram i LinkedIn.