Absolwenci sprzeciwiają się obecności ONR w Małachowiance

ul. Małachowskiego 1

09-400 Płock

Szanowna Pani Dyrektor,

Jako absolwenci Małachowianki różnych roczników, chcieliśmy wyrazić swoje oburzenie faktem udostępnienia murów Naszej Szkoły przedstawicielom ONR.

Małachowianka zawsze dbała o wychowanie patriotyczne uczniów i bardzo dobrze, że stara się czynić to nadal. Trudno nam jednak zrozumieć, jaki model patriotyzmu chciała Pani Dyrektor przedstawić obecnemu pokoleniu Małachowiaków z pomocą reprezentantów ONR?

Chcielibyśmy przypomnieć Pani, że zgodnie z preambułą do ustawy o systemie oświaty, Pani obowiązkiem jest m.in.: kierować się zasadami zawartymi w Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej, wskazaniami zawartymi w Powszechnej Deklaracji Praw Człowieka, Międzynarodowym Pakcie Praw Obywatelskich i Politycznych a także Konwencji o Prawach Dziecka oraz przygotować ucznia do wypełniania obowiązków rodzinnych i obywatelskich w oparciu o zasady solidarności, demokracji, tolerancji, sprawiedliwości i wolności.

Pozostaje nieodkrytą dla nas tajemnicą, w jaki sposób zamierzała Pani zrealizować ten obowiązek udostępniając mury Małachowianki organizacji, która w swojej deklaracji ideowej stwierdza, iż jest m.in. za: „odrzuceniem demokracji liberalnej jako reżimu wrogiego Cywilizacji Europejskiej”, „wykluczenie oświeceniowej ideologii praw człowieka, które stały się świeckim wyznaniem i źródłem mnożących się absurdalnych roszczeń społeczeństw, a w szczególności tzw. dyskryminowanych mniejszości” itd. (deklaracja ideowa ONR dostępna w całości: https://www.onr.com.pl/deklaracja-ideowa/).

W zdumienie wprawiają nas także Pani publiczne wypowiedzi dowodzące, że niestety wciąż nie rozumie Pani przyczyn negatywnej reakcji społecznej na to wydarzenie. Czy naprawdę uważa Pani Dyrektor, że fakt legalnego działania tej organizacji w Polsce jest wystarczającym wytłumaczeniem zaistniałej sytuacji? Czy nie rozumie Pani, że dopuszczając do sytuacji, w której w Auli Małachowianki, na ważnej patriotycznej uroczystości szkolnej przemawia człowiek ze znakiem ONR na ręce – umożliwiła Pani promocję organizacji nawiązującej bezpośrednio do tradycji ONR działajacego w okresie międzywojennym w Polsce.

Gdyby miała Pani wątpliwości, jakiego rodzaju „patriotyzm” promowany był wówczas przez ONR, polecamy uważną lekturę poniższego wspomnienia Ireny Sendlerowej:

"Moje studia przypadły na lata trzydzieste. Były to czasy walki o obniżenie czesnego, aby młodzież z rodzin robotniczych i chłopskich też mogła studiować, oraz potwornych burd antysemickich. Władze akademickie tolerowały ten stan. Konsekwencją tego było wprowadzenie tak zwanego getta ławkowego. W indeksach na ostatniej stronie znajdowała się pieczęć: prawa strona, aryjska, dla Polaków, lewa strona dla Żydów. Chodziło o rozdzielenie nas na wykładach. Ja zawsze siedziałam razem z Żydami, okazując w ten sposób swoją z nimi solidarność. Po każdym wykładzie młodzież zrzeszona w organizacji skrajnie prawicowego ONR (Obóz Narodowo-Radykalny) biła i Żydów, i nas Polaków, tych, co siedzieli po lewej stronie. […] Pewnego razu tak zbito moją koleżankę Żydówkę, że rzuciłam się z pięściami na jednego z oprawców i plunęłam mu pod nogi, mówiąc: 'Ty bandyto!'.” (Anna Mieszkowska, „Prawdziwa historia Ireny Sendlerowej”, Wydawnictwo Marginesy, Warszawa 2014).

Pomimo wielu lat od zakończenia nauki w Małachowiance, czujemy się częścią Jej społeczności i do tej pory zawsze z dumą wspominaliśmy Naszą Szkołę.

Za Pani sprawą po raz pierwszy wielu z nas musiało wstydzić się za „swoją Małachowiankę”.

Absolwenci Małachowianki    Skontaktuj się z autorem petycji