AKT ZAŁOŻYCIELSKI Ruchu społecznego „Nie dla wariantu 53 Kolei Dużych Prędkości” powołanego w dniu 01.06.2022 roku w Świętej Katarzynie.

§ 1

Ruch społeczny „Nie dla wariantu 53 KDP”, zwany dalej „ruchem społecznym", działa na obszarze Rzeczypospolitej Polskiej.

§ 2

Ruch społeczny został powołany w celu obrony interesu publicznego, w imieniu mieszkańców Gminy Siechnice oraz Gminy Bierutów oraz innych gmin i miejscowości, które wyrażą taką wolę w kwestii dotyczącej planowanej budowy linii kolejowej KDP, wariantu oznaczonego numerem 53, uwzględnionym w Strategicznym Studium Lokalizacyjnym Centralnego Portu Komunikacyjnego, który:

1) ingeruje w sposób oczywisty w integralność Gmin, przecinając je „na pół”, przechodząc przez tereny o ścisłej i gęstej zabudowie, rzutując negatywnie na możliwości ich rozwoju;

2) otacza Solniki Wielkie ze wszystkich stron kilkumetrowymi (6-9 m) nasypami kolejowymi

3) powoduje utrudnienia w istniejącej komunikacji drogowej, konieczność budowy wielu konstrukcji inżynieryjnych na skrzyżowaniu linii kolejowej z drogami lokalnym

4) spowoduje utrudnienie w cyrkulacji powietrza, ponieważ Solniki Wielkie znajdują się w naturalnej płytkiej niecce (zlewisku cieku Smolna), otoczenie ich wysokimi nasypami utrudni wymianę powietrza przy gruncie i spotęguje problem smogu

5) zaburza dotychczasowe połączenia komunikacyjne, układ krajobrazowy i ekologiczny, niszcząc krajobraz historyczny i kulturowy

6) przebiega w obrębie, wymagającego szczególnej ochrony, GZWP 322”Oleśnica” Zbiornik obejmuje wody czwartorzędowego piętra wodonośnego i uznany został za tzw. Obszar Wysokiej Ochrony. Zlokalizowana w Stroni studnia oraz Stacja Uzdatniania Wody zaopatruje sześć miejscowości gm. Bierutów w wodę pitną i projektowana jest rozbudowa ujęcia wody w związku z wysychaniem studni w innych miejscach gminy Bierutów a także przebiega w obrębie stacji uzdatniania wody Citronex w gminie Siechnice

7) narusza naturalny przebieg korytarzy ekologicznych, które w Gminie Bierutów układają się równoleżnikowo. Jego budowa spowoduje powstanie barier ekologicznych i fragmentację środowiska. W Stroni i sąsiadującym od zachodu Zarzysku (gm. Oleśnica) znajdują się liczne gniazda, będącego pod ochroną, bociana białego. Jest to od wielu dziesiątków lat teren gniazdowania i żerowania tego gatunku. Zaobserwować można także, iż populacja bociana w tym rejonie powiększa się z roku na rok. Budowa kolei w wariancie 53 podzieli naturalne siedliska tego ptaka, zniszczy pola, gdzie żerują i spowoduje w efekcie zniszczenie całej populacji tego chronionego gatunku, a równocześnie zaburzy równowagę biologiczną i środowiskową

8) znajduje się w granicach historycznego układu ruralistycznego, a budowa kolei spowoduje nieodwracalne zniszczenia historycznego krajobrazu gmin. Miejscowości zlokalizowane w północnej części gm. Bierutów (m.in. Stronia, Jemielna, Wabienice) położone są na wyniesieniach terenu, który w tej części jest mocno pofałdowany. Dominantami krajobrazowymi są więc zabudowania z kościołami, których wieże widoczne są już ze znacznej odległości. Budowa kolei na nasypach spowoduje, że dominantą stanie się kolej oraz wiadukty drogowe. W sposób całkowity zdegraduje to walory krajobrazowe gminy – praktycznie jedyne jakie gmina Bierutów posiada. Bardzo podobnie wygląda to w gminie Siechnice, gdzie przebiegająca przez środek Świętej Katarzyny dodatkowo przy zabytkowym dworcu linia do wysokości 18 m zniszczy zupełnie krajobraz miejscowości zacieniając również liczne zlokalizowane wzdłuż linii domy i działki budowlane

9) przebieg przyniesie jednak przede wszystkim negatywne skutki społeczne, związane z dużą liczbą wywłaszczeń i wyburzeń części domów, w tym także marketów, jak „Biedronka” (w Świętej Katarzynie) oraz całkowitym zatraceniem obecnego charakteru miejscowości Stronia, Strzałkowa, Solniki Wielkie, Zawidowice i Zbytowa, Kotowic, Groblic i Świętej Katarzyny.

10) Oprócz wyburzeń w Zawidowicach oraz ograniczenie użytkowania nieruchomości w Zbytowej i Solnikach Wielkich proponowany przebieg wariantu 53 spowoduje także degradację miejscowości Stronia, Strzałkowa, Solniki Wielkie, Świętej Katarzyny, Groblic. Przebieg kolei zaplanowany został bowiem w niewielkich odległościach od zabudowy mieszkalnej (od 30 m w Zbytowej, 172 m w Strzałkowej i około 340 m w Stroni – gmina Bierutów poprzez kilkadziesiąt metrów w Świętej Katarzynie i Groblicach – gmina Siechnice), a także w obrębie rezerw terenowych przeznaczonych pod zabudowę mieszkalną. W przypadku miejscowości Stronia i Solniki Wielkie w praktyce oznacza to dla tych miejscowości stopniową likwidację.

11) przecina ważne dla sołectw Solniki Wielkie, Stronia i Strzałkowa ciągi komunikacyjne: drogę wojewódzką nr 451, drogi powiatowe nr 1463D i 1464D, łączące miejscowości z Oleśnicą - miastem powiatowym i miejscem pracy dla zdecydowanej większości mieszkańców sołectw, miejscem edukacji dla młodzieży ze szkól ponadpodstawowych, miejscem, gdzie zlokalizowane są specjalistyczne przychodnie lekarskie, ale także sklepy. Budowa lini będzie wymagała przebudowy tych dróg (451 i 1463D) oraz budowę wiaduktów drogowych (1464D). Dla mieszkańców Sołectw Stronia i Strzałkowa będzie musiał być poprowadzony objazd do Oleśnicy przez Bierutów (jedyna możliwa trasa objazdu), co zwiększy odległość z obecnych 12 km do 27 km.

12) przebiega przez miejscowości o znacznym stopniu zurbanizowania terenu w sąsiedztwie tzw. wąskiego gardła (skrzyżowania istniejącej drogi kolejowej z drogą powiatową, które stanowi istotny węzeł komunikacyjny w Gminie Siechnice), co już obecnie powoduje narażenie dużej liczby mieszkańców na ponadnormatywny hałas; Biorąc pod uwagę znaczny stopień zurbanizowania terenu szczególnie w sąsiedztwie tzw. wąskiego gardła między innymi w Świętej Katarzynie czy Groblicach można spodziewać się, że cała społeczność skupiona w okolicach powyżej opisanych miejscowości pozostanie w sferze bezpośredniego oddziaływania na hałas i spowoduje pogorszenie warunków życiowych, których skutków obecnie nie będziemy w stanie zmierzyć, a będą wpływać na życie kolejnych pokoleń.

13) ograniczony i utrudniony będzie dojazd do pól. Gospodarstwa rolne są w gm. Bierutów źródłem utrzymania dla bardzo wielu rodzin. Przejazd wiaduktem drogowym ciężkiego sprzętu rolniczego, czy ciągnika z wyładowanymi zbożem przyczepami stromymi, krótkimi podjazdami, będzie praktycznie niemożliwy

14) ingeruje znacząco w tereny zielone w miejscowości Kotowice oraz Groblice, a także utrudnia przemieszczanie się zwierząt. Biorąc pod uwagę, że kolej w tym wariancie będzie przecinała las kotowicki niemalże na pół, spowoduje to utrudnienia w budowie częstych przejść dla zwierząt oraz uniemożliwi wręcz migrację zwierząt przemieszczających się z jednej części gminy na drugą

15) dla mieszkańców Kotowic, jak i wszystkich przyjezdnych spowoduje duże utrudnienia w dostępie do oddzielonego przez ten wariant lasu

16) spowoduje likwidację położonej w lesie w miejscowości Groblice bazy noclegowej z domkami i dla kamperów.

§ 3

Adresem korespondencyjnym Ruchu Społecznego jest: ul. Orla 5/11 55-010 Święta Katarzyna.

§ 4

Wszelkie działania Ruchu Społecznego są podyktowane szeroko rozumianym interesem społecznym.

hybryda.jpg

Katarzyna Nowak-Pokorny    Skontaktuj się z autorem petycji

Podpisując, upoważniam Katarzyna Nowak-Pokorny do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.

Adres e-mail nie będzie wyświetlany publicznie w Internecie.