Apel do wojewody mazowieckiego o utworzenie punktów testów koronawirusa oraz ich diagnostyki na terenie powiatu piaseczyńskiego

91007459_672992396782800_6807980135795392512_n.jpgWojewoda Mazowiecki

Konstanty Radziwiłł

My, mieszkańcy powiatu piaseczyńskiego, ponad 180 tys. ludności apelujemy do Pana o utworzenie punktów wykonywania testów na obecność koronawirusa oraz ich diagnostyki na terenie powiatu piaseczyńskiego. Społeczność powiatu piaseczyńskiego powinna mieć co najmniej 4 mobilne jednostki do wykonywania testów oraz jedno stacjonarne miejsce do ich wykonywania w naszym powiecie, najlepiej połączone z diagnostyką. Piaseczno jest miastem największym w gminie, więc stacjonarny punkt oraz diagnostyka (najlepiej w jednym miejscu, oczywiście nie w szpitalu) powinny być właśnie tu umiejscowione. Na 180 tys. zameldowanych osób w powiecie 5 jednostek (4 mobilne + 1 stacjonarna) i 1 laboratorium diagnostyczne to minimum konieczne do skutecznej i szybkiej diagnostyki zakażeń wirusem. Dla 180 tys. ludzi w naszym powiecie to rozwiązanie byłoby ogromnym krokiem naprzód - krokiem ratujących czasem ludzkie życie, na pewno zmniejszającym też stres i skalę zachorowalności ludności naszego powiatu. Panie Wojewodo apelujemy do Pana także o to, by nasz szpital powiatowy otrzymał konieczne do swojego funcjonowania środki ochrony osobistej a także, by został na nim utworzony oddział intensywnej terapii, którego konieczność utworzenia widzą nawet sami pracownicy szpitala. Prosimy o wsparcie w tym zakresie, doposażenie szpitala w konieczny do tego sprzęt medyczny. Prosimy także o uwzględnienie zaproponowanej przez Ptak Warsaw Expo opcji utworzenia na ich terenie szpitala polowego. Władze obiektu są gotowe przygotować tam przestrzeń dla chorych, zorganizować logistykę i instalować infrastrukturę medyczną w sytuacji gdy zajdzie taka potrzeba - a szpitale nie będą miały miejsc, by móc przyjmować chorych. Trzeba tą ofertę szybko rozważyć i podjąć kroki zmierzające do nawiązania współpracy, tym bardziej, że w naszym powiecie brak jest szpitala zakaźnego. Oczekujemy od Pana i wszystkich osób decyzyjnych w tym procesie podejmowania elastycznych ustaleń, na przykład rozluźnienia dyscypliny finansowej dla powiatu, dzięki czemu zarząd powiatu mógłby ze swoich środków doposażyć wybrane placówki medyczne w środki ochrony osobistej lub konieczny sprzęt medyczny. Apelujemy o szybkie podjęcie postanowień w tym zakresie, od tego zależy życie wielu osób, nie tylko tych zakażonych wirusem, ale także osób przewlekle chorych, niesamodzielnych, starszych, wymagających szybkiej pomocy medycznej, osób po wypadkach i urazach, itd. Oczekujemy wprowadzenia skutecznych procedur zwalczania epidemii oraz diagnostyki i leczenia osób zakażonych na terenie naszego powiatu. Los wielu ludzi leży teraz w Pana rękach!

Mieszkańcy powiatu piaseczyńskiego    Skontaktuj się z autorem petycji

Składając podpis, uprawniam Mieszkańcy powiatu piaseczyńskiego do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.