Apel mieszkańców powiatu olkuskiego do władz PKP Intercity oraz Marszałka Województwa

PKP Intercity

Żelazna 59a

Marszałek Województwa

Małopolskiego

Racławicka 56

Szanowni Państwo,

My niżej podpisani mieszkańcy powiatu olkuskiego zwracamy się z prośbą do spółki PKP Intercity o rozważenie wprowadzenia w nowym rozkładzie jazdy pociągów kategorii Intercity przez linię kolejową nr 62, która przebiega m.in przez powiat olkuski.

W ostatnim czasie obserwujemy całkowitą degradację kolei w naszym regionie. Marszałek Małopolski, mimo sprzeciwów wielu mieszkańców i pasażerów nie dofinansował sześciu par pociągów na trasie z Katowic do Sędziszowa i Kielc przez Olkusz, a jedynie trzy. Powoduje to wyniszczanie potencjału kolejowego w powiecie olkuskim. Olkuszanie sa zbulwersowani takim postępowaniem i domagają się stanowczych zmian.

Dlatego zwracamy się do spółki PKP Intercity o uruchomienie pociągów na linii kolejowej nr 62. W 2009 roku zlikwidowane zostały dwa połączenia spółki - TLK Augustyn Kordecki do Warszawy oraz TLK do Lublina. Jesteśmy przekonani, że stałe połączenie kolejowe regionu poprzez uruchomienie pociągów na trasach: Gliwice-Warszawa (przez Olkusz) oraz Gliwice-Kołobrzeg (przez Olkusz w okresie wakacyjnym) spowoduje znaczący wzrost potencjału naszego regionu oraz umożliwi wielu pasażerom uniknięcie trudności w pokonywaniu utrudnień komunikacyjnych, w jakich znalazł się nasz rejon. W chwili obecnej mamy możliwość skorzystania z połączeń spółki ze stacji w Katowicach (gdzie utrudniony został dojazd poprzez likwidację kolejowych połączeń regionalnych) oraz ze stacji w Krakowie (gdzie dojazd w godzinach szczytu zajmuje nawet półtorej godziny.

Prosimy także Marszałka Województwa Małopolskiego o przywrócenie połaczeń regionalnych na trasie Katowice - Sędziszów (Kielce) do stanu sprzed 13 grudnia 2015 roku!

Prosimy o pozytywne przychylenie się do naszej prośby.

Mieszkańcy powiatów leżących przy trasie linii kolejowej nr 62,

Mieszkańcy powiatu olkuskiego    Skontaktuj się z autorem petycji