Apel o radykalne prześledzenie kontaktów zarażonych oraz poddanie ich testom

Apel do Ministra Zdrowia Łukasza Szumowskiego

O pełne wykorzystanie potencjału testowania osób z podejrzeniami w kierunku koronawirusa oraz o rygorysytyczne śledzenie wszystkich kontaktów osób zarażonych oraz ich testowanie. Mamy 13 marca - 58 przypadków zarażeń. JESZCZE JEST MOŻLIWE prześledzenie wszystkich kontaktów zarażonych i błyskawiczne poddanie ich testom i kwarantannie.

Polska do tej pory przeprowadziła niewiele ponad 2000 testów, Niemcy 200.000.

Ministerstwo zapewnia, że jest w stanie wykonać 2000 testów dziennie.

O konieczności zwiększenia liczby testów mówi prof. Tomasz Grodzki, marszałek Senatu, kandydatka na prezydenta Małgorzata Kidawa-Błońska, jak i wielu lekarzy oraz naukowców (co można łatwo zweryfikować).

Apelujemy o zwiększenie ilości testów - szczególnie u osób, które miały bliski kontakt z zarażonymi i niekoniecznie wykazują symptomy. Wiele relacji z całego kraju świadczy o tym, że nawet osoby wykazujące sympotomy choroby, nie są testowane. Nie testując, nie wyłapując nosicieli i nie poddając ich  kwarantannie narażamy całe społeczeństwo.

Wiele wskazuje na to, że kraje, które najlepiej radzą sobie z epidemią - Chiny, Singapur, Południowa Korea robią to nie tylko dzięki izolacji, ale przede wszystkim przez wprowadzenie dużej ilości testów na obecność wirusa i dzięki bardzo dokładnemu sprawdzaniu z kim dana osoba miała kontakt.

Jeżeli chcemy zahamować rozprzestrzenianie się epidemii, musimy wprowadzić podobne rozwiązania.

vaccine-4892059_1920.jpg

Podpisując, upoważniam Aga Dutkowska do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.

Adres e-mail nie będzie wyświetlany publicznie w Internecie.