Apel o zmianę przebiegu wariantu W9 na odcinku od miejscowości Kurcew do miejscowości Klęka.

Wilkowyja , dnia 29 grudnia 2022 r.

Mieszkańcy wsi: Wilkowyja, Annapol,

Radlin, Bachorzew

Gmina Jarocin

Woj. wielkopolskie

Szanowny Pan Michał Kmiecik

Ekspert ds. Relacji z Otoczeniem Inwestycji Kolejowych

Dotyczy : Studium Techniczno-Ekonomiczno-Środowiskowe dla budowy linii kolejowej nr 85 Sieradz-Kalisz-Pleszew-Poznań  - odcinek Pleszew-Nowe Miasto

A P E L

W związku z ogłoszeniem o istotnej modyfikacji przebiegu Kolei Dużych Prędkości trasa nr 85 Sieradz-Kalisz-Pleszew-Poznań w postaci przyjęcia wariantu W9, będącego połączeniem wariantów 1,2 i 3, my mieszkańcy wsi Wilkowyja, Annapol, Bachorzew i Radlin w gminie Jarocin apelujemy  o zmianę przebiegu wariantu W9 na odcinku od miejscowości Kurcew w gminie Kotlin do miejscowości Klęka w gminie Nowe Miasto . Apelujemy aby na w/w odcinku poprowadzić przebieg KDP wg pierwotnego Wariantu nr 1 (niebieski) z modyfikacją zjazdów w miejscowości Radlin. UZASADNIENIE : Z informacji zamieszczonych na stronie internetowej CPK podajecie Państwo informację, że w wyniku analizy wszystkich 4 wariantów w zestawieniu z uwagami zgłoszonymi przez mieszkańców zdecydowaliście Państwo o modyfikacji wcześniejszych wariantów 1,2 i 3 i stworzeniu hybrydy łączącej zalety tych wariantów na poszczególnych odcinkach. W ten sposób powstał wariant W9. Nas jako mieszkańców Wilkowyi, Annapola, Bachorzewa oraz Radlina interesuje szczególnie przebieg wariantu W9 na terenie gminy Jarocin. Otóż wariant W9 przebiegający przez gminę Jarocin jest wysoce szkodliwy społecznie: 1. Nowa linia kolejowa wg wariantu W9 wpłynie w sposób istotnie ujemny na komfort życia mieszkańców Wilkowyi oraz walory krajoznawcze naszej wsi. Przez Wilkowyję przepływa malownicza rzeczka LUTYNIA . W Wilkowyi usytuowany jest zabytkowy Młyn nad Lutynią. Lutynia przepływa przełomem przez las pomiędzy Wilkowyją, a Bachorzewem. I właśnie tamtędy ma przebiegać trasa KDP wg wariantu W9. Zakłóci to w sposób nieodwracalny charakter tego miejsca. Należy w tym miejscu zaznaczyć, że gmina buduje w tym rejonie edukacyjną ścieżkę rowerową prowadzącą z Jarocina przez Annapol do Młyna nad Lutynią w Wilkowyi. Planowana wg wariantu W9 linia KDP przetnie ścieżkę rowerową dewastując w sposób nieodwracalny zalety ścieżki edukacyjnej. Ponadto gmina Jarocin z projektem rewitalizacji Młyna nad Lutynią wygrała konkurs na renowacje zabytków organizowany przez Fundację MOSTtheMOST działającą przy Krajowym Banku Rozwoju. Na rewitalizację Młyna nad Lutynią przyznano dofinansowanie 1 mln zł z Fundacji. Nie można pozwolić, aby te inwestycje zostały zmarnotrawione. 2. Burmistrz Jarocina zapowiedział , że na rzeczce Lutynia pomiędzy Wilkowyją,  a Bachorzewem ma zostać zbudowana tama i powstać zalew na Lutyni. Burmistrz Jarocina poinformował w mediach, że inwestycja jest wstępnie uzgodniona z Wodami Polskimi i w najbliższych latach będzie realizowana. Planowany przebieg KDP wg wariantu W9 całkowicie zniweczy te plany. 3. Budowa kolei wg wariantu W9 spowoduje konieczność wyburzenia aż 20 budynków mieszkalnych  na terenie gmin:  Jarocin, Nowe Miasto i Kotlin. Analizując  przebieg wariantu W9 oraz wcześniejszego Wariantu nr 1 dochodzi się do wniosku, że pomiędzy Pleszewem, a Nowym Miastem istnieją miejsca,  gdzie  wariant W9 jest styczny z wariantem nr 1. Pierwszym punktem styczności jest miejscowość Kurcew w gminie Pleszew, a drugim punktem jest skrzyżowanie planowanej linii KDP z drogą krajową nr 11 przed miejscowością Klęka w gminie Nowe Miasto.

A więc JEST MOŻLIWE zaprojektowanie przebiegu trasy KDP pomiędzy  Kurcewem, a Klęką wg wariantu nr 1 z oczywistą modyfikacją zjazdów w miejscowości Radlin. Modyfikacja wariantu nr 1 w miejscowości Radlin polegałaby na ZMIANIE przebiegu zjazdów w ten sposób, aby nie kolidowały one z zabudową mieszkaniową. Z pobieżnej analizy map wynika, że ISTNIEJE TAKA MOŻŁIWOŚĆ!

Pomiędzy Kurcewem, a Klęką planowany wariant W9 spowoduje konieczność wyburzenia aż 20 budynków mieszkalnych, a nierzadko całych gospodarstw. Analizując przebieg poprzedniego wariantu nr 1 z modyfikacją zjazdów w Radlinie na tym samym odcinku tj. pomiędzy Kurcewem a Klęką, byłaby konieczność wyburzenia 5 budynków mieszkalnych.

Obraz wyburzeń w poszczególnych wsiach i osadach wg. naszych analiz przedstawia się następująco :

WARIANT  W 9

- Elżbietów - 1

- Radlin -5

- Wilkowyja - 5

-Bachorzew -2

- Hilarów - 1

- Wysogotówek - 5

- Sławoszew - 1

RAZEM - 20 !

WARIANT nr 1

- Elżbietów - 1

- Radliniec - 2

- Wysogotówek - 1

- Sławoszew - 1

RAZEM - 5 !

4. Należy koniecznie zwrócić uwagę na jeszcze jeden aspekt. Budynki, które miałyby być wyburzone w związku z przebiegiem wariantu  W9 są w większości budynkami nowymi – pobudowanymi w ostatnich dwóch dekadach. Z kolei budynki,  które byłyby wyburzone w przypadku powrotu do wariantu nr 1 są przeważnie budynkami starymi. W związku z tym należy spodziewać się olbrzymiej różnicy w wysokości odszkodowań z tytułu wywłaszczenia mieszkańców. W przypadku wyboru wariantu nr 1 z modyfikacją zjazdów w miejscowości Radlin koszt wywłaszczeń będzie wielokrotnie mniejszy. 5. Przebieg trasy KDP wg zmodyfikowanego wariantu nr 1 jest poprowadzony w olbrzymiej większości przez pola, nieużytki , tudzież nieliczne tereny leśne. Wariant W9 przebiega przez wsie i jest wysoce szkodliwy społecznie.   6. Należy dodać jeszcze jeden bardzo ważny aspekt przemawiający za odrzuceniem wariantu W9. Mianowicie przebiega on w bardzo bliskiej odległości osiedli mieszkaniowych co wiąże się z dużą uciążliwości dla mieszkańców poszczególnych miejscowości. Niewątpliwą uciążliwością będzie hałas związany z przejeżdżającymi pociągami, a jak państwo sami podajecie docelowo w założeniu w roku 2040 r. przy wariancie W9 ma być łącznie ok. 156 „przejazdów” na dobę ( w obu kierunkach).

Podsumowując  :  Zmodyfikowany Wariant nr 1 na odcinku pomiędzy Kurcewem, a Klęką jest wariantem najmniej szkodliwym społecznie.

W związku z zaistniałą sytuacją powstania nowego wariantu W9 jesteśmy zmuszeni do zareagowania i odniesienia się do nowego wariantu W9. Z przedstawionymi wyżej argumentami, my mieszkańcy wsi Wilkowyja, Annapol, Bachorzew oraz Radlina apelujemy do Państwa o zmianę planowanego przebiegu Kolei Dużych Prędkości  na odcinku pomiędzy wsią Kurcew w gminie Kotlin oraz miejscowością Klęka w gminie Nowe Miasto z wariantu W9 na Wariant nr 1 z modyfikacją zjazdów w miejscowości Radlin.

Tym samym cały czas jednocześnie podtrzymujemy nasze stanowisko ogólnego sprzeciwu dla inwestycji CPK – KDP w Gminie Jarocin.

Mieszkańcy wsi Wilkowyja, Annapol, Bachorzew i Radlin

Do wiadomości:

1.        Ministerstwo Funduszy i Polityki Regionalnej - Michał Horała

2.        BBF Sp. z o.o., ul. Dąbrowskiego 461, 60-451 Poznań

3.        Biuro Obsługi Pełnomocnika Rządu ds. CPK  - Mikołaj Ochman

Mieszkańcy wsi Wilkowyja, Annapol, Bachorzew i Radlin    Skontaktuj się z autorem petycji

Podpisując, upoważniam Mieszkańcy wsi Wilkowyja, Annapol, Bachorzew i Radlin do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.

Adres e-mail nie będzie wyświetlany publicznie w Internecie.