Apelujemy o pobyt humanitarny dla rodziny z Ukrainy mieszkającej w Legnicy od 2015 roku

Zdjęcie_petycja_1.jpgApelujemy o poparcie wniosku złożonego przez rodzinę o pobyt humanitarny i anulowanie decyzji o deportację rodziny  Kopyschczyk z Ukrainy z małymi dziećmi. 28.01.2019r. otrzymali decyzję o deportacji na Ukrainę.

W Polsce mieszkają od 2015 roku, gdzie za wlasne pieniądze kupili mieszkanie, które własnymi siłami wyremontowali. Marianna ma 17 lat, uczy się w 2 klasie I Liceum Ogólnokształcącym im. Tadeusza Kościuszki w Legnicy, przed tym skończyła gimnazjum ze świadectwem z wyróznieniem. Brała udziały w różnych międzyszkolnych olimpiadach. A także jest wolontariuszką i otrzymała na koniec roku nagrodę za swoją pracę.  W następnym roku będzie zdawała maturę.  Marianna razem z młodszym rodzeństwem: Elizą, Lubą i Wierą uczęszczają do Legnickiego Centrum Kultury, gdzie uczestniczą na zajęcia Dziecięco-Młodzieżowej Orkiestry Dętej i pod czujnym okiem Pana Kapelmistrza Piotra Budzianowskiego grają na saksofonie, trąbce i waltorni. Wraz z Orkiestrą występują na wszystkim wydarzeniach miasta, a także po całej Polsce. Są zapraszani w różne miasta na koncerty. Orkiestra często gra w celach charytatywnych, m.in. wspierają osoby niepełnosprawne, grają dla osób chorych w hospicjum i w szpitalach, i w szkołach dla dzieci Niepełnosprawnych.

Także razem z Kapelmistrzem Piotrem Budzianowskim uczestniczyli w wielkim sprzątaniu Legnicy razem z „Team Legnica”.  Oprócz tego uczestniczyli w maratonach, wspierających Niepełnosprawnych i chorych.    Marianna  również regularnie uczęszcza na Kółko plastyczne w Młodzieżowym Centrum Kultury. Młodsze siostry, Eliza (14 lat), Lubow (12 lat) i Wiera (10 lat) chodzą do Szkoły Podstawowej im. Włodzimierza Puchalskiego w Legnicy.

Wszystkie dzieci  mają dobre opinie e szkoły. Także wszystkie dzieci  chodzą do Zespołu Szkół Muzycznych w Legnicy.

Deportacja  zagraża rozwojowi psychicznemu dzieci, tak jak  przerwie naukę w szkołach polskich i dzieci nie będą mogły kontynuować nauki.   Centrum Pomocy Psychologiczno-Pedagogicznej w Legnicy,  podkreśla  w swojej opinii, że deportacja może powodować zaburzenia  w funkcjonowaniu psychospołecznym dzieci, w postaci nasilonego lęku, braku wpływu i kontroli nad zdarzeniami, a w konsekwencji apatii i stanów depresyjnych.  Za każde popracie petycji serdecznie dziekujemy

Piotr Budzianowski    Skontaktuj się z autorem petycji

Składając podpis, uprawniam Piotr Budzianowski do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.