Zapewnienie każdej ciężarnej kobiecie obowiązkowego, bezpłatnego badania ultrasonograficznego piersi w pierwszym trymestrze ciąży

Katowice, 8 marca 2021 r.

APEL

Dzień Kobiet 2021 roku chcemy podkreślić specjalną inicjatywą, której celem jest  ochrona kobiet w ciąży przed nowotworem piersi. Dlatego zwracamy się do Polskich Parlamentarzystów, wszystkich opcji, z prośbą o wsparcie akcji „Ciąża nie chroni przed rakiem”. Intencją naszych wspólnych działań jest doprowadzenie do zmian w rozporządzeniu Ministra Zdrowia, tak by każda ciężarna, w pierwszym trymestrze, miała obowiązkowo wykonane bezpłatne badanie USG piersi.

„Ciąża i karmienie piersią chronią przed rakiem” – to mit, który trzeba obalić!  Według danych Fundacji Rak’n’roll, każdego roku w Polsce na raka choruje 400 kobiet spodziewających się dziecka, ta liczba stale rośnie. Średnio u jednej na 1000 ciężarnych rozpoznaje się chorobę nowotworową. 75 proc. przypadków raka piersi diagnozowanych jest dopiero po porodzie, co drastycznie zmniejsza szansę na wyleczenie.

Czujność onkologiczna w przypadku kobiet ciężarnych i karmiących jest niezwykle ważna. W tym wyjątkowym czasie nie myśli się o raku. Bywa, że kobiety spodziewające się dziecka, mylą objawy choroby onkologicznej z objawami ciąży, bo symptomy są bardzo podobne.

Polskie Towarzystwo Chirurgii Onkologicznej, Polskie Towarzystwo Onkologiczne oraz Polskie Towarzystwo Ginekologów i Położników rekomenduje wykonywanie badania USG piersi u ciężarnych. Wprowadzenie obowiązkowego badania USG piersi do standardu opieki nad ciężarną daje możliwość szybkiego rozpoznania choroby, wdrożenia leczenia, a to znacząco zwiększa szansę na szczęśliwe macierzyństwo.

Do działania zainspirowała nas historia dr Ewy Bogackiej-Konik – lekarza dentysty, członka Śląskiej Izby Lekarskiej. Po dwunastu latach starań o dziecko ciąża była dla niej jak cud. W pierwszym trymestrze, zalecone dodatkowo przez lekarza USG piersi wykazało nieprawidłowości, biopsja nie pozostawiła złudzeń – dr Ewa Bogacka-Konik dowiedziała się, że w lewej piersi pojawił się śmiertelnie groźny wróg – rak hormonozależny, który może zabić jej największe marzenie. Szybko rozpoczęła leczenie: chemioterapię, radioterapię, mastektomię. Gdyby nie to jedno badanie – USG piersi na początku ciąży, rak mógłby wygrać z życiem. Na szczęście dziś jest wspaniałą matką dwuletniego Bruna.

Dlatego apelujemy o zapewnienie każdej ciężarnej kobiecie obowiązkowego, bezpłatnego badania ultrasonograficznego piersi w pierwszym trymestrze ciąży. Uprzejmie prosimy o podjęcie wszelkich możliwych kroków obejmujących także wystosowanie w tej sprawie interpelacji do Ministra Zdrowia Adama Niedzielskiego. Wystarczy niewielka zmiana w rozporządzeniu Ministra Zdrowia w sprawie standardu organizacyjnego opieki okołoporodowej w zakresie świadczeń w opiece ambulatoryjnej nad ciężarną z dn. 16.08.2018 r. i uruchomienie przez Narodowy Fundusz Zdrowia środków na sfinansowanie tych badań.

Mamy świadomość, że pandemia Covid-19 wciąż trwa i mocno obciąża system ochrony zdrowia, ale nie możemy zapominać, że nowotwory nie zniknęły i nadal zbierają swoje śmiertelne żniwo. Dzięki profilaktyce, której realny cel – bezpłatne USG – chcemy osiągnąć, możemy znacząco ograniczyć zagrożenie.

prof. dr hab. n. med.  Tomasz Szczepański
Rektor Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach

dr n. med. Tadeusz Urban
Prezes Okręgowej Rady Lekarskiej w Katowicach

logo_13.jpg

logo211.jpg

Katarzyna Stachowicz | PokonajRakaPiersi.PL    Skontaktuj się z autorem petycji

Podpisując, upoważniam Katarzyna Stachowicz | PokonajRakaPiersi.PL do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.

Adres e-mail nie będzie wyświetlany publicznie w Internecie.