Bielsko-Biała: Petycja ws. odnowienia tablicy upamiętniającej Edwarda Zajączka

Naczelnik Adam Grzywacz

Wydział Gospodarki Miejskiej w Bielsku-Białej

Szanowny Panie Naczelniku,

zwracamy się z prośbą i jednocześnie zachęcamy do podjęcia działań w sprawie odnowienia tablicy upamiętniającej Edwarda Zajączka. Tablica jest częścią pomnika Domu Polskiego przy ul. Partyzantów 44 w Bielsku-Białej.

Niestety zauważamy, że od dłuższego czasu zarówno cały pomnik, jak i wspominana tablica nie są restaurowane. Napis dotyczący postaci Edwarda Zajączka jest praktycznie niewidoczny. Z ubolewaniem obserwujemy, że miasto w ogóle nie interesuje się historią naszej okolicy — nie robi nic, aby przypominać o wielkich ludziach, którzy walczyli o polską tożsamość na terenach Bielska-Białej.

Sama postać narodowca, działacza ruchu oporu i kapitana Wojska Polskiego – Edwarda Zajączka jest nieznana w naszym mieście. Jesteśmy jedynym środowiskiem, które stara się zarówno publicystyką, jak i mniejszymi akcjami ulicznymi przypominać o tym bohaterze.

Naszą petycją chcemy zwrócić uwagę jednakowo na problem płyty, która wymaga odnowienia, ale również przybliżyć mieszkańcom naszego miasta samą postać Edwarda Zajączka. Planujemy szereg akcji, które będą związane z ruchem narodowym w Bielsku-Białej.

Do Pana Naczelnika apelujemy o zainteresowanie się sprawą, zgromadzenie odpowiednich funduszy miasta i odrestaurowanie tablicy dotyczącej Edwarda Zajączka.

O tym, że to postać warta uwagi i naszej pamięci świadczy jego niesamowita i tragiczna biografia.

Zajączek przez całe swoje życie związany był z ruchem narodowym, wspólnie z Księdzem Stanisławem Stojałowskim pomagał chłopom i robotnikom. Dział w konspiracji — szczególne zasługi odnosił na polu edukacyjnym i publicystycznym. Z jego poglądami walczyła zarówno sanacja, jak i późniejsi okupanci. Za swoją działalność został aresztowany i torturowany przez Gestapo. Zginął 27 lutego 1942 r. - został zamordowany w bunkrze głodowym w podziemiach bloku nr 11 obozu Auschwitz.

763001.jpg

Mamy nadzieję, że nasz wniosek zostanie pozytywnie rozpatrzony. W najbliższych dniach wyślemy oficjalne pisma do Urzędu Miasta i mediów.

Adrianna Gąsiorek

koordynator Brygady Górnośląskiej ONR