Brońmy Budżetu Obywatelskiego Bieńczyc (#BrońmyBOXVI)

Nie dla likwidacji budżetu obywatelskiego !

Jesteśmy przeciwni planom Rady Dzielnicy XVI wycofania się z tegorocznej edycji Budżetu Obywatelskiego. Idea partycypacji mieszkańców w wydawaniu budżetu dzielnicy jest niezwykle cenna i warta dalszego rozwijania  oraz wsparcia.

W 2016 roku mieszkańcy Bieńczyc zgłosili 7 projektów dzielnicowych, 6 z nich uzyskało spore poparcie.

W głosowaniu udział wzięło 1180 mieszkańców Bieńczyc.  Rada Dzielnicy przeznaczyła wówczas na Budżet Obywatelski zaledwie 40000 zł.

Nie zgadzamy się by za niską frekwencję podczas głosowania karać najaktywniejszych mieszkańców. Pytamy: dlaczego Radni nie uznają tak niskiej frekwencji (2,79%) za swoją porażkę? Co zrobili, by zachęcić mieszkańców Bieńczyc do głosowania? (Dla porównania frekwencja w Dzielnicy XIV Czyżyny wyniosła 10,10%).

Zwracamy się do Rady Dzielnicy XVI z prośbą, by  przeznaczyła część  budżetu dzielnicy na rok 2017, na dzielnicowe zadania w ramach Budżetu Obywatelskiego. My, mieszkańcy mamy mnóstwo pomysłów, jak zmieniać naszą najbliższą okolicę – chcemy je realizować!

Mieszkańcy Bieńczyc

Katarzyna Opoczka    Skontaktuj się z autorem petycji