Budowa brakującej części ul. Literackiej - Poznań

Szanowny Panie Prezydencie,

My, niżej podpisani mieszkańcy osiedla Strzeszyn, zwracamy się z prośbą o podjęcie niezwłocznych działań związanych z budową brakującej części ulicy Literackiej.

Droga jest użytkowana przez mieszkańców osiedla Strzeszyn, ale korzystają z niej również mieszkańcy dzielnicy Podolany i  gminy Suchy Las. Stanowi ona główny dojazd z osiedla Strzeszyn do ul. Biskupińskiej, jak też jedyny dojazd do większości posesji znajdujących się w kwartale pomiędzy ulicami Biskupińską, Koszalińską, rondem Czapskiego oraz torami kolejowymi przy ul. Zakopiańskiej.

Prośbę motywujemy fatalnym stanem drogi. Gęsto rozmieszczone dziury i wyrwy, niektóre o głębokości do 40 cm oraz wielkości do 20 metrów kwadratowych, które wypełniają się deszczówką i błotem, skutecznie uniemożliwiają bezpieczny przejazd samochodom osobowym i rowerom oraz przejście pieszym. Po większych opadach kałuże się rozlewają, tworząc gigantyczne jeziora.

W okresie zimowym nie jest możliwe dotarcie do wielu posesji. Z uwagi na zły stan nawierzchni trudności z dojazdem mają taksówki, samochody służb medycznych lub zajmujące się wywozem odpadów.

W deszczowe dni, kiedy większa część drogi jest zalana i pogrążona w błocie , jej stan uniemożliwia dostanie się dzieciom do szkoły, zarówno pieszo, jak i rowerem.

Wielokrotnie w ciągu zimy nie ma także możliwości dojścia do przystanku autobusowego przy rondzie Czapskiego oddalonego o około kilometr od nowych bloków komunalnych, do osiedla firmy Jakon oraz okolicznych domów.

Dodatkowe zagrożenia dla życia i zdrowia pieszych poruszających się po tej części ul. Literackiej stanowi brak oświetlenia.

Przejazd ul. Literacką oraz dotarcie do okolicznych posesji stanowi również zagrożenie dla aut osobowych i wymaga nadzwyczajnej ostrożności, ponieważ naraża pojazdy na uszkodzenia zawieszenia, podwozia i karoserii. Mieszkańcy regularnie ponoszą wynikłe z tego powodu koszty naprawy.

Po interwencyjnym wyrównaniu nawierzchni kierowcy często  znacznie przekraczają dozwoloną prędkość na wspomnianym odcinku. Przejeżdżając, podnoszą tumany kurzu, opadające na pieszych i okoliczne domy. Życie w permanentnym kurzu i pyle jest przyczyną poważnych chorób układu oddechowego, co doskwiera wszystkim mieszkańcom, a szczególnie niebezpieczne jest dla dzieci i osób starszych.

Ponadto, w związku z nieprzejezdną ul. Literacką, wielu kierowców jako alternatywę wykorzystuje drogi lokalne. Na natężony ruch tranzytowy narażone są zwłaszcza najbliższe, nieposiadające chodników ani spowalniaczy uliczki będące strefą zamieszkania. Tam nagminnie przekracza się dopuszczalne limity prędkości i łamie się podstawowe zasady bezpieczeństwa. Innym problemem jest niszczenie nawierzchni  już utwardzonych ulic, które nie są przygotowane na przyjęcie takiego natężenia ruchu.

Mamy świadomość, że problemy te zdecydowanie nasilą się w najbliższych miesiącach, ponieważ wkrótce na naszym osiedlu zamieszka kilka tysięcy nowych mieszkańców z bloków Towarzystwa Budownictwa Społecznego oraz bloków komunalnych budowanych przez Miasto Poznań, dwóch kolejnych osiedli firmy Jakon oraz osiedli Nowy Strzeszyn, Strzeszyn Park i Zacisze Strzeszyn. Mimo tak intensywnej zabudowy brakuje koniecznej infrastruktury, która obsłużyłaby tak ogromną liczbę osób.

W najbliższym czasie zapowiedziana jest budowa kolei metropolitalnej, ale ze względu na nieprzejezdną ul. Literacką nie ma połączenia komunikacji miejskiej osiedla z budowaną stacją PKP Poznań Strzeszyn. Brakuje też możliwości bezpośredniego dojazdu ul. Literacką do planowanego parkingu park & ride.

W związku z powyższym prosimy o zabezpieczenie, w ramach poprawki do tegorocznego budżetu miasta Poznania, środków na analizę i projekt brakującego odcinka ul. Literackiej od ronda Czapskiego, a w przyszłorocznym budżecie Miasta Poznania o zagwarantowanie środków na jej budowę.

Składając podpis, uprawniam Anna Janiszewska do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.