Budowa miasteczka ruchu drogowego na placu zabaw w Sulkowicach

Sułkowice, 15.04.2022r.

Mieszkańcy Sułkowic

05-650 Chynów

Sz. P. Tadeusz Zakrzewski

Wójt Gminy Chynów

Petycja

Szanowny Panie Wójcie,

Zwracamy się z wnioskiem, o podjęcie odpowiednich działań w celu stworzenia stacjonarnego miasteczka ruchu drogowego, w pobliżu szkoły podstawowej w Sułkowicach. Naszym celem jako osób, którym leży na sercu dobro najmłodszych, jest uzyskanie wsparcia lokalnych władz dla inicjatywy zmierzającej do zapewnienia warunków aktywnej i bezpiecznej zabawy i nauki dla wszystkich dzieci mieszkających w okolicy, niezależnie od statusu materialnego i społecznego rodziców. Powołując się na ustawę z dnia 8 Marca 1990 roku o samorządzie gminnym, w którym art. 7. 1. Zaspokajanie zbiorowych potrzeb wspólnoty należy do zadań własnych gminy. Podpunkt 8 mówi o edukacji publicznej, a podpunkt 10 w/w. artykułu mówi o wspieraniu kultury fizycznej i turystyki, w tym terenów rekreacyjnych i urządzeń sportowych.

Budowa stacjonarnego miasteczka ruchu drogowego to inwestycja mająca na celu wprowadzenie dzieci oraz młodzież szkolną w podstawy bezpiecznego zachowania się w ruchu drogowym oraz wypracowania nawyków niezbędnych do bezpiecznego poruszania się po drogach. Miasteczko zapewni możliwość należytego szkolenia i przygotowania dzieci do egzaminów na kartę rowerową.

Oprócz wyżej wspomnianych argumentów wybudowanie miasteczka wpłynie pozytywnie na : wspomaganie rozwoju dzieci i młodzieży, walkę z otyłością wśród dzieci, młodzieży i dorosłych, uzupełnienie zajęć z wychowania fizycznego, urozmaicenie form spędzania czasu wolnego, integrację lokalnej społeczności.

Chcielibyśmy zwrócić uwagę na fakt, iż ilość dzieci dojeżdżających każdego dnia do szkoły rowerem wynosi ponad 100, a w naszej miejscowości stale wzrasta ruch samochodowy, co może powodować niepokój u nas mieszkańców. Mieszkańcy Sułkowic jako pierwsi zgłaszali do Pana chęć stworzenia takiej infrastruktury.

Środki finansowe można uzyskać poprzez Ministerstwo Funduszy i Polityki Regionalnej, które to ogłosiło konkurs „Bezpieczny pieszy – doposażenie przejść dla pieszych i doposażenie szkół w zakresie edukacji komunikacyjnej”. Konkurs jest organizowany dla gmin, gminnych samorządowych jednostek organizacyjnych oraz gminnych osób prawnych. Maksymalny poziom dofinansowania UE na poziomie projektu wynosi 85 proc. wydatków kwalifikowanych, zaś maksymalna wartość dofinansowania to 457 550,00 złotych, co stanowi równowartości kwoty 100 tys. euro wg. oficjalnego kursu aktualnego na dzień ogłoszenia konkursu.

Producenci i wykonawcy miasteczek ruchu drogowego każdy projekt miasteczka rowerowego przygotowują indywidualnie, w zależności od potrzeb i warunków panujących na danych terenie. W związku z tym, w nasz plac zabaw można wkomponować taki projekt, który spełni nasze oczekiwania (np. poprzez stworzenie dróg z tartanu lub wylewanych bezpiecznych nawierzchni) i idealnie wpisuje się w nasze potrzeby . Byłby to jedyny taki unikalny obiekt, na którym mogłyby się ze sobą spotkać dzieci z całej gminy. Wierzymy, że Pan Wójt zgodzi się z nami, iż taka inwestycja jest na naszym terenie konieczna i uczyni wszystko co w jego mocy, aby ten cel został osiągnięty.

Obecnie plac zabaw w Sułkowicach, jest wielkim, zaniedbanym nieużytkiem, a wysypane drobnymi kamykami uliczki nie są w żaden sposób wykorzystywane przez społeczeństwo. Zmieńmy ten szary, brzydki obraz obok coraz piękniejszego budynku szkoły, na coś kolorowego, co będzie tętniło życiem, bo dzieci to nic innego jak radość i życie. Bardzo prosimy w imieniu rodziców, naszych dzieci i własnym, stwórzmy coś niepowtarzalnego i pokażmy, że potrafimy o nasze dzieci zadbać.

Mieszkańcy Sułkowic

Mieszkańcy Sułkowic    Skontaktuj się z autorem petycji