Budowa ronda w Ligocie na skrzyżowaniu ulic Piotrowickiej i ks.T.Szurmana

Drodzy Mieszkańcy Ligoty i Panewnik,

od lat zmagamy się z problemem wzmożonego ruchu samochodowego w naszej dzielnicy. Pomimo prowadzonej przez miasto polityki zrównoważonego transportu nie wszystkie problemy komunikacyjne jesteśmy w stanie rozwiązać. Szczególnie uciążliwym w porannych godzinach szczytu jest dla nas wyjazd z ul.Szurmana w stronę ul.Piotrowickiej. Jako mieszkańcy dzielnicy kilkukrotnie interweniowaliśmy w tej sprawie w Urzędzie Miasta, proponowaliśmy zamontowanie sygnalizacji świetlnej czy budowę ronda- bez skutku. Głównym problemem były pieniądze, których w budżecie miasta na tego typu inwestycję nie było.

Pojawiło się jednak światełko w tunelu.
Niebawem Spółka PKP planuje przebudowę/modernizacje wiaduktu oraz skrzyżowania na ul.Piotrowickiej w pobliżu sklepu Netto. Prace prowadzone przez PKP mogą stać się bodźcem do zachęcenia miasta aby przy okazji modernizacji wiaduktu pochylić się nad tematem upłynienia ruchu w tym miejscu.

Wraz z grupą mieszkańców Osiedla Książęcego i Franciszkańskiego a także inwestorem firmą TDJ Estate oraz radnym Tomaszem Maśnicą pragniemy przekonać miasto do tego, iż udrożnienie ruchu na skrzyżowaniu ul. Szurmana i Piotrowickiej jest priorytetem dla poprawy komfortu życia mieszkańców naszej dzielnicy. W związku z tym bardzo prosimy o wsparcie naszej petycji Państwa głosami.

Tomasz Maśnica, Wiceprzewodniczący Rady Miasta w Katowicach    Skontaktuj się z autorem petycji

Podpisując, upoważniam Tomasz Maśnica, Wiceprzewodniczący Rady Miasta w Katowicach do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.

Adres e-mail nie będzie wyświetlany publicznie w Internecie.