Buspas na ulicy Puławskiej w Warszawie

Jako mieszkaniec Piaseczna, który codziennie dojeżdża do Warszawy, zwracam się do Państwa z prośbą o poparcie inicjatywy utworzenia buspasa na ulicy Puławskiej, obowiązującego w godzinach szczytu.

Jest to temat poruszany od dawna, ale narazie nie podjęto kroków w kierunku usprawnienia ruchu pojazdów na w/w ulicy. Z powodu bardzo dużej liczby pojazdów dotarcie do pracy, szkoły czy na uczelnię zajmuje w godzinach porannych i popołudniowych znacznie więcej czasu niż powinno.

Buspas mógłby zostać udostępniony także pojazdom z liczbą pasażerów powyżej trzech. Aktualnie można zaobserwować, że znaczna część samochodów jest wykorzystywana przez pojedyncze osoby. Można przypuszczać, że buspas skłoniłby część z nich do korzystania z transportu publicznego, jeśli skróciłby się czas podróży. Koszt paliwa w przypadku korzystania z pojazdu prywatnego przez jedną osobę przewyższa cenę przejazdów komunikacją miejską, co także przemawia za wprowadzeniem preferencyjnych zasad użytkowania dróg dla transportu publicznego. Zmniejszenie liczby pojazdów bez wątpienia wpłynęłoby pozytywnie na stan powietrza.

Podpisując, upoważniam Jakub Konecki do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.

Adres e-mail nie będzie wyświetlany publicznie w Internecie.