Chcemy całkowitego zamknięcia granicy

W związku z epidemią Koronawirusa, z dniem 15 marca 2020 zostały zamknięte granice dla obcokrajowców, a Rodacy powracający do kraju zostają poddani 14-dniowej kwarantannie. To była słuszna decyzja.

Pozostaje jednak kwestia osób codziennie dojeżdżających do pracy m.in. na magazyny odzieżowe w Grossbeeren. Miasto i Gmina Krosno Odrzańskie należą do strefy przygranicznej, codziennie z naszego regionu do pracy za granicę dojeżdżają setki osób z naszej Gminy. Osoby te nie zostają poddani kwarantannie i mogą swobodnie przekraczać granicę. Codziennie również te osoby poza pracą, normalnie funkcjonują wśród nas, robiąc zakupy, spotykając się z innymi osobami. Mając na uwadze to, że jedna z osób zarażonych Koronawirusem jest pracownikiem firmy Zalando w Niemczech, jesteśmy pełni obaw i nie wiemy czy mieszkańcy Gminy Krosno Odrzańskie, wracający z pracy z magazynów z Grossbeeren, nie są napewno zarażeni. Codziennie mijamy ich na ulicy, w sklepach, a jak wiadomo wirus może dawać objawy po kilku lub kilkunastu godzinach. Również okazało się, że owi pracownicy dojeżdżają autobusami do Słubic w okolice mostu granicznego, pieszo przechodzą przez granicę i wsiadają w kolejny autobus we Frankfurcie nad Odrą. To jest bardzo istotne, ponieważ w takiej sytuacji mają kontakt z innymi ludźmi być może zarażonymi bez zachowania bezpiecznej odległości.

Biorąc pod uwagę bezpieczeństwo mieszkańców Gminy Krosno Odrzańskie zwracam się z prośbą do władz Straży Granicznej, Wojewody Lubuskiego i Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji o rozważenie całkowitego zamknięcia przejścia granicznego w Świecku, wysyłając każdego wracającego Rodaka do kraju na 14-dniową kwarantannę!! Każdy ma prawo do poczucia bezpieczeństwa i my żądamy, aby nam go w pełni zapewniono!!

Agnieszka Przybylak    Skontaktuj się z autorem petycji

Podpisując, upoważniam Agnieszka Przybylak do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.

Adres e-mail nie będzie wyświetlany publicznie w Internecie.