CHCEMY nauczania zdalnego!

Od 1 września/ 1 października aż do dziś uczniowie i studenci powrócili do stacjonarnego trybu nauczania. Ze względu na zagrożenie związane z rozprzestrzenianiem się wariantu Delta koronawirusa wśród młodych osób, jako uczniowie i studenci Polscy, prosimy o przejście na nauczanie zdalne. Jak pokazuje rzeczywistość, epidemia nie słabnie. Wręcz przeciwnie — czwarta fala COVID-19 codziennie się rozwija, a liczba przypadków ciągle rośnie.

Nauczanie stacjonarne w trakcie trwania pandemii wiąże się z oczywistym ryzykiem dla zdrowia.Oto kilka powodów, dlaczego warto przejść na nauczanie zdalne:
  • Aktualnie trwa czwarta fala COVID-19 w Polsce. Liczba przypadków codziennie rośnie.
  • Co rusz w mediach jest mowa o tym, że kolejne placówki muszą zawieszać zajęcia dla poszczególnych klas z uwagi na potwierdzony przypadek zakażenia koronawirusa w społeczności szkolnej.
  • Wiele osób nie przestrzega zasad BHP związane z koronawirusem.
  • Wariant Delta koronawirusa atakuje młodych ludzi.
  • W niektórych szkołach/ uczelniach nie zapewniono 1,5-metrowego odstępu pomiędzy uczniami/studentami.
  • Maseczki nie stanowią środka ochrony o maksymalnej skuteczności.
  • Jest to bardzo niezdrowe siedzieć przez wiele godzin w klasie/sali, mając zakryty nos i usta.
  • Wykłady na niektórych uczelniach brakuje podzielenia studentów na mniejsze grupy, a wykłady są prowadzone stacjonarnie, co nie powinno mieć miejsca — jest skupisko osób, co z kolei powoduje, że wirus się rozprzestrzenia.
  • W szkołach i na uczelniach przemieszcza się tysiące osób dziennie, co zwiększa ryzyko zachorowania na COVID-19.
  • Osoby niezaszczepione są narażone na zachorowanie (warto pamiętać o tym, że nie każdy może czy ma możliwość zaszczepienia się).
  • Istnieje duża możliwość styczności z osobami chorymi, które mogą zarażać inne osoby (zaszczepione lub nie).
  • Może powstać ognisko choroby zakaźnej, ponieważ wystarczy jedna zarażona osoba, aby wirus szybko się rozprzestrzenił.
  • Nałożone środki bezpieczeństwa i reżimu sanitarnego mogą okazać się być niewystarczające.

WYDARZENIE NA FACEBOOKU: https://fb.me/e/1cufgRI4I

Polscy uczniowie i studenci    Skontaktuj się z autorem petycji

Podpisując, upoważniam Polscy uczniowie i studenci do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.