Darmowy Program kastracji oraz znakowania psów i kotów dla mieszkańców Gminy Pobiedziska w roku 2022

Drodzy Sąsiedzi zwracam się do Was z prośbą o podpisanie petycji skierowanej do Burmistrza oraz Radnych Gminy Pobiedziska o zabezpieczenie środków w budżecie na rok 2022 na Darmowy Program sterylizacji/kastacji oraz znakowania zwierząt (kotów i psów) z terenu naszej Gminy.

Wiemy, że bezdomność zwierząt zaczyna się w domu. Sposobem na zapobieganie bezdomności zwierząt nie jest schronisko ale proponowany przez Nas Program. Takie programy wprowadzono już w Swarzędzu i Poznaniu, a Kostrzyn wprowadził darmowe znakowanie (chipowanie). Najwyższa pora żebyśmy też coś zrobili w tej sytuacji.

W tym roku nie ma już pytania czy nas stać (ogromna nadwyżka budżetowa ogłoszona niedawno przez Burmistrza) ale czy widziemy taką potrzebę? Wprowadzenie takiego Programu może w ciągu 5 lat zdredukować liczbę zwierząt które trafiają do Schroniska co za tym idzie mniejsze wydatki z budżetu Gminy czyli naszej włąsnej kieszeni (w ostatnim roku rachunek za utrzymanie zwierząt w schronisku z terenu naszej Gminy to 155 tys za w 2016 zaczynaliśmy od 86 tys. Koszty rosną zwierząt przybywa. Teraz właśnie jest czas żeby ten trend wzrostowy zatrzymać.

Poniżej zamieszczam test Wniosku, który zostanie wysłany do Burmistrza oraz wszystkich Radnych w dniu 14 września 2021 o 21szej.

Programem tym nie zmienimy świata ale nasze podwórko już tak.  Działajmy  lokalnie ale myślmy globalnie.

Dziękuje za Wasz głos. Pamiętajcie by kliknąć w emailu na link z petycji bez tego Wasz głos nie będzie ważny.

Pozdrawiam

Wasza sąsiadka Agnieszka

WNIOSEK

Wniosek o zabezpieczenie w budżecie na rok 2022 środków
na realizację w Programie opieki nad zwierzętami bezdomnymi oraz zapobiegania bezdomności zwierząt na terenie Gminy Pobiedziska dwóch zadań:
- finansowania sterylizacji/kastracji psów i kotów domowych (właścicielskich),
a także kotów wolno żyjących
- finansowania elektronicznego znakowania (czipowania) psów i kotów domowych (właścicielskich)

W imieniu mieszkańców gminy Pobiedziska wnosimy o zabezpieczenie w budżecie na rok 2022 środków na realizację w Programie opieki nad zwierzętami bezdomnymi oraz zapobiegania bezdomności zwierząt na terenie Miasta i Gminy Pobiedziska dwóch zadań:

1. finansowania zabiegów kastracji i sterylizacji
    - psów i kotów domowych (właścicielskich) w wysokości 60 000 zł - kotów wolno żyjących w wysokości 30 000 zł

2. finansowania elektronicznego znakowania (czipowania) psów i kotów domowych (właścicielskich) w wysokości 10 000 zł

Od 5 lat pomimo radykalnego wzrostu wydatków na Schronisko w Skałowie Gmina nie jest w stanie zmniejszyć liczby bezdomnych zwierząt i zejść poniżej liczby wyjściowej z 2016 roku - tj. 36 psów i kotów.

Przyjęta przez Gminę polityka bez wdrożenia bezpłatnych programów kastracji/sterylizacji oraz czipowania psów i kotów domowych jest z góry skazana na niepowodzenie.

Sterylizacja i kastracja zwierząt bezdomnych oraz domowych to najskuteczniejsza metoda unikania niekontrolowanej rozrodczości zwierząt. Od

6 stycznia 2017 r. możliwość

finansowania z własnych środków sterylizacji i kastracji zwierząt, w tym psów i kotów posiadających właścicieli. Z opcji tej skorzystało już bardzo wiele gmin, wdrażając skuteczne

i cieszące się ogromnym zainteresowaniem mieszkańców akcje.

Poniżej prezentujemy wyniki osiągnięte przez Miasto Poznań po dwóch latach od wdrożenia zmian w Programie i uruchomieniu dla mieszkańców BEZPŁATNYCH

programów kastracji/sterylizacji oraz czipowania psów i kotów właścicielskich.

Liczba psów przyjętych do schroniska z terenu Poznania spadła przez 2 lata o blisko 50% (!), a kotów o 26%. To bardzo dobry i zgodny z przewidywaniami wynik, który powinien w dalszym ciągu poprawiać się, przy utrzymaniu ciągłości zabiegów oraz zachowaniu poziomu środków.

Kontynuując dyskusję rozpoczętą w zeszłym roku na temat zmian w Programie opieki nad zwierzętami bezdomnymi (...) ponownie będziemy zabiegać o dostosowanie dokumentu do obowiązujących standardów polskich i europejskich i przyjęcie przez Gminę Pobiedziska najlepszych wzorców stosowanych z powodzeniem przez inne samorządy. W tej sytuacji wniosek o zabezpieczenie środków w budżecie na 2022 rok jest w pełni uzasadniony.

Mieszkańcy Gminy Pobiedziska

Podpisując, upoważniam Agnieszka Hanson do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.