DO NBP W SPRAWIE IRENY SENDLEROWEJ . APEL O ZMIANĘ DECYZJI NBP

Pan Prof. Adam Glapiński
Prezes Narodowego Banku Polskiego

Szanowny Panie Profesorze
Zwracamy się z prośbą o ponowne rozpatrzenie sprawy uhonorowanie pani Ireny Sendlerowej emisją monety okolicznościowej. Jako obywatele nie zgadzamy się z decyzją Narodowego Banku Polskiego i z całą mocą popieramy wniosek Rzecznika Praw Dziecka, pana Marka Michalaka. Podany dziś przez NBP powód, jakoby "w poprzednich latach uhonorowano już osoby ratujące Żydów" nie zmienia faktu, że pani Sendlerowa swoim życiem, swoją odwagą, determinacją i człowieczeństwem zasługuje na takie wyróżnienie. Osoba o tak wyjątkowej biografii, Dama Orderu Orła Białego i Orderu Uśmiechu, Sprawiedliwa Wśród Narodów Świata jest, naszym zdaniem, osobą jak najbardziej godną wyróżnienia poprzez emisję pamiątkowej monety. Ponadto jesteśmy zdania, że warto świecić dobrym przykładem, zwłaszcza w obecnych czasach, gdy w Polsce pojawia się poważny problem z antysemityzmem-taka moneta mogłaby mieć wartość również edukacyjną, przesłanie jest przecież jasne.
W związku z powyższym liczymy na dobrą wolę Pana i oczekujemy poztywnej decyzji w tej sprawie. Z .Wyrazami szacunku Za obywateli RP Andrzej Woszczyński
W załączeniu lista podpisów.
Do wiadomości:
1)media