FKS Wisła Fordon - Stadion ul. Sielska

Szanowni Państwo,

W marcu tego roku odbędzie się komisja ds. sportu UM gdzie dyskutować będziemy na temat przyszłości i wykorzystania stadionu przy ul. Sielskiej, który do lat 80 był stadionem Wisły Fordon. Został on miedzy innymi wybudowany przez Fordonian z inicjatywy ówczesnego prezesa Czesława Rzadkosza. Obecnym właścicielem stadionu jest Urzad Miasta czyli w gruncie rzeczy społeczeństwo. Stadion został użyczony i obecnie zarządza nim CWZS, który notabene zgodnie z punktem 3 swojego statutu powinien działać i powstał po to aby wspierać lokalną społeczność czyli powinien pomagać Wiśle Fordon w jej rozwoju: www.zawisza.bydgoszcz.pl/images/statut.pdf

Związek jest organizacją społeczną posiadającą osobowość prawną, działającą z upoważnienia, na rzecz i w interesie – w szczególności: zrzeszonych członków oraz społeczności lokalnych.

Jako Wisła Fordon, która jest związana szczególnie z tym miejscem emocjonalnie, historycznie czy tradycją i kulturowo chociażby. Występujemy, w tym sporze jako "lokalna społeczność"

Społeczność lokalnazbiorowość zamieszkująca wyodrębnione, stosunkowo niewielkie terytorium, jak np. parafia, wieś, czy osiedle, w której występują silne więzi wynikające ze wspólnoty interesów i potrzeb, a także z poczucia zakorzenienia i przynależności do zamieszkiwanego miejsca.

Od początku reaktywacji Wisły Fordon czyli zeszłego roku działania CWZS oraz Urzedu Miasta hamują nasz rozwój a co za tym idzie nie działają oni w naszym interesie - a wręcz działają przeciwko nam gdyż na tą chwile nie możemy tworzyć widowiska sportowego, trenować, nie możemy pielęgnować i odbudować tradycji Wisły Fordon w miejscu, w którym mamy poczucie przynależności oraz zakorzenienia czyli na stadionie przy ul .Sielskiej.

Stadion ten jest swoistym muzeum dla Fordonian i stanowi niebagatelną historyczną wartość dla klubu Wisła. Hamowanie decyzji, opieszałość oraz brak zgody CWZS oraz UM, w tym działania oparte na nieuczciwej konkurencji - nie pozwalają nam na dalszy rozwój i generalnie blokuję inicjatywę reaktywacji Wisły Fordon jak i grożą one "zamordowaniem projektu" - bo Wisła Fordon bez stadionu przy ul. Sielskiej to nie jest Wisła Fordon jaką powinien dostać Fordon i jego społeczność. Nie stwarza nam to normalnych warunków do rozwoju. Bez wsparcia czy współpracy oraz społecznej sprawiedliwości, którą mamy zapisaną przecież w konstytucji, projekt mojego autorstwa nie ma szans się rozwijać i nie ma szans na jego realizację i grozi jego zamknięciem oraz moją rezygnacją gdyż w warunkach gdzie nie jest przestrzegane prawo są działania nieuczciwej konkurencji - UM miasta nie chce działać na naszą korzyść - ja jako prezes stowarzyszenia w demokratycznym kraju nie mam żadnego narzędzia aby móc to zmienić - jestem w tym systemie bezradny oraz świadomy, że bez wspólpracy z tymi podmiotami - nie zdziałam nic gdyż jesteśmy jako Klub Piłkarski zawsze zależni od władz, społeczeństwa itp.

Chcemy móc rozgrywać nasze mecze mistrzowskie oraz trenować w warunkach stworzonych do tego celu dla społeczności lokalnej przy ul. Sielskiej w Bydgoszczy gdzie również będziemy mogli pielęgnować tradycję i tworzyć nową kulturę klubu, który powstał 1923 roku.

Dlatego prosimy Was o pomoc i zbieramy Wasze podpisy.

W związku z dużym poparciem społecznym, głosami wsparcia oraz aktywności internetowej naszego projektu FKS Wisła zwracam się do Panstwa z uprzejma prośbą potwierdzenia tego "poparcia" na papierze gdyż pomoże nam to stworzyć argument i przedstawimy go komisji ds.sportu UM.

Badzo dziękuje

prezes Bartosz Traczykowski