Grabów chce Prosny !!!

Syg:1/2018 Apel!

Szanowni Mieszkańcy Miasta i Gminy

Miłośnicy rzeki Prosny, kajakarze, wędkarze.

W związku z informacjami w sprawie zbycia działki w przestrzeni między placem targowiska a rzeką Młynówką będącej kiedyś własnością mieszkańców a obecnie we władaniu ZHP, Stowarzyszenie Grabowskie Towarzystwo Kajakowe wyraża swoje zaniepokojenie i jednocześnie stanowisko do rozpoznania sprawy jak wyżej Radzie Miejskiej, radnym Rady Powiatu.

Dla każdego grabowianina Prosna jest ważnym symbolem historycznym. Jeszcze nie tak dawno nad Prosną kształtowała się historia naszej społeczności na styku dwóch kultur kształtowanych przez zaborców. Dziś uroda Prosny, której krajobraz jest krajobrazem naturalnej, nieuregulowanej rzeki, stanowi obecnie zazdrość wielu naszych sąsiadów. Rzeka jest cennym centrum życia turystycznego, głównie poprzez spływy kajakowe, zapoczątkowane przez Grabowskie Towarzystwo Kajakowe oraz impulsem w powstawaniu gospodarstw agroturystycznych. Od lat jest miejscem spotkań miłośników kąpieli i wędkarstwa. Każde miasto które w zasobie ma rzekę , to natychmiast do tej rzeki się przytula, zaprzyjaźnia się z nią, obejmuje ją i dalej stanowi już z nią nierozerwalny związek. Można to zaobserwować praktycznie wszędzie, pod każdą szerokością geograficzną i w każdej kulturze. Rzeka w przeszłości dawała pożywienie, pracę, umożliwiała podróżowanie, ochłodę, czasem zapewnia wodę pitną. Dlatego gdy miasto w swoim rozwoju dotyka brzegu rzeki wchłania ją w swoją substancję jak coś naturalnego. Tak powstały najpiękniejsze i najurokliwsze zakątki na obydwu półkulach świata. W naszym mieście rzeka jest „bękartem” przedmiotem zmartwień. Stanowi zawadę, przeszkodę, niechciany dodatek. Dziś dotyka niechcący brzegu w okolicy targowicy na działce którą kiedyś miasto oddało ZHP w użytkowanie i nie dopilnowując terminu zwrotu pozbyło się kolejnego swojego majątku, a obszar ten będący nie własnością gminy skutecznie od kilku lat utrudnia rozwój infrastruktury do uprawiania sportów wodnych i rekreacji czym chętnie zajęłoby się Stowarzyszenie Grabowskie Towarzystwo Kajakowe poprzez realizację stosownych projektów. Dziś właścicielem jest Chorągiew Wielkopolska ZHP, która jako bankrut chce ją sprzedać. Miasto (Burmistrz) zachowuje się jakby go parzyła i prawdopodobnie ani myśli ją odkupić. Odwraca się plecami udając, że z tyłu nie ma niczego godnego uwagi. Czy mieszkaniec Grabowa idąc na spacer wzdłuż Prosny ma spotkać tablicę z napisem: „Uwaga teren prywatny, wstęp wzbroniony”? Czy Burmistrz chce wywołać kolejny skandal, który odbije się kolejnym echem w przestrzeni publicznej? Czy ma świadomość dotykania materii, która dla mieszkańców miasta stanowi „relikt” i świętość. Dla wszystkich pokoleń powojennych brak dostępu do rzeki w tym właśnie miejscu to szachrajstwo, granda i pewna awantura. Przecież to wyjątkowe miejsce w mieście, którego zagospodarowanie służyło by jego mieszkańcom. Czy Grabów tylko ze skandali ma słynąć? Pokolenie teraźniejsze ale i przyszłe nigdy tego skandalu nie zapomniałoby obecnym włodarzom. Nie wiem kiedy Grabów odwrócił się plecami od Prosny, ale chyba najwyższy czas zacząć to zmieniać. Brzegi jej muszą w końcu zostać „oswojone” i muszą stać się pełnoprawną częścią miasta. Na zagospodarowanie a nie sprzedawanie czeka ten pas (działka) nadbrzeżny między rzeką a placem targowym. Musi być to oczywiście zagospodarowanie mądre, bo to teren zalewowy, ale zabudowanie tego obszaru nie jest niemożliwe. Na mądrego urbanistę czeka właśnie ten wskazany obszar, oraz na przychylność Władzy, która dla rzeki nie robi od lat nic mimo świetnego zapoczątkowania turystyki kajakowej w perspektywie budowanego Zalewu Wieś Klasztorna. Już czas by miasto posiadało infrastrukturę nastawioną na obsługiwanie ruchu turystycznego. Niestety. Panowie Radni problem czeka na Wasze mądre decyzje. Zacznijmy kochać ”naszą rzekę” skoro „obcy” już ją kochają, nie róbmy z niej niechcianego „bękarta”.

Zarząd Grabowskiego Towarzystwa Kajakowego prosi o poparcie wszystkich ludzi dobrej woli identyfikujących się z naszym przesłaniem.

Grabowskie Towarzystwo Kajakowe    Skontaktuj się z autorem petycji