Petycja w sprawie poprawy sytuacji na granicy polsko-ukraińskiej

Ministerstwo Spraw Wewnętrznych i Administracji

Wojewoda Lubelski

Wojewoda Podkarpacki

Szanowni Państwo,

zwracamy się z uprzejmą prośbą o pilne podjęcie działań, o których mowa w rekomendacjach raportu "Granica z Ludzką Twarzą", opracowanego w 2019 roku przez polskich i ukraińskich ekspertów od lat zaangażowanych w sprawy granicy polsko-ukraińskiej. Raport jest dostępny na stronach Instytutu Wolności i można się z nim zapoznać pod poniższym linkiem:

Granica.jpg

Sytuacja na granicy polsko-ukraińskiej od lat urąga wszelkim standardom. Powszechnym problemem są ogromne kolejki i długi czas oczekiwania nawet w sytuacji, gdy przejście graniczne jest puste (ślamazarna praca funkcjonariuszy tak jakby na granicy trwał permanentny strajk włoski) oraz przymykanie oka na drobny przemyt na którym cierpią uczciwi podróżni. Na granicy wciąż zdarzają się niekulturalne zachowania polskich funkcjonariuszy, którzy z pogardą i niczym nieuzasadnioną wyższością odnoszą się do podróżnych narodowości ukraińskiej, czym wystawiają fatalne świadectwo naszemu krajowi oraz Unii Europejskiej jako całości. Przejść granicznych jest też zwyczajnie za mało - dotyczy to zwłaszcza przejść dostępnych dla pieszych, rowerzystów i rolkarzy. Nasze zdumienie budzi również fakt, iż tak długo musimy czekać na budowę obiecanych już wiele lat temu nowych przejść granicznych oraz dawno potrzebnych pieszych korytarzy w istniejących przejściach drogowych - m. in. w Hrebennem, Malhowicach, Krościenku, Zosinie, Dołhobyczowie i Budomierzu. Piesze przejście graniczne w Malhowicach i Hrebennem miało zostać otwarte już w 2015 roku. Mamy rok 2020 a sprawa praktycznie nie posuwa się do przodu.

Jedną z przyczyn tego stanu rzeczy jest zbyt niski budżet, przydzielany corocznie przez Ministerstwo Spraw Wewnętrznych i Administracji wojewodom na zadania związane z inwestycjami na przejściach granicznych. Dlatego zwracamy się z apelem do Pana Ministra, by w projekcie budżetu państwa na 2021 rok istotnie zwiększyć tę kwotę, przyznając przynajmniej po 100 milionów zlotych na inwestycje w przejścia graniczne w Województwie Lubelskim oraz kolejne 100 milionów w Województwie Podkarpackim. Środki te powinny być w pierwszym rzędzie przeznaczone na budowę wspomnianej wyżej infrastruktury dla odpraw pieszych - zarówno w istniejących przejściach drogowych, jak i nowych przejściach.

Konieczne jest również szersze niż dotychczas uwzględnienie nowych form mobilności w podejściu do organizacji ruchu granicznego. MSWiA oraz Wojewodowie powinni w końcu uwzględnić fakt, iż ludzie poruszają się nie tylko samochodami, autobusami, pociągami i rowerami, ale także coraz chętniej jeżdżą na rolkach, deskorolkach, hulajnogach zwykłych lub elektrycznych czy też skuterach. Ludzie chcą również tymi środkami lokomocji przekraczać granicę państwa, jak również po prostu podjechać nimi np. z najbliższej miejscowości do przejścia granicznego, by następnie przekroczyć granicę pieszo i kontynuować podróż w dowolny sposób po ukraińskiej stronie granicy. Obecne podejście administracji rządowej pochodzi z XX wieku, gdy nie było mowy o takich środkach mobilności - w związku z czym nie były one brane pod uwagę. Świat się jednak zmienił, a MSWiA oraz urzędy wojewódzkie nie zauważyły tego faktu i nie uwzględniły go w swojej polityce wobec przejść granicznych i dróg dojazdowych do nich (np. brak jest asfaltowych chodników lub ciągów pieszo-rowerowych, prowadzących do przejść granicznych, którymi można byłoby podjechać do granicy na rolkach, deskorolce lub hulajnodze zwykłej albo elektrycznej). Apelujemy o przeanalizowanie tego tematu i wypracowanie, wspólnie z ekspertami, stosownych rekomendacji w tym zakresie.

Apelujemy również o priorytetowe potraktowanie transportu kolejowego jako najbardziej optymalnego sposobu przekraczania granicy. Stosowne rekomendacje w tym zakresie są zawarte we wspomnianym już raporcie Instytutu Wolności "Granica z ludzką twarzą".

Zwracamy się do Państwa z uprzejmą prośbą o wnikliwe przeanalizowanie tez naszej petycji oraz wspomnianego raportu, zwiększenie budżetu wojewodów z przeznaczeniem na inwestycje na granicy oraz o przedstawienie w odpowiedzi na naszą petycję szczegółowego raportu z wyszczególnieniem, które spośród naszych rekomendacji zostaną przez Państwa urzędy wdrożone w najbliższym czasie, które w terminie późniejszym, a z którymi się Państwo nie zgadzają - i dlaczego. Prosimy o opracowanie szczegółowego planu działań - mapy drogowej, które zamierzają Państwo podjąć w związku z realizacją postulatów naszej petycji i wspomnianego raportu.

Inicjatywa społeczna "Piesze przejścia graniczne"

Osoby z Warszawy i okolic lub związane ze stolicą, a także przedstawicieli mediów, zapraszamy serdecznie do grupy "Warszawska polityka, media i sprawy lokalne"

Jakub Łoginow - Inicjatywa społeczna "Piesze przejścia graniczne"    Skontaktuj się z autorem petycji

Składając podpis, uprawniam Jakub Łoginow - Inicjatywa społeczna "Piesze przejścia graniczne" do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.