Janowiecka woła o pomoc - utwardzamy pierwszą ulicę na Prądach!

Sz. P.  Mirosław Kozłowicz

Wiceprezydent Miasta Bydgoszczy

Jezuicka 1

85-102 Bydgoszcz

PETYCJA MIESZKAŃCÓW OSIEDLA MIEDZYŃ - PRĄDY

O ujęcie do realizacji ulicy Janowiecka jako priorytetowej w harmonogramie utwardzania dróg.

Szanowny Pani Prezydencie,

Prosimy o utwardzenie ulicy Janowieckiej jako ulicy strategicznej dla osiedli Miedzyń i Prądy.  Na początku 2019 roku władze Bydgoszczy zwróciły się do rad osiedli z prośbą o przesyłanie uwag w zakresie dotychczasowych zapisów i ewentualne propozycje nowych kryteriów. Na apel prezydenta zareagowała m.in. Rada Osiedla Miedzyń-Prądy, która przedstawiła propozycje podwyższenia ilości przyznawanych punktów poprzez następujące kryteria: „Wskaźnik długości dróg gruntowych do sumy długości dróg na osiedlu” oraz „Ważność ulicy lokalnej w układzie transportowym miasta”. Zdaniem radnych osiedlowych, stworzyłoby to szkielet ulic zbiorczych, do których można by dobudowywać ulice przyległe, korzystając z taniej metody utwardzanie ulic gruntowych płytami ażurowymi lub wykorzystując do tego program inicjatyw lokalnych 25/75.

Symbolem wyjątkowo trudnej sytuacji jest ulica Janowiecka na Prądach, której mieszkańcy często alarmują, również poprzez media społecznościowe, o olbrzymich dziurach na tej drodze.

Obecnie kiedy ZDMiKP przygotowuje się do realizacji pierwszych prac w ramach drugiej edycji i zastanawia się nad kształtem trzeciej odsłony programu, Prezydent Kozłowicz pyta rady osiedla o propozycje zmian w kryteriach[1]. W skali miasta najwięcej ulic gruntowych jest na Miedzyniu-Prądach. W 2018 r. wyglądało to następująco: 1. Miedzyń-Prądy – 129 2. Osowa Góra – 89 3. Czyżkówko – 61 4. Stary Fordon – 54 5. Smukała/Opławiec/Janowo – 43 6. Nowy Fordon – 34 7. Glinki – 36 8. Piaski – 26 9. Wilczak/Jary – 20 10. Leśne – 19 W pierwszej edycji (2015- 2018) utwardzono u nas 6 ulic na 14.

Po pierwszej edycji władze Miasta jeszcze bardziej uprzywilejowały duże osiedla zmieniając kryteria na następujące: gęstość zaludnienia ulicy, ważność w układzie transportowym miasta, wskaźnik długości ulic gruntowej do sumy długości dróg lokalnych na osiedlu. Dlatego też w drugiej edycji, gdzie właśnie trwają konsultacje na Miedzyniu-Prądach mają zostać utwardzone już tylko 2 ulice na 16. Gdyby nie zmieniać uchwalonych po pierwszej edycji kryteriów, w latach 2023-2026 zostanie utwardzona tylko jedna (!) ulica.

Zatem prócz pierwszej edycji, która dawała nadzieję na w miarę sprawną zmianę nawierzchni na osiedlu, każda kolejna edycja to już równia pochyła. Zachowanie zmienionych po pierwszej edycji kryteriów nie przyniesie poprawy i Miedzyń – Prądy pozostaną obszarem z największym udziałem gruntówek w łącznej długości ulic osiedlowych w Bydgoszczy, przy czym dystans do pozostałych osiedli będzie się zwiększał. Należy podkreślić, że choć brak oddzielnych statystyk dla Prądów, to sytuacja tutaj jest jeszcze gorsza od sytuacji na całym obszarze Miedzynia – Prądów.

Mamy świadomość, że dla każdego mieszkańca najważniejsza jest ta ulica, którą musi kilka razy dziennie pokonywać dojeżdżając do pracy, szkoły, czy do innego miejsca, do którego zmierza. Rozumiemy, że władze miasta nie są w stanie spełnić z oczekiwań wszystkich mieszkańców, ale sądzimy że przy odrobinie dobrej woli, mogą ulżyć tym na Miedzyniu zachodnim i Prądach, którzy nieraz kilka razy dziennie po każdym deszczu, śniegu, czy w czasie roztopów, muszą dosłownie pokonywać Janowiecką.

Argumentów za utwardzeniem Janowieckiej w harmonogramu utwardzania dróg jest wiele:

1.     Byłaby pierwszą utwardzoną ulicą zbiorczą, która umożliwia dostęp do głównego ciągu komunikacyjnego osiedla mieszkańcom następujących ulic: Trawnik, Notecka, Zgorzelecka, Jarosławska, Rzeszowska i Spacerowa. Zapewnia zatem bezpośrednie połączenie ulic lokalnych z układem dróg podstawowych. Janowiecka jest drogą układu podstawowego i zapewnia połączenie Nakielskiej z inną drogą twardą układu lokalnego - Spacerową[2]. Nie jesteśmy specjalistami, ale wiemy że poprawę punktacji ulicy można osiągnąć poprzez zmianę kryterium ważności tak, aby uwzględnić wszystkie przyległe ulice gruntowe, do analizowanej drogi gruntowej, powodując wzrost ważności ulicy lokalnej w układzie transportowym miasta, co przekłada się następnie na zwiększenie jej wagi.

2.     Ulica Janowiecka wpływa na funkcjonowanie zlokalizowanych w jej otoczeniu licznych firm, które wypracowują podatki ale i dodatkowy ruch odwiedzających je klientów nie tylko "z miasta". Janowiecka i jej otoczenie to w rzeczywistości obszar przemysłowy Miedzynia i Prądów generujący  prawdopodobnie największy ruch ciężarówek, tirów i samochodów dostawczych, nie uwzględniając ulicy Łochowskiej. To także lokalizacja przedszkola i żłobka, jak i dojazd do szczególnie uczęszczanych od wiosny do jesieni ogródków działkowych.

3.     Ulica Janowiecka to również oś ruchu międzyosiedlowego z Osową Górą, droga do i z pracy dla znaczącej grupy mieszkańców. Należy przypomnieć, że po drugiej stronie Kanału Bydgoskiego, na Osowej Górze, zlokalizowana jest także strefa przemysłowa. Ulica stanowi dojście do komunikacji miejskiej (linii 56, 62) poruszających się po ulicy Nakielskiej. Korzysta z niej wiele osób aktywnie wypoczywających nad Kanałem Bydgoskim: biegaczy, rowerzystów, miłośników Nordic Walkingu i pozostałych niezmotoryzowanych.

4.     Wg punktacji związanej z powstaniem ulicy Janowieckiej, która wraz z Pądami została włączona do Bydgoszczy w roku 1954: https://pl.wikipedia.org/wiki/Pr%C4%85dy_(Bydgoszcz) ma ona 3 pkt. (1981 rok). Gdyby jednak przyjąć jak być powinno, rok 1954 jej punktacja byłaby równa 5, co już tylko ze względu na to kryterium przyspieszyłoby jej utwardzenie w harmonogramie .

5.     Ulica Janowiecka ma ważne warunki budowy, które z dostępnej nam wiedzy zostały wydane w roku 2020. Warto więc już włożony nakład pracy wykorzystać zgodnie z przeznaczeniem.

6.     Miasto realizuje inwestycje drogowe również poza programem utwardzania ulic, jak chociażby budowę ulicy Bydgoskich Olimpijczyków3 czy ulic: Matki Teresy z Kalkuty, Trybowskiego, Jasinieckiej4 . Aktualnie powraca temat ulicy Kromera, która też częściowo jest ulica gruntową5.  Istnieją przesłanki aby realizować inwestycje uzasadnione społecznie.   Janowiecka.jpgPanie Prezydencie, uważamy że nie prosimy o wiele, tym bardziej że od roku 2010 na Prądach powstało jedynie rondo przy Lisiej i niejako jego produkt uboczny utwardzenie poza harmonogramem ulicy Agatowej płytami ażurowymi. Dlatego prosimy o priorytetowe ujęcie ulicy Janowieckiej w harmonogramie utwardzania ulic. Argumentów za jest wiele, mamy jednak świadomość że bez dobrej woli władz Miasta się nie obędzie. Nie odwołujemy się do strategii Miasta mówiącej o m.in. zrównoważonym rozwoju, rozumiemy trudną sytuację finansową Miasta.  Apelujemy jedynie o zwykłą przyzwoitość wobec od lat zapomnianej przez władze Miasta zachodniej części Miedzynia i Prądów. U nas czas się zatrzymał, a utwardzenie Janowieckiej byłoby sygnałem, że jest szansa, aby ten trend odwrócić.

Mieszkańcy Bydgoszczy

[1] https://metropoliabydgoska.pl/400-gruntowek-czeka-na-utwardzenie-ratusz-pyta-co-nalezy-zmienic-w-programie-budowy-ulic/?fbclid=IwAR39UdfbCH-6BcHITyhbm9j2MUuWEWRBbWMOEuUTEKxmkMNZeVk7vTCXzoU

[2] przy założeniu że odcinek ulicy Spacerowej od Cieplickiej do Janowieckiej zostaje pominięty

[3] http://www.zdmikp.bydgoszcz.pl/pl/inwestycje-i-projekty/2021-przebudowa-ul-bydgoskich-olimpijczykow

[5] https://metropoliabydgoska.pl/kronika-niedoszlej-przebudowy-kromera-mieszkancy-od-10-lat-czekaja-na-obiecana-inwestycje/

Podpisując, upoważniam Kazimierz Grucki do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.

Adres e-mail nie będzie wyświetlany publicznie w Internecie.