#KaliszBezNienawiści

„Kalisz bez nienawiści” Deklaracja Mieszkańców Kalisza

Kalisz, najstarsze miasto w Polsce, obdarowane na przestrzeni wieków darem wielokulturowości i różnych wyznań, które nieustająco wspominamy jako nasze bogactwo historyczne, chce staraniami mieszkańców budować swoją przyszłość na fundamencie otwartości, szacunku i współpracy ze wszystkimi ludźmi dobrej woli.

Każdy człowiek, który chce tworzyć przyjazną atmosferę i harmonijną współpracę na rzecz budowy naszej wspólnoty lokalnej, jest wśród nas mile widziany, bez względu na jego rasę, pochodzenie, narodowość, wyznanie, światopogląd czy orientacje seksualną.

Każdy człowiek ma zdolność do czynienia zarówno dobra, jak i zła. Którakolwiek z wcześniej wymienionych cech nie definiuje człowieka. O jego wartości świadczą jedynie jego czyny i dokonania. Dlatego za niedopuszczalne uważamy atakowanie i szkalowanie kogokolwiek z uwagi na to kim jest, skąd pochodzi, co czuje i w co wierzy. Bo nie rasą, narodowością, wyznaniem czy orientacją seksualną żywi się zło, tylko nienawiścią do drugiego człowieka.

Potępiamy wszelkie przejawy ksenofobii i nienawiści, które wystąpiły lub mogą wystąpić w naszym mieście, odżegnując się od nich i teraz, i w przyszłości.  Nie chcąc, aby nasza wspólnota samorządowa była z nimi kiedykolwiek identyfikowana, deklarujemy: Chcemy Kalisza bez nienawiści!

Oczekujemy, że po oburzającym odrzuceniu jej treści, nasze władze - Prezydent i Rada Miasta Kalisza - zreflektują się przyjmąc deklaracje #KaliszBezNienawiści w ponownym głosowaniu.

Kalisz_bez_nienawiści.jpg

Dariusz Grodziński    Skontaktuj się z autorem petycji

Podpisując, upoważniam Dariusz Grodziński do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.

Adres e-mail nie będzie wyświetlany publicznie w Internecie.