Konsultacje społeczne w sprawie problemów komunikacyjnych ZB

Na spotkaniach mieszkańców Zielonej Białołęki z radną Mariolą Olszewską oraz przedstawicielami Stowarzyszenia Razem dla Białołęki, które dotyczyły problemów komunikacyjnych Zielonej Białołęki, podjęto decyzję o konieczności przeprowadzenia pilnych konsultacji społecznych, czego wyrazem jest poniższa petycja:

Do Zarządu Transportu Miejskiego oraz Władz Miasta i Dzielnicy zwracamy się z uprzejmą prośbą, o przeprowadzenie konsultacji społecznych w następujących tematach:

- Jako mieszkańcy wyrażamy głębokie zaniepokojenie ankietą, która była przeprowadzona w ostatnich dniach. Zarówno linia E-7 jak i 527 jest bardzo potrzebna mieszkańcom. Sugerowano możliwość zlikwidowania lub ograniczenia tych linii. Wnioskujemy o dodatkową linię ekspresowa do Marymontu,  która została wcześniej obiecana.

- Budowę zajezdni i pętli na Zielonej Białołęce. W wyniku czego będzie można przedłużyć linie z Targówka i Bródna oraz utworzyć kolejne połączenia ekspresowe z innymi częściami Warszawy. W przyszłości dzięki takiemu rozwiązaniu będzie można, sprawnie skomunikować Zieloną Białołękę z Metrem na Bródnie.

- Poprawa komunikacji osiedli Lewandów, Regaty, Zielona Dolina, Kobiałka, pod Akacją, Przy Rzeczce, poprzez uruchomienie dodatkowych połączeń i linii.

- Nowej linii autobusowej Zielona Białołęka – Ratusz-Metro Młociny

- Zwiększenie częstotliwości kursowania linii w weekendy.

Obecna komunikacja jest na tyle niewydolna, że tłok w porannym i popołudniowym szczycie jest na tyle duży, że ludzie dojeżdżający do przystanków na ulicy Głębockiej czy Ostródzkiej, nie są w stanie wsiąść do autobusów. Dlatego należy jak najszybciej rozwiązać problem, poprzedzająć działania konsultacjami z mieszkańcami.

My niżej podpisani mieszkańcy    Skontaktuj się z autorem petycji