Przeciw utwardzeniu wąwozu "Korzeniowy Dół" w Kazimierzu Dolnym

Szanowny Pan

Burmistrz Kazimierza Dolnego

Andrzej Pisula

PETYCJA W SPRAWIE WĄWOZU „KORZENIOWY DÓŁ”

My, niżej podpisani mieszkańcy i sympatycy Kazimierza Dolnego oraz Kazimierskiego Parku Krajobrazowego, mając na uwadze ochronę i piękno polskiej przyrody, stanowczo sprzeciwiamy się planom utwardzenia nawierzchni drogi prowadzącej wewnątrz wąwozu „Korzeniowy Dół” w Kazimierzu Dolnym, jak również planom montażu jakiegokolwiek oświetlenia.

Według informacji opublikowanych w „Dzienniku Wschodnim”, bezpośrednią motywacją tak barbarzyńskiego ataku na krajobrazowy symbol Kazimierza ma być problem z wymywaniem lessu z wąwozu na drogę powiatową. Nie rozumiemy, dlaczego ten problem pojawił się dopiero teraz, skoro wąwóz i droga istnieją od wielu lat. Ponadto istnieje wiele innych sposobów zapobiegania erozji głębocznicy, a nawet dwa z nich (odpowiednie odwodnienie na dole oraz progi erozyjne) są wymienione we wspomnianym artykule.

Powyższe plany spowodowały znaczną reakcję społeczeństwa w mediach społecznościowych i są jednoznacznie oceniane jako pomysł irracjonalny oraz plan zniszczenia symbolu Kazimierza, uwiecznionego na wielu zdjęciach, obrazach i filmach fabularnych.

Z wyrazami szacunku,

Sygnatariusze