Kryty skatepark w Świdnicy

Do Prezydenta miasta Świdnica - Wojciecha Murdzka ul. Armii krajowej 49 58-100 Świdnica

Skatepark to miejsce czynnego wypoczynku młodych ludzi w dzisiejszych czasach. Coraz więcej jest osób, które czynnie uprawiają sporty ekstremalne. Niestety do tego potrzeba miejsca, w którym można bezpiecznie jeździć, na przykład na deskorolce, rolkach czy BMX-ie. W Świdnicy jest już obiekt tego typu, a mianowicie skatepark przy zalewie Witoszówka. Na szczęście dla wszystkich uprawiających sporty ekstremalne, na takich obiektach można jeździć tylko na wiosnę, w lecie i niekiedy w ciepłą jesień. Zima jest już porą dla snowboardzistów, gdyż obecne skatepark w Świdnicy nie posiada zadaszenia.

Stworzenie krytego skateparku w Świdnicy byłoby bardzo dobrą inwestycją. Osoby jeżdżące na deskorolkach, rolkach i BMX-ach nie niszczyłyby Świdnickich murków i powodowały zagrożenia dla osób starszych i dzieci, poruszając się po rynku Świdnickim i innych miejscach zdatnych do uprawiania sportów tego typu. Taki obiekt byłby świetną wizytówką miasta Świdnica. Przez 365 dni w roku młodzież mogłaby aktywnie spędzać czas w skateparku. Do Świdnicy przyjeżdżaliby znani skaterzy, miłośnicy rolek i BMX-ów. Odbywałyby się zawody, które gromadziłyby niezliczoną publiczność. Byłaby to znakomita reklama naszego miasta, jako serca aktywnego wypoczynku w Polsce. Dodam również , że Skatepark we Wrocławiu cieszy się bardzo dużym zainteresowaniem , jest znany na całą Polskę i przyjeżdża na weekend bardzo dużo osób z Dolnego Śląska jak i z całej Polski.

Przestronny, kryty skatepark w centrum Świdnicy to szansa dla miasta. Miejsca tego typu w Polsce już gromadzą rzesze entuzjastów oraz zwykłych obywateli. Przykładem tego są dwa skateparki we Wrocławiu - Zajezdnia oraz park w Warszawie – Jutrzenka . Czas, aby Świdnica dorównała stolicy Polski dużym krytym skateparkiem, dostępnym dla wszystkich przez cały okrągły rok. Ponieważ upadła inwestycja Aquaparku, o wiele mniejszym kosztem można zrealizować skatepark w miejscu nieczynnego kina Gdynia, który to obiekt nadawał by się doskonale do tego celu, a koszt przystosowania byłby znacznie niższy niż budowa Aquaparku.

Jestem głęboko przekonany, iż Urząd Miasta Świdnicy, w tym Prezydent Miasta Świdnicy, Wojciech Murdzek , przyczyni się do stworzenia krytego skateparku w Świdnicy. Serdecznie dziękuję za pozytywne rozpatrzenie mojego pomysłu i podpisując się niżej pragnę dopowiedzieć, że nie jest to tylko mój pomysł, ale wszystkich miłośników deskorolek, rolek i BMX-ów, którzy marzą o obiekcie tego typu w Świdnicy.