Likwidacja boiska na Os.Kochanowskiego w Kielcach

tel. 41-361-18-26; fax 41-362-06-71

e-mail (sekretariat): zarzad@sbmpionier.pl

PETYCJA

Szanowni Państwo, Jako mieszkaniec Kielc, osoba związana ze spółdzielnią SBM Pionier oraz z osiedlem Kochanowskiego, wyrażam głębokie ubolewanie z powodu chęci likwidacji jedynego boiska na osiedlu Kochanowskiego wyrażanej przez część mieszkańców bloku przy ul. Strasza 4. Boisko w ciągu kilkunastu lat istnienia na stałe wpisało się w „życie” osiedla, natomiast mieszkańcy wspomnianego bloku dołączyli niedawno do naszej społeczności, przez co mogą nie rozumieć jeszcze potrzeb lokalnej wspólnoty, a szczególnie najmłodszej jej części. Wspomniane boisko wymaga remontu oraz ulepszeń w kwestii bezpieczeństwa dzieci i młodzieży, co nie zmienia faktu, iż taki teren rekreacyjny jest wręcz niezbędny dla prawidłowego rozwoju najmłodszych mieszkańców. Najbliższe boiska znajdują się przy ul. Langiewicza oraz przy ZSO nr 16 na kieleckim Barwinku. Zmuszenie dzieci do korzystania z tych boisk może radykalnie wpłynąć na zmniejszenie ich bezpieczeństwa. Proszę o zapewnienie, że osiedle Kochanowskiego pozostanie przyjazne wszystkim mieszkańcom, a tereny rekreacyjne pozostaną integralną jego częścią. Jednocześnie wnoszę o remont wspomnianego wyżej placu do gry w piłkę oraz placów zabaw, których stan systematycznie się pogarsza, a urządzenia mogą w najbliższej przyszłości zagrażać zdrowiu dzieci.