List do władz RP dotyczący zaleceń Komitetu Praw Człowieka ONZ

List Otwarty do Pani Premier Beaty Szydło, Prezydenta Andrzeja Dudy i Prezesa PiS Jarosława Kaczyńskiego

w sprawie uwag i zaleceń Komitetu Praw Człowieka ONZ dla Polski, zawartych w: ,,Uwagi końcowe dotyczące siódmego sprawozdania okresowego Rzeczypospolitej Polskiej”

Szanowni Państwo

Jako Obywatelki i Obywatele zatroskane i zatroskani o dobro naszej Ojczyzny, oczekujemy od rządzących poważnego ustosunkowania się do stanowiska Komitetu Praw Człowieka ONZ oraz podjęcia działań w celu realizacji zawartych w nim zaleceń, dotyczących m.in.:

- zapewnienia Biuru Rzecznika Praw Obywatelskich odpowiednich środków, umożliwiających skuteczne i niezależne sprawowanie mandatu

- poszanowania i ochrony niezależności Trybunału Konstytucyjnego oraz jego sędziów, opublikowania wszystkich orzeczeń Trybunału, nie podejmowania działań mających na celu utrudnienie jego skutecznego funkcjonowania

- przeciwdziałaniu dyskryminacji ze względu na orientację seksualną, niepełnosprawność, wyznanie, wiek, czy przekonania polityczne - walki z przestępstwami z nienawiści, mową nienawiści, podżeganiem do nienawiści na tle narodowościowym, etnicznym, wyznaniowym, zwalczania rasizmu, ksenofobii, islamofobii, antysemityzmu i homofobii

- konieczności stworzenia kompleksowej strategii na rzecz zapobiegania i zwalczania przemocy domowej, przemocy wobec kobiet oraz działań na rzecz równouprawnienia kobiet i mężczyzn, w tym m.in. walki z różnicami w zarobkach kobiet i mężczyzn, zatrudnionych na podobnych stanowiskach - zapewnienia kobietom dostępu do legalnej i bezpiecznej aborcji we wszystkich regionach Polski

- zapewnienia dostępu do edukacji seksualnej dostosowanej do wieku i opartej na wiedzy naukowej

- zagwarantowania wszystkich praw reprodukcyjnych, w tym dostępu do refundowanej antykoncepcji, w tym antykoncepcji postkoitalnej - zmian w aktach prawnych dotyczących walki z terroryzmem, zakazu tortur oraz okrutnego nieludzkiego lub poniżającego traktowania i karania, walki z niewolnictwem i poddaństwem, handlem ludźmi, zagwarantowania praw osób pozbawionych wolności do bezpieczeństwa i humanitarnego traktowania

- prowadzenia rozsądnej polityki migracyjnej, opartej na szacunku wobec cudzoziemców, bez względu na pochodzenie, kolor skóry i wyznawaną wiarę

- prawa do rzetelnego procesu sądowego i dostępu do pomocy prawnej - zapewnienia wolności mediów i swobody redakcyjnej - utrzymania prawa do wolności wypowiedzi

(Pełną treść zaleceń w języku polskim można znaleźć na stronie Rzecznika Praw Obywatelskich: https://www.rpo.gov.pl/sites/default/files/CCPR_C_POL_CO_7_25815%20-%20pol%20-2.pdf )

Jesteśmy zaniepokojeni głosami polityków partii rządzącej, w tym ministra spraw zagranicznych Witolda Waszczykowskiego, który deprecjonuje znaczenie zaleceń Komitetu, składającego się z 18 niezależnych ekspertek i ekspertów, światowej klasy specjalistek i specjalistów z zakresu praw człowieka.

Komitet Praw Człowieka (ang. Human Rights Committee) to organ kontrolny powołany na mocy artykułu 28 Międzynarodowego Paktu Praw Obywatelskich i Politycznych z 16 grudnia 1966 roku. Jego celem jest monitorowanie przestrzegania postanowień Paktu ratyfikowanego przez Polskę w 1977 roku, który zobowiązuje Państwa-Strony do zapewnienia społeczeństwu praw obywatelskich i  politycznych  takich jak m.in.: prawo do życia, wolność religii i swoboda wyznania, wolność słowa I zgromadzeń, prawo uczestniczenia w wyborze władzy, równość wobec prawa. Ignorowanie jego zaleceń przez Polski Rząd może osłabić pozycję naszego kraju na arenie międzynarodowej i pogorszyć jego wizerunek.

Ekspertki i eksperci Komitetu zwrócili uwagę na wiele istotnych problemów naszego kraju i zaproponowali możliwe drogi ich rozwiązania. Jeśli, zgodnie z obietnicami z kampanii, zależy Państwu na zmienianiu Polski na lepsze, warto skorzystać z tych sugestii.

Oczekujemy przestrzegania praw i swobód obywatelskich i pozytywne ustosunkowanie się wobec zaleceń Komitetu Praw Człowieka ONZ.

Z wyrazami szacunku,

Sygnatariuszki i Sygnatariusze