marnowanie żywności

Kancelaria Prezesa Rady Ministrów
Al. Ujazdowskie 1/3
kontakt@kprm.gov.pl

My, niżej podpisani zwracamy się z uprzejmą prośbą o zmianę decyzji rządu dotyczącą marnowania jedzenia. Uważamy to za problem nie tylko społeczny, ale i ekologiczny, bo powoduje nie tylko marnotrawstwo wody zużytej do produkcji żywności, ale takze przeterminowanej żywności. W Polsce co roku marnuje się około 9 mln ton żywności. Jak podaje Greenpeace Polska pod tym względem zajmuje 5. miejsce w Unii Europejskiej.
Domagamy się zmian w prawie, które skutecznie ograniczą wyrzucanie jedzenia i sprawią, że trafi ona do potrzebujących. Europosłowie zaapelowali do krajów członkowskich UE o ograniczenie marnowania żywności o 50 proc. do 2030 roku. W UE rocznie wyrzuca się 88 mln ton jedzenia. Komisja Europejska oszacowała koszty z tym związane na 143 mld euro.

Urszula Czyż-Wysokińskla    Skontaktuj się z autorem petycji

Twój adres e-mail nie będzie widoczny na naszej stronie. Jednak należy zaznaczyć, że autor petycji zobaczy wszystkie informacje, które udostępnisz w tym formularzu.